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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > "分解酵素"に関連した英語例文

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"分解酵素"を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 1006



例文

一般的な納豆用醤油味調味液やドレッシングや水溶液等に例えば、蛋白質分解酵素や蛋白質分解酵素を含む野菜、果菜、果物の搾汁、エキス、粉末を用いた納豆用除粘剤を添加することにより、納豆の糸切れを容易にする。例文帳に追加

The method for producing stickiness-removing agent for fermented soybeans comprises adding a stickiness-removing agent using protein catabolic enzyme or vegetables, fruit vegetables, fruit juice, fruit extract and fruit powder containing the protein catabolic enzyme, to popular fermented soybean soy sauce-taste seasoning, dressing, water solution or the like so as to facilitate breakage of thread of the fermented soybeans. - 特許庁

本発明は、原料茶類から茶エキスを抽出する時及び/又は抽出した後、多糖類分解酵素処理を行う茶エキスの製造方法であって、多糖類分解酵素処理時の茶エキスのpHが3〜7であり、処理時間が3〜48時間である、前記製造方法を提供する。例文帳に追加

The method for producing the tea extract comprises performing a treatment with a polysaccharide-degrading enzyme simultaneously with and/or after the extraction of a tea extract from a starting tea material, wherein, in the treatment with the polysaccharide-degrading enzyme, the pH of the tea extract is 3-7 and the treatment time is 3-48 hours. - 特許庁

レトロウィルス蛋白分解酵素、特にヒト免疫不全ウィルス(HIV)蛋白分解酵素を阻害する新規な化合物および組成物、レトロウィルス感染、特にHIV感染を治療する組成物、このような化合物を製造する方法、ならびにこれらの方法に用いる合成中間物質を提供する。例文帳に追加

To provide a new compound that inhibits retrovirus proteases, especially proteases of human immunodeficiency virus(HIV), a composition for treating retrovirus infection, especially for treating HIV infection, a production method of the compound, and a synthetic intermediate used in the method. - 特許庁

糖化アミン酸化分解酵素により、前記糖化アミンを糖とアミンとに酸化分解し、糖酸化分解酵素により、前記糖を酸化分解し、前記両酸化分解反応による同一生成物または同一消費物の量を測定し、この測定値から前記糖化アミンの量を決定する。例文帳に追加

This method is to perform the oxidative decomposition of a glycosylated amine with a glycosylated amine-oxidizing and decomposing enzyme into a saccharide and an amine, to subject a saccharide to oxidative decomposition with a saccharide-oxidizing and decomposing enzyme, to measure the quantity of the same reaction product or the same consumed substance in both oxidative decomposition reactions and to determine the quantity of glycosylated amine from the measured value. - 特許庁

例文

フォンヴィルブランド因子分解酵素により切断可能な基質を用いるフォンヴィルブランド因子分解酵素の分析方法において、極めて短時間でADAMTS13活性量を正確に定量することができる分析方法及び分析用キットを提供する。例文帳に追加

To provide a method for analyzing a Von Willebrand factor-decomposing enzyme using a substrate capable of being cut off by the Von Willebrand factor-decomposing enzyme, capable of accurately determining the active amount of ADAMTS13 (a pseudonym of the Von Willebrand factor-decomposing enzyme) in an extremely short time, and a kit for the analysis. - 特許庁


例文

エストロゲン分解酵素を始めとする各種ステロイド分解酵素を用いて、エストロゲン依存性腫瘍等の「ステロイドを原因とする各種疾患」を治療、若しくは予防できる医薬・機能性食品の製造法を提供する事を課題とする。例文帳に追加

To provide a method for producing medicines/functional food products that contain a variety of steroid decomposition enzymes, for example, estrogen decomposition enzyme, which is used to produce medicines and functional food products that can treat or prevent a variety of diseases caused by steroids, for example, estrogen-dependent tumor. - 特許庁

