意味 | 例文 (57件) |
着味液の部分一致の例文一覧と使い方
該当件数 : 57件
また、甘味料やうま味調味料などを配合した調味液で調味したり、人工着色料で色づけするなどして加工されることもある。例文帳に追加
Some of the takuan-zuke is seasoned with liquid containing various seasoning including sweetener and flavor enhancer in addition to being processed with artificial food coloring. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
味はよいが、調味液が手や樹脂シートに付着せず、かしも、簡単に製造が可能な味付け海苔の製造方法を開発することにある。例文帳に追加
To develop a method for producing seasoned layer which has a good taste and can simply be produced without adhering a seasoning solution to hands and resin sheets. - 特許庁
魚から抽出したコラーゲン粉末を熱湯に入れてコラーゲン溶液を作り、該コラーゲン溶液を調味液に加えてコラーゲン入り調味液を作り、該コラーゲン入り調味液を焼きのりに塗着し乾燥させてなることを特徴とする味付けのり。例文帳に追加
The seasoned laver is produced by dissolving collagen powder extracted from fish into hot water to form a collagen solution, adding the collagen solution to a seasoning liquid to form a seasoning liquid containing collagen, applying the collagen-containing seasoning liquid to a toasted laver and drying the product. - 特許庁
ノンフライ麺の製造方法において、調味液を付着させて麺線1を着味する着味工程と、着味された前記麺線1を、付着した前記調味液中の水分が蒸発するとともに前記麺線1が膨化しないように、過熱蒸気により加熱する加熱工程と、加熱された前記麺線1を乾燥させる乾燥工程とを備えた。例文帳に追加
The method of producing the non-fried noodles includes steps of: flavoring the noodle ribbons 1 by applying a flavoring liquid; heating the flavored noodle ribbons 1 by heated steam to prevent the noodle ribbons 1 from puffing while moisture in the applied flavoring liquid evaporates; and drying the heated noodle ribbons 1. - 特許庁
味はよいが、調味液が手や樹脂シートに付着せず、しかも、簡単に製造が可能な味付け海苔の製造方法を開発することにある。例文帳に追加
To provide a method for preparing toasted and seasoned laver which can prepare the laver having good taste, at the same time has no trouble of attaching of a seasoning liquid on hands or a resin sheet and further enables the easy preparation of the toasted and seasoned laver. - 特許庁
揚げ物用の具材に一次衣液を付着させる工程、一次衣液が付着した具材に、チーズ粉末を付着させる工程、一次衣液とチーズ粉末とが付着した具材に、二次衣液を付着させる工程、を含むことを特徴とする、チーズ風味揚げ物食品の製造方法。例文帳に追加
This method for producing the cheese-flavor fried food comprises a process of sticking first dough liquid to ingredients for frying, a process of sticking cheese powder to the ingredients to which the first dough liquid sticks, and a process of sticking second dough liquid to the ingredients to which the first dough liquid and cheese powder stick. - 特許庁
可食性被膜26の表面に、味付け材としての可食液状材20を、スクリーン印刷によって付着する。例文帳に追加
A liquid edible material 20 is coated by a screen printing on the surface of the edible coating 26 as a seasoning material. - 特許庁
米菓生地を焼成することにより生地表面に複数の気泡を生じさせ、焼成後の複数の気泡を有する米菓生地を調味液に浸漬し第1の味付けを行った後、調味液を米菓生地表面に付着させ第2の味付けを行い、米菓生地の気泡内部の湿感を保ちつつ乾燥する。例文帳に追加
This method for producing the half dried rice confectionery comprises producing a plurality of bubbles on a dough surface by baking rice confectionery dough, soaking the rice confectionery dough having a plurality of bubbles after baking in a seasoning liquid to perform first seasoning, applying seasoning liquid to the rice confectionery dough to perform second seasoning, and drying it while retaining wet feeling in the bubbles of the rice confectionery dough. - 特許庁
水溶性が高くて優れた生理機能を有するカテコール骨格構造のポリフェノール類を含有し、しかも風味良好で継続摂取可能であり、調理時の着色が抑制された液体調味料料を提供する。例文帳に追加