明太子熟成後の漬け汁をパチルス属(Bacillus subtilis)が生産する魚肉蛋白分解酵素及び絲状菌(Aspergillus oryzae)が生産する蛋白分解酵素で処理することにより、必須アミノ酸等旨味成分を多く含み栄養価の高い明太子風味の食品調味料を効率よく製造した。例文帳に追加

This seasoned cod roe-flavored food seasoning rich in the flavor ingredients including essential amino acids and having high nutritive value is efficiently obtained by enzymolysis of the pickle after aging seasoned cod roe with a fish meat proteolytic enzyme produced by Bacillus subtilis and/or a proteolytic enzyme produced by Aspergillus oryzae. - 特許庁

ハチノコ又はその加工物をタンパク質分解酵素処理することを特徴とする、低分子化ハチノコ含有食品組成物の製造方法、及びハチノコ又はその加工物をタンパク質分解酵素処理することによって製造される低分子化ハチノコ含有食品組成物。例文帳に追加

The production method of food compositions containing bee larvae of lowered molecular weight is characterized by treating the bee larvae or its processed product with a proteinase and the food compositions containing bee larvae of lowered molecular weight are produced by treating the bee larvae or processed products thereof with a proteinase. - 特許庁

タンパク質分解酵素を担持した架橋ヒアルロン酸ゲルを、ヒアルロン酸10w/v(重量/体積比)%以上と、タンパク質分解酵素と、架橋剤0.02〜1w/v%と、水とを含む混合物を酸又はアルカリ条件下で攪拌混合することによって製造する。例文帳に追加

A protease-carrying crosslinked hyaluronic acid gel is produced by mixing under agitation a mixture including 10 w/v(weight/volume ratio)% or more of hyaluronic acid, a protease, a 0.02-1 w/v% of a crosslinking agent and water, under acidic or alkaline conditions. - 特許庁

例文

蛍光信号の微妙な変化を検出することができ、製造が容易で、かつ検出対象としての試料が微生物や細胞である場合における試料内でのタンパク質分解酵素活性の検出を可能とする構成を有するタンパク質分解酵素用の標識化基質、該基質の発現用のベクター、該ベクターを用いた標識化基質の製造方法及び該標識化基質を用いたタンパク質分解酵素活性の検出方法を提供すること。例文帳に追加

To provide an easily producible labeled substrate for protease capable of detecting delicate variation of fluorescent signal and having a constitution enabling the detection of a proteinase activity in a specimen as a detecting object comprising a microorganism or a cell, a vector for the expression of the substrate, a process for producing the labeled substrate by using the vector and a method for detecting the proteinase activity using the labeled substrate. - 特許庁

例文

蛍光信号の微妙な変化を検出することができ、製造が容易で、かつ検出対象としての試料が微生物や細胞である場合における試料内でのタンパク質分解酵素活性の検出を可能とする構成を有するタンパク質分解酵素用の標識化基質、該基質の発現用のベクター、該ベクターを用いた標識化基質の製造方法及び該標識化基質を用いたタンパク質分解酵素活性の検出方法を提供すること。例文帳に追加

To obtain a labeled substrate capable of detecting a protease activity by a change in a fluorescence characteristic of a fluorescent protein caused by cleavage of a polypeptide at a cleavage site and useful for analysis of Alzheimer's disease or the like. - 特許庁

ポリエステル重合体を形成し得る原料モノマーを、固定化加水分解酵素の共存下で重合するポリエステル重合工程と、前記工程により得られた重合反応物を、予め40〜110℃に加熱した有機溶媒によって希釈した後、希釈液をろ過することによって固定化加水分解酵素とポリエステル重合体とを分離する固定化加水分解酵素分離工程とを備えることを特徴とするポリエステル重合体の製造方法。例文帳に追加

The method for producing the polyester polymer includes a polyester polymerization step to polymerize a monomer for forming the polyester polymer in the presence of the immobilized hydrolase, and an immobilized hydrolase separation step to dilute a polymerization reaction product obtained by the former step with an organic solvent heated at 40-110°C and filtrate the diluted liquid to separate the immobilized hydrolase and the polyester polymer. - 特許庁

なお、蛋白分解酵素阻害剤がトリプシンインヒビター、セリンプロテアーゼインヒビター及びシステインプロテアーゼインヒビターからなる群より選ばれる少なくとも一種の蛋白質分解酵素阻害剤であることが好ましく、さらに好ましくはアプロチニン又はフェニルメチルスルホニルフルオライド(PMSF;Phenylmethylsulfonyl Fluoride)である。例文帳に追加

The protease inhibitor is preferably at least one kind of a protease inhibitor selected from a group composed of a trypsin inhibitor, a serine protease inhibitor and a cysteine protease inhibitor, and it is more preferably aprotinin or Phenylmethylsulfonyl Fluoride (PMSF). - 特許庁

ペースト状食用藻類を、α−アミラーゼ、不溶性セルロース分解酵素群、水溶性セルロース分解酵素群、プロテアーゼ、ペクチナーゼ及びヘミセルラーゼからなる複合酵素群で酵素処理した後、限外濾過膜で濾過処理することを特徴とする無色・透明な液状食用藻類の製造方法、並びに前記方法により製造された無色・透明な液状食用藻類を提供する。例文帳に追加

This method for producing a colorless transparent liquid edible alga comprises treating a pasty edible alga with a composite enzyme group comprising α-amylase, an insoluble cellulolytic enzyme group, a water-soluble cellulolytic enzyme group, a protease, a pectinase, and a hemicellulase and then filtering the treated product with an ultrafiltration membrane. - 特許庁

ペプチド鎖において、Argと任意のアミノ酸残基との結合及び/又はLysと任意のアミノ酸残基との結合を加水分解しうる加水分解酵素、並びに上記加水分解酵素の安定化剤としてのアルブミン及び/又はアミノメチル−シクロヘキサンカルボン酸を含有する血液凝固促進剤。例文帳に追加

One blood coagulation accelerant is provided with a peptide chain containing a hydrolase which enables hydrolysis of bond between Arg and an optional amino-acid residue and/or bond between Lys and an optional amino-acid residue, and an albumin and/or an amino methyl-cyclohexane carboxylic acid as a stabilizer for the hydrolase. - 特許庁

RNA分解酵素遺伝子の上流にプロモーターの断片を結合し、RNA分解酵素阻害蛋白遺伝子の上流に前記プロモーターと同一又は異なるプロモーターを結合し、植物ゲノム中に導入することにより、当該植物を実質的に雄性不稔化することを特徴とする雄性不稔植物の作出方法。例文帳に追加

A fragment of the promoter is linked on the upstream of the RNase gene and the same or a different promoter is linked to the upstream of the gene of the RNase inhibitory protein and transfected into the plant genome whereby the plant is made substantially male-sterile. - 特許庁

粗破砕および又は磨砕処理を行ったリグノセルロースを多糖分解酵素により、糖を除去する第一糖化工程から得られる残渣に、磨砕処理を行った後、多糖分解酵素により糖を除去する第二糖化工程処理によって得られることを特徴とするリグニンの製造方法及びその組成物。例文帳に追加

A method for producing lignin includes subjecting roughly crushed and/or ground lignocellulose to the first saccharification step for removing saccharides with a polysaccharolytic enzyme, grinding the obtained residues, and then subjecting the product to the second saccharification step for removing saccharides with a polysaccharolytic enzyme, and a composition is obtained by the method. - 特許庁

セルロース資化能を有するクロストリジウム属微生物、特にClostridium thermocellumを培養してセルロース分解酵素を生産させる方法であって、クロストリジウム属微生物が資化可能な炭素源を消費させたのち、同炭素源を添加、消費を一定期間ごとに繰り返し、培地中にセルロース分解酵素を蓄積させる。例文帳に追加