To provide a liquid seasoning containing polyphenols with a catechol skeleton structure, having high water solubility and superior physiological functions, having fine flavors, allowing successive ingestions, and which is prevented from discoloring, when cooking. - 特許庁
またこの香味付与液を乾燥食品の表面に付着させ、乾燥することにより水難溶性フレーバーの香りと味を濃厚に付与された乾燥食品を得る。例文帳に追加
A dry food having rich flavor and taste of the scarcely water-soluble flavor is produced by applying the flavoring liquid to the surface of a dry food and drying the liquid. - 特許庁
液状組成物、風味改質材、風味改質方法、送風材、建築用内外装材、鮮度保持材、保存用器材、室内用品、及び装備、装着材例文帳に追加
LIQUID COMPOSITION, FAVOR MODIFIER, FAVOR MODIFYING METHOD, BLOWING MATERIAL, INTERIOR AND EXTERIOR FINISH MATERIAL FOR ARCHITECTURE, FRESHNESS RETAINING MATERIAL, PRESERVATION MATERIAL, INTERIOR GOODS AND EQUIPMENT MOUNTING MATERIAL - 特許庁
野菜を、酵母エキスを含有する溶液に4〜50℃で10〜60分間浸した後に殺菌処理することでこれらに付着する微生物、特に耐熱性芽胞菌を、食味および風味を損なわずに低減させることができる。例文帳に追加
This method for decreasing microorganisms adhering to vegetables, especially, heat-resistant spore forming bacteria without spoiling food taste and flavor includes soaking the vegetables in a yeast extract-containing solution at 4-50°C for 10-60 min followed by sterilization treating. - 特許庁
調味料が充填された小出し容器の上部の凹部を箸で挟むか、或は小出し容器の上部の孔に箸を挿入して小出し容器の上部が密着するように挟めば、小出し容器の下部の開口部から調味料の液滴が滴下し、指を食物の水分、汁、油等で汚すことなく、調味料を食物に添加することができる。例文帳に追加
Thus the user can pour the seasoning on food without soiling the fingers with water content, soup, oil, etc. of the food. - 特許庁
液体収容容器内に付着する気泡及び水滴による影響を加味した検出領域を確保しつつ、外壁反射光等による影響を低減して正確な液体検出が可能な液体検出装置を提供する。例文帳に追加
To provide a liquid detecting device which can conduct accurate liquid detection by reducing the influence of reflected light by the outer wall or the like, while ensuring a detection area considering the influence of air bubbles and droplets attaching on the inside of a liquid containing vessel. - 特許庁
可食性界面活性剤の作用に基づいてトレー壁面の濡れ性を改善できることなどにより、色素液、或は調味液などの各種成分を不織布になじみ易くして、加熱調理の度合、或は着色や味付けの度合を適正且つ容易に調整できる。例文帳に追加
A degree of heat-cooking or a degree of coloring or seasoning is suitably and readily adjusted by making various components such as a pigment solution or a seasoning solution become familiar with the nonwoven cloth by improving a wetting property to a tray wall face according to an action of the edible surfactant. - 特許庁
揚げ物用衣粉体と該衣粉体より小粒径の水不溶性調味料粉体を混合するに際し、両者に糖液又は蛋白液を噴霧しながら混合することにより揚げ物用衣粉体表面に水不溶性調味料粉体を緊密に付着させる。例文帳に追加
This coating for fried foods is obtained by mixing coat powder for fried foods with water-insoluble seasoning powder smaller in particle size than the coat powder while spraying both the powder with a syrup or protein liquor to effect firm adherence of the water-insoluble seasoning powder to the surface of the coat powder for fried foods. - 特許庁
更に該香味料を3〜4倍の水を添加して液状化してそばに配合し、そばの持つ柔らかさ、着色性、且つルチン量を増強することを特徴とし、また該香味料を3〜4倍の水を添加して液状化して飲料水に溶解してそのまま健康に良い香味飲料を形成することを特徴とする。例文帳に追加
Furthermore, a flavored drink is prepared by adding the water to the frozen leaves and stem parts in an amount of 3 to 4 times of them, liquifying them, and dissolving the liquified leaves and stem parts in drinking water, so as to prepare the flavored drink which is good for health as it is. - 特許庁
茶葉を水で抽出処理して抽出液を得、次いでその抽出液を吸着剤で精製処理して得られる精製物からなることを特徴とする乳類含有飲食品の加熱による香味劣化防止剤である。例文帳に追加