There is disclosed a method for producing cellulase by culturing genus Clostridium microorganisms having the cellulose assimilating ability, especially Clostridium thermocellum, wherein the cellulases are accumulated in a medium by repeating the addition and consumption of a carbon source every certain fixed period of time after the assimilatable carbon source is consumed by the genus Clostridium microorganisms. - 特許庁

穀粒表面の全部又は一部が穀皮で覆われた穀類及び繊維質を含む基質を含有する炭素源を含有する液体培地を用いて、白麹菌又は黒麹菌を培養する工程を包含する、デンプン分解酵素活性及び食物繊維分解酵素活性が増強された液体麹の製造方法。例文帳に追加

The method for producing the liquid malt enhanced in the starch-degrading enzyme activity and in the edible fiber-degrading enzyme activity includes a process for culturing a white malt or a black malt in a liquid culture medium, containing carbon sources which contain grains whose surfaces are wholly or partially covered with grain hulls, and substrates containing fibers. - 特許庁

本発明の生体吸収性縫合糸は、キチン、キトサンおよびこれらの誘導体から選択される1種または2種以上の成分と前記成分の分解酵素とを含む紡糸原液から紡糸されたモノフィラメントまたはマルチフィラメントから製造され、前記縫合糸の表面および内部に前記分解酵素が混在していることを特徴とする。例文帳に追加

The bioabsorbable suture thread is manufactured from monofilament or multifilament which is spun from a spinning dope including one or two or more components selected from chitin, chitosan and a derivative of them and a degradative enzyme of the components and makes the degradative enzyme coexist on the surface of or in the suture thread. - 特許庁

褐藻類の核酸を抽出する方法であって、海産軟体動物から抽出される多糖類分解酵素を用いて褐藻類が有する粘性多糖類を分解する工程と、キレート剤を用いて褐藻類が有する粘性多糖類のゲル形成を抑制する工程と、タンパク質分解酵素を用いて褐藻類の核酸を抽出する工程とを有する。例文帳に追加

The method for extracting the nucleic acid from brown algae comprises a step to decompose a viscous polysaccharide of the brown algae using a polysaccharide decomposition enzyme extracted from a marine mollusk, a step to suppress gel-formation of the viscous polysaccharide of the brown algae by using a chelating agent, and a step to extract the nucleic acid of the brown algae by using a proteolytic enzyme. - 特許庁

原料魚介類に、原料由来の分解酵素、タンパ質分解酵素、及び熟成上有効量の酵母を、腐敗防止上有効でありかつ酵母生育を抑制しない塩分濃度で、原料分解上有効な期間作用させて分解処理物を得て、そして分解物から液汁を得る工程を含む、調味料組成物の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing novel fish-and-shellfish seasoning including the step for acting splitting enzyme derived from a raw material, protease, and yeast at an amount effective on aging, on raw-material fish and shellfish at a salt concentration effective on prevention from corruption and not inhibiting growth of the yeast for a period effective on the decomposition of the raw material to obtain decomposed substance, and obtaining liquid from the decomposed substance. - 特許庁

植物性農水産物に、水および植物組織分解酵素を添加してバイオミルリアクタ10で溶液中で磨砕処理することで、植物性農水産物に含まれる硬い植物組織が機械的な剪断作用により微粒化し、植物組織分解酵素による酵素反応との相乗効果により短時間に効率よく微細化する。例文帳に追加

A vegetative agricultural and marine product is formulated with water and a plant tissue hydrolyzing enzyme and ground in a solution by a bio-mill reactor 10 so that a hard vegetable tissue contained in the vegetative agricultural and marine product is finely granulated by a mechanical shear and pulverized efficiently in a short time by a synergism with an enzyme action by the plant tissue hydrolyzing enzyme. - 特許庁

固相に核酸を吸着させる溶液及び固相から核酸を脱着させる溶液をそれぞれ用いて固相に核酸を吸着及び脱着させる工程を含む、核酸の分離精製方法において、固相に核酸を吸着させる溶液がタンパク質分解酵素及びタンパク質分解酵素安定化剤を含むことを特徴とする核酸の分離精製方法。例文帳に追加

The method for separating and purifying the nucleic acid involving adsorption and desorption steps of the nucleic acid on the solid, using a solution for adsorbing the nucleic acid on the solid and a solution for desorbing the nucleic acid from the solid respectively, is characterized by that the solution for enabling the nucleic acid to be adsorbed on the solid contains a proteolytic enzyme and a stabilizer of the proteolytic enzyme. - 特許庁

タンパク質分解酵素による切断部位を有するペプチドのアミノ末端とカルボキシル末端のそれぞれに標識としての蛍光タンパク質を結合した構造を有するタンパク質分解酵素用の標識化基質をコードするDNA配列を、発現用ベクターに組み込んで、微生物や培養細胞等の宿主中で発現させることで、宿主中に標識化基質を生産する。例文帳に追加

A DNA sequence 5 coding for a labeled substrate for proteinase having a structure obtained by bonding a fluorescent protein as a label to both of the amino terminal and the carboxyl terminal of a peptide having a cleavage site by proteinase is integrated into an expression vector 1 and expressed in a host such as microorganism or cultured cell to produce the objective labeled substrate in the host. - 特許庁

前記ペクチン分解酵素の力価が、10U/g以上である態様、前記ペクチン分解酵素の、前記酵素製剤における含有量が、0.01〜30質量%である態様、前記酸化還元酵素の力価が、0.1U/g以上である態様、前記酸化還元酵素の、前記酵素製剤における含有量が、0.01〜30質量%である態様等が好ましい。例文帳に追加

Preferably the titer of the pectin splitting enzyme is10 U/g, the content of the pectin splitting enzyme in the enzyme preparation is 0.01-30 mass %, the titer of the oxidoreductase is 0.1≥U/g and the content of the oxidoreductase in the enzyme preparation is 0.01-30 mass %. - 特許庁

フォンドヴォーを、焼成肉類を単独抽出し、煮込み抽出液を分取し、残さに蛋白分解酵素を作用させて生ずる蛋白分解液を得、これと前記抽出液もしくは焼成した肉類を煮込むことなくそのままこれに蛋白分解酵素を作用させて得られる蛋白加水分解液、および炒めた野菜の煮込み抽出液を使用して製造する。例文帳に追加

This method for producing fond de veau comprises singly extracting backed meat, collecting stewed extracted solution from the resultant product, obtaining a proteolytic liquid generating through making a proteolytic enzyme act on the residue of the meat and using a protein hydrolytic liquid obtained by making a proteolytic enzyme act on the extracted solution or the baked meat as it is without stewing, and a stewed extracted solution of fried vegetables. - 特許庁

加圧加熱処理して擂り潰した大豆に、適宜量の食塩と、蛋白分解酵素及び澱粉分解酵素を含む酵素製剤と、培養耐塩性酵母と、ブドウ糖又は加圧加熱処理した穀類或いは無菌化処理した麹のいずれか若しくはその組み合わせたものを加えて仕込み、所定の分解発酵処理して製出してなる。例文帳に追加

A method for producing the seasoning comprises adding an adequate amount of common salt, an enzyme preparation containing a proteolytic enzyme and an amylolytic enzyme, cultured halotolerant yeast and glucose or grains heat-treated under pressure or aseptically treated Koji or their combination to soybean heat-treated under pressure and ground and breeding these microorganisms and carrying out prescribed degradative fermentation treatment of the soybean. - 特許庁

米,麦,ヒエ,アワなどの穀類を原料として低アルコール飲料を製造する方法であって、デンプン分解酵素剤若しくは該デンプン分解酵素剤及び麹を使用することでもろみ中の糖組成をマルトース及びマルトオリゴ糖主体にしてグルコースを少量とし、この少量のグルコースを酵母により発酵させて低アルコール飲料を製造するものである。例文帳に追加