The flavor deterioration inhibitor due to heat of milk-containing food and beverage includes a refined substance produced by extracting tea leaves with water to obtain extract liquid and refining the extract liquid with an adsorbent. - 特許庁
紙容器を構成する積層体に用いられる接着層を低分子量成分の副生成物が生成しがたい組成物とすることによって、内容液の風味変質を防止した液体用紙容器。例文帳に追加
To provide a paper container for liquid which can prevent degradation of the taste of liquid content by forming an adhesive layer to be used for a laminate constituting the paper container which has a composition where any byproduct of the low molecular component is hardly generated. - 特許庁
糖類粉末粒子に色素が結着されてなる着色糖類粉末であって、該色素が、糖質甘味料の過飽和溶液由来の結晶物を介して該糖類粒子に結着されてなることを特徴とする着色糖類粉末によって達成される。例文帳に追加
This colored saccharide powder is saccharide powder particles bonded with coloring matter and characterized by bonding the coloring matter with the saccharide particles through erytallized materials originating from a supersaturated solution of a glucidic sweetener. - 特許庁
糖とタンパク分解物とのメイラード反応物及びその調製物を用いて発酵アルコール飲料の液色及び風味を調整することにより、カラメルのような着色料を用いることなく、ビール様の自然な色度や風味を付与した発酵アルコール飲料を製造することができる。例文帳に追加
The fermented alcoholic beverage with beer-like natural color degree and taste can be produced without using colorants such as caramel by adjusting the liquid color and taste of the fermented alcoholic beverage by using Maillard reaction products between sugars and protein degradation products, and preparations thereof. - 特許庁
糖とタンパク分解物とのメイラード反応物及びその調製物を用いて発酵アルコール飲料の液色及び風味を調整することにより、カラメルのような着色料を用いることなく、ビール様の自然な色度や風味を付与した発酵アルコール飲料を製造することができる。例文帳に追加
By controlling the liquid color and the flavor of a fermented alcoholic beverage with the use of a Maillard reaction product obtained from a sugar and a protein digestion product and a preparation of the same, a fermented alcoholic beverage having a natural chromaticity and a beer like flavor imparted thereto can be produced without using a coloring agent such as caramel. - 特許庁
本発明の焼海苔加工食品は、小片状の焼海苔本体に、調味液に含まれる調味料が乾燥により浸透してなり、前記一の焼海苔本体が自己または他の焼海苔本体と付着して、薄片状ないし小塊状とされている。例文帳に追加
The toasted laver processed food is such that seasoning contained in the seasoning liquid penetrates into a small piece-like toasted laver body by getting dry and the toasted laver body adheres to itself or other toasted laver body to become slice-like or small mass-like. - 特許庁
嗜好性飲料用素材を気液向流接触蒸留法によって香気成分を回収した後の素材の液状またはスラリー状の残渣から嗜好性抽出液を得て、次いで、嗜好性抽出液中の香気成分や呈味成分を合成吸着剤に吸着させ、溶媒により脱着することによって嗜好性フレーバーを調製する。例文帳に追加
An aroma component is recovered from a material for a tasty beverage by a gas-liquid countercurrent catalytic distillation method, a taste extract is obtained from a liquid or slurry residue of a material after the recovery, then the aroma component and a taste component in the taste extract are adsorbed on a synthetic adsorbent and desorbed by a solvent to prepare the taste flavor. - 特許庁
本発明は、イモ類と調味液とを含む食品を調理する場合において、皮を剥いたイモ類、及び/又は、皮を剥いて所定の大きさに切ったイモ類を、調味液と合わせる前に、当該皮を剥いたイモ類、及び/又は、当該皮を剥いて所定の大きさに切ったイモ類に澱粉又は上新粉を付着させてから、この澱粉又は上新粉が付着したイモ類を、油で揚げることを特徴としている。例文帳に追加
The method for preprocessing potatoes includes applying starch or rice powder to peeled potatoes and/or potatoes which are peeled and each cut into a prescribed size, before they are mixed with the seasoning liquid, and then frying the starch- or rice powder-attached potatoes in oil. - 特許庁
茶葉から抽出されたカテキン類含有水性溶液を、好ましくはpHが4.0〜8.5の範囲内にあるカテキン類含有水溶液を、合成吸着剤で処理し、その未吸着部を採取することを特徴とする香気および苦味の低減されたカテキン類の製造方法。例文帳に追加