This method for producing a low-alcoholic drink using, as raw material, grains such as rice, wheat, barley, barnyard millet or foxtail millet, comprises using a starch-splitting enzyme or its combination with koji to effect the saccharide composition in the resulting unrefined sake to be predominant in maltose and maltooligosaccharides and slight in glucose and fermenting the slight glucose by yeast. - 特許庁

食品中に含有されるタンパク質分解酵素及び/又はペプチド分解酵素と反応することにより蛍光強度、紫外線吸光度又は呈色強度が変化する標識基が結合されたペプチド、ペプチド誘導体又は前記標識基が結合されたアミノ酸誘導体を含有することを特徴とする食品品質検査試薬を用いて蛍光強度の変化をモニターすることによる。例文帳に追加

A change in fluorescence intensity is monitored using the quality inspection reagent of food containing peptide, to which a labelling group changed in fluorescence intensity, ultraviolet absorbance or coloration intensity by the reaction of the protease and/or peptide decomposing enzyme contained in food is bonded, a peptide derivative or an amino acid derivative to which the labelling group is bonded. - 特許庁

好ましくは、砂糖分解酵素の不拮抗阻害剤の含有量は、砂糖の4〜20重量%であり、砂糖分解酵素の不拮抗阻害剤は、L−アラビノース、D−タガトース、D−キシロース及びこれらの混合物からなる群から選択され、血糖値上昇抑制剤は食品又は飲料の形態である。例文帳に追加

Preferably, the content of the uncompetitive inhibitor of sugar catabolic enzyme is 4-20 wt.% of sugar, the uncompetitive inhibitor of sugar catabolic enzyme is selected from a group consisting of L-arabinose, D-tagatose, D-xylose and their mixtures and the blood sugar level increase suppressor is a form of food or drink. - 特許庁

ras遺伝子プロモーターまたはグリセルアルデヒド−3−リン酸デヒドロゲナーゼプロモーターを含む調節配列の制御下で発現可能なようにリグニン分解酵素遺伝子を含む担子菌等の微生物、あるいはリグニン分解酵素を含むその処理物、を用いて芳香族有機塩素化合物を分解することを含む、有機塩素化合物の分解方法。例文帳に追加

This invention provides a method of decomposing organic chlorine compounds including aromatic organic chlorine compounds by using a microorganism that bears the gene of a lignin-degrading enzyme that can be expressed under the control of the controlling sequence including the ras gene promoter, or the glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase promoter, for example, a basidiomycete, or the treated product thereof including lignin-degrading enzyme. - 特許庁

特定のアミノ酸配列からなるN−置換ホルムアミド分解酵素、及び/又は、特定のアミノ酸配列において1若しくは数個のアミノ酸が欠失、置換若しくは付加されたアミノ酸配列からなり、かつ、N−置換ホルムアミド分解活性を有する組換えN−置換ホルムアミド分解酵素、を触媒として用い、酸基質とアミン基質からN−置換有機酸アミドを製造する方法。例文帳に追加

The method for producing the N-substituted organic acid amide from an acid substrate and an amine substrate comprises use of a catalyst comprising an N-substituted formamide decomposing enzyme composed of a specific amino acid sequence and/or a recombinant N-substituted formamide decomposing enzyme composed of an amino acid sequence obtained by deletion, substitution or addition of one or more amino acids to the specific amino acid sequence and having N-substituted formamide decomposition activity. - 特許庁

宿主細胞に対して毒性を有するタンパク質、タンパク分解酵素の切断部位および上記該タンパク質の毒性を低下ないしは中和するタンパク質、精製用のタグからなる融合タンパク質をコードする遺伝子を用いて、宿主細胞において上記融合タンパク質を発現させ、得られた融合タンパク質をタンパク分解酵素で切断することにより、上記毒性を有するタンパク質を製造する。例文帳に追加