The method for producing catechins having the reduced scent and bitterness comprises treating an aqueous solution containing the catechins and extracted from tea leaves, preferably the aqueous solution containing the catechins and having pH 4.0-8.5, with a synthetic adsorbent, and collecting the unadsorbed part thereof. - 特許庁
本発明による、口部にキャップが装着された中味入り容器の製造方法は、口部への装着前にキャップcの内面を清浄な液体でぬらし、内面がぬれた前記キャップを容器口部mに装着する、ことに特徴を有する。例文帳に追加
The manufacturing method for contents-holding container mounted with the cap at the mouth of the container, includes wetting the internal face of the cap (c) with an aseptic liquid, and covering the mouth (m) with the cap, the internal face of which has been wetted. - 特許庁
なお工業的に製造する場合は、赤系の着色料を混ぜた、梅酢を用いた調味液で、あらかじめ細切りにしておいたショウガを漬け込む製法が多い。例文帳に追加
When beni-shoga is produced industrially, however, ginger shredded in advance are often pickled in a condiment liquid of plum vinegar with red food coloring. - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス
反射表示において良好な反射率を得るとともに、前記反射光の黄味着色の発生を抑制して、良好な視認性を確保した液晶表示素子を提供する。例文帳に追加
To provide a liquid crystal display element which obtains a satisfactory reflectance in reflective display and secures a satisfactory visibility by suppressing the occurrence of yellowish coloring of reflection light. - 特許庁
歯表面へのタンパク吸着を阻害して歯垢の形成を抑制し、かつ味が良好で使用感の良好な液体口腔用組成物の提供。例文帳に追加
To provide a liquid composition for the oral cavity, preventing the formation of dental plaque by preventing protein adsorption on the surfaces of teeth, and having good taste and good sense of use. - 特許庁
水に増粘剤を溶解した掛け液を、対象とする食品に掛けた後、以下の(a)と(b)を含む粉体原料を掛けて当該食品表面に接着後、乾燥することを特徴とする酸味料のコーティング方法。例文帳に追加
A method for coating the food with an acidifier comprises sprinkling a sprinkling liquid obtained by dissolving a thickener in water onto food as an object, sprinkling a powdery raw material containing (a) and (b) as follows to attach to a food surface and drying the product. - 特許庁
製箱性は従来と変わらず、内容物成分の容器への吸着を少なくした紙容器用ブランクと該ブランクを用いた特に味覚を大切にする液体の充填用に好適な紙容器を提供すること。例文帳に追加
To provide a blank for a paper vessel showing lessened adsorption of a content to a vessel while keeping the same box-making property as in the prior art, and to provide a paper vessel using the blank and usable for filling it with a liquid valuing a sense of taste in particular. - 特許庁
急須等を用いることなく、液が飛び散ったり、手に付着したりすることなく、どこでも手軽に緑茶を味わうことができるようにした濃縮緑茶飲料を提供する。例文帳に追加
To provide concentrated green tea beverage preventing liquid from scattering or attaching to the hand and enabling easily tasting green tea anywhere without using a teapot used in making green tea. - 特許庁
漬物の截断物100部と、増粘多糖類を含む調味液20〜100部との混合物であり、該混合物の全体の付着性が500〜1000J/m^3であることを特徴とする咀嚼嚥下機能低下者用の漬物加工品。例文帳に追加
The pickled food product is characterized by a mixture of cut pickles of 100 parts and seasoning liquid of 20-200 parts including a polysaccharide thickener, wherein the total adherability of the mixture is 500-1,000 J/m^3. - 特許庁
廃棄可能で環境保全に貢献可能な細長の芯棒2の外面に各種の味を有する食品材3を被着し、これを飲料用液体内に挿入し、かきまわして溶解させる。例文帳に追加
The pocky for affixing taste and flavor is obtained through the following process: affixing food material 3 having various kinds of taste around the external surface of a long and slender core stick 2 disposable and contributive to environmental maintenance; inserting the stick into drinking liquid; stirring the liquid so as to be dissolved. - 特許庁
本発明の目的は、上下左右の斜め方向から見た場合のコントラスト低下、着色及び色味の反転を改善できる光学補償シートと偏光板及びそれを用いた液晶表示装置を提供することである。例文帳に追加
To provide an optical compensation sheet improving lowering of contrast and reversal of coloring and colors observed in viewing in an oblique direction from the above, below, left and right, a polarizing plate and a liquid crystal display device using them. - 特許庁
コニャク内から水及び調味液に溶出しない天然色素を練り込んで着色したコンニャクであって、pHを9〜3に調整したことを特徴とするコンニャク。例文帳に追加
The konjak is the one colored by kneading konjak with a natural coloring matter not to be eluted in water and a seasoning solution and is adjusted to pH 9-3. - 特許庁
使用時に水で希釈して義歯に適用する濃縮タイプの義歯洗浄用液体組成物において、使用時(希釈時)に優れたデンチャーバイオフィルム除去力を有すると共に、洗浄後の義歯装着時に優れた清涼実感及び良好な味(苦味の無さ)を有するもの、更には、希釈前の義歯洗浄用液体組成物の保存安定性、及び酵素臭のマスキング効果も良好なものを提供する。例文帳に追加
To provide a concentration type liquid composition for cleaning denture, to be diluted with water in use and to be applied to denture, which has excellent denture biofilm removal force in use (in dilution), has excellent refreshing realization and a good taste (no bitterness) in denture wearing after cleaning and further excellent storage stability of liquid composition for cleaning denture before dilution and masking effect on an enzyme smell. - 特許庁
この発明では梨の実を、好ましくは梨の剥き実を、石細胞を残すようにして卸し、この卸し液を調味液として野菜や獣肉や魚肉などの具材を漬け込み、漬いた具材を前記石細胞を付着させた状態で、すなわち梨の石細胞を含む漬物として、提供する。例文帳に追加
There is provided a pickled food containing a pickled ingredient attached with stone cells of pear, i.e. a pickled food containing the stone cells of pear by grating a pear fruit, preferably peeled pear fruit in a manner to leave the stone cells, and pickling ingredients such as vegetables, animal meat and fish meat in the grated liquid used as a seasoning liquid. - 特許庁
冷凍し、かつ、棒状に形成された魚介類1の周面に、打ち粉10を介してバッター液20を付着させ、バッター液20表面に、微細に粉砕した味付け済みポテトチップス30をまぶして食用油脂で揚げる。例文帳に追加
This processed food of the fishes or shellfishes is obtained by making a batter liquid 20 adhere to the peripheral surface of a frozen fish or shellfish formed in a bar-like shape through a separating powder layer 10, covering the surface of the batter liquid layer 20 with fine crushed and seasoned potato chips 30, and then frying the product with an edible fatty oil or fat. - 特許庁
液体状の食品,調味料や洗剤,薬品類やパーマ液,モーターオイルなどを幅広く収容する、それぞれ接着剤やAC剤などを一切介さずに、効率よく熱溶融圧着して安定して積層することができる、収容物に対する各種耐性が優れた液体包装袋用のラミネートフィルム及びその製造方法を提供する。例文帳に追加
To provide a laminated film for a liquid packaging bag which accommodates various things such as a liquid food, a condiment, a cleanser, chemicals, permanent lining liquid, motor oil and the like, can be hot-melt bonded efficiently for stable lamination without using an adhesive agent or an AC agent at all, and shows excellent various resistances to the accommodated thing. - 特許庁
結晶性ポリエステル樹脂を用いた製造安定性、貯蔵安定性及びロール塗装性の優れたポリエステル樹脂分散液を提供すること、及び、付着性、加工性、香味収着性、耐レトルト性、耐腐食性などに優れた被膜を形成できる、該ポリエステル樹脂分散液を用いた缶内面被覆用樹脂組成物を提供すること。例文帳に追加
To provide a polyester resin dispersion excellent in manufacturing stability, storage stability and roll coating properties using a crystalline polyester resin, and to provide, using the polyester resin dispersion, a resin composition for coating the inner surface of a can which can form a film excellent in adhesion properties, processability, flavor-adsorbing properties, retort resistance, corrosion resistance and the like. - 特許庁
生鮮野菜または加工野菜に付着する菌に対する殺菌剤を提供すること、使用する乳化剤、特にグリセリン中鎖脂肪酸エステル(C8モノグリセライド)の収斂性のある苦いエグ味を抑制し、透明な乳化剤溶液を調製し、殺菌効率のよい殺菌剤を提供することを目的とする。例文帳に追加
To obtain a fungicide for fresh or processed vegetables highly efficient in sterilization, effective for fungi adhered to fresh or processed vegetables, and obtained by suppressing astringent and bitter harshness of an emulsifier used, in particular, a glycerin medium chain fatty acid ester (C8 monoglyceride) to prepare a transparent emulsifier solution. - 特許庁
ベース素材は液体を吸収できるものであれば何でも良いが、ベース素材の組織構造が微細であればある程高い吸収率を実現出来ることに着目し、そういった素材を吟味選択することが本発明の要点となる。例文帳に追加
The base material may be any one capable of absorbing the liquid, and further, it is important part to pay attention to the fact that if the texture structure of the base material is finer, the higher absorption rate can be achieved, and to examine and select such materials. - 特許庁
液晶表示素子等の表示面側に装着され、表示内容と対応した操作で所定信号が入力できるタッチパネルに関し、タッチパネルの黄色味を低減でき、品格が良く、カラー表示装置上に用いても色変動が少なく違和感のないものを提供することを目的とする。例文帳に追加
To reduce a tincture of yellow in a touch panel, to enhance a grace, to reduce color fluctuation even when used on a color display, and to eliminate strange feeling, in the touch panel fit onto a display face side of a liquid crystal display element or the like and capable of inputting a prescribed signal by an operation corresponding to a display content. - 特許庁
なお、前記ゲル分率とは、重量W_0の感圧性接着剤を1N水酸化ナトリウム水溶液中に常温で3日間浸漬した後、取り出して乾燥したときの重量をW_1としたとき、(W_1/W_0)×100として算出される値を意味する。例文帳に追加
The gel fraction means a value calculated as (W1/W0)×100 when the weight is W1 after dipping the pressure- sensitive adhesive having a weight of W0 in an aqueous solution of 1 N sodium hydroxide at normal temperature for 3 days, then taking out the dipped pressure-sensitive adhesive and drying the taken out pressure-sensitive adhesive. - 特許庁
ほやの加工時に捨てられていた体内から取り出される液体に着目し、ほやの旨み及び香りを活かしつつ、海水のミネラル成分を容易に摂取出来る塩味の効いたほや加工品とその製造方法を提供する。例文帳に追加
To provide sea squirt processed goods, having a saline taste which readily afford the mineral ingredients of sea water, while taking advantage of the taste and the flavor of sea squirts, by noticing the liquid taken out from the body of the sea squirt and discarded, at its processing, and to provide a manufacturing method for the sea squirt processed goods. - 特許庁
外袋には生鮮食品の魚介類などと一緒に内袋も収納して密閉して、食する直前に外袋の外部から内袋を押し付けて易剥離性仮接着部を開封して、魚介類または野菜と調味液を外袋内で混合し、外袋を開封して食することができる。例文帳に追加
Just before eating the food, the inner bag is pressed from the outside of the outer bag to unseal the readily peelable interim adhesive part to mix the perishables and the liquid seasoning together in the outer bag, thus enabling the food to be eaten by unsealing the outer bag. - 特許庁
原料となる樹液固形物を水に溶解した状態でプロテアーゼを作用させ、分解した臭気成分を、活性炭による吸着分離などにより低分子不純物を分離することにより、無味・無臭であり高粘度のモモ樹脂精製物を得る。例文帳に追加
The high-viscous refined peach resin has no taste/no smell, and is obtained by making protease act on raw material sap solid in a state of dissolving in water so as to separate low-molecular impurities by adsorbing and separating dissolved smell components using activated carbon. - 特許庁
意味 | 例文 (57件) |
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