The protein having toxicity to the host cell is produced by allowing a fused protein comprising the protein having toxicity to the host cell, a cleavage site of a proteolytic enzyme, a protein for reducing or neutralizing toxicity of the protein, and a tag for purification to be expressed in the host cell by using a gene encoding the fused protein, and cleaving the obtained fused protein by the proteolytic enzyme. - 特許庁

α化米及び澱粉加水分解酵素を水に分散させた原料液を75℃未満に制御し澱粉加水分解酵素を作用させる澱粉加水分解工程と、前記澱粉加水分解工程において生成する糖に乳酸菌を作用させる発酵工程を含むことを特徴とするヨーグルト様飲食品の製造法。例文帳に追加

The method for producing yoghurt-like food and drink comprises a starch hydrolysis process in wchich a raw material solution obtained by dispersing gelatinized rice and starch hydrolytic enzyme in water is controlled to have a temperature lower than 75°C so as to make the starch hydrolysis enzyme act on the raw material solution, and a fermentation process where the lactobacillus acts on sugar generated in the starch hydrolysis process. - 特許庁

被検物質がペクチン分解酵素及び/又はペクチン分解酵素を放出する真菌に対して阻害活性を有するか否かを評価する工程、を少なくとも含む花粉症に対する予防又は治療作用を有する物質の評価方法及びスクリーニング方法、並びに、花粉症の予防又は治療のための薬剤の製造方法である。例文帳に追加

This method for evaluating or screening the substance having preventive or treatment effect of the pollinosis comprises at least a process of evaluating whether a substance to be tested has an inhibitory effect against a pectin-decomposing enzyme and/or fungus, releasing the pectin-decomposing enzyme, and the method for producing the drug for the prevention or treatment of the pollinosis is also provided. - 特許庁

該ペプチドは、精白米粉末を蒸留水に懸濁し、デンプン分解酵素を加え、攪拌した後、冷却、遠心分離、水洗、乾燥を行い、米由来のタンパク質とした後、さらに適量のタンパク質分解酵素を添加して反応させ、その後、酵素を失活させて、遠心分離を行い、回収したろ液をスプレードライ法で粉体化して得ることができる。例文帳に追加

The peptide can be obtained by suspending polished rice powder in distilled water, adding amylolytic enzyme to it, stirring them, then cooling, centrifuging, washing, and drying them to provide protein of rice origin, then adding an appropriate amount of proteolytic enzyme to it to cause reaction, then deactivating the enzyme, performing centrifugation, and powdering the recovered filtrate by a spray-drying method. - 特許庁

ATP測定用試薬などのようなATPを含む試料溶液と、ATP分解酵素を含む溶液とを半透膜により仕切り、より具体的にはATP分解酵素を封入した半透膜からなるチューブを試料溶液中に浸すなどして、半透膜を通して移動したATPを酵素作用により分解することを特徴とする試料溶液中のATPを除去する方法。例文帳に追加

This method for removing the ATP in the sample solution involves degrading the ATP transferred through a semipermeable membrane by partitioning the sample solution containing the ATP such as a reagent for measuring the ATP and a solution containing an ATP-splitting enzyme by the semipermeable membrane, more concretely, soaking a tube composed of the semipermeable membrane and having the ATP-splitting enzyme sealed therein in the sample solution. - 特許庁

1)魚肉として利用されない魚体残滓を粉砕する工程、2)粉砕された残滓に、タンパク質分解酵素を作用させてタンパク質を分解する工程、及び3)タンパク質分解酵素を失活させた後、不溶解成分及び油成分を分離除去して、アンセリンとコンドロイチン硫酸を含む混合物を得る工程。例文帳に追加

The method for producing the functional food containing anserine and chondroitin sulfate comprises the following process: (1) a process of pulverizing fish residue not to be utilized as fish flesh; (2) a process of degrading protein by acting a proteinase on the pulverized residue; and (3) a process of obtaining a mixture containing anserine and chondroitin sulfate by separably eliminating insoluble components and oil components after deactivating the proteinase. - 特許庁

上記課題を解決するために、原料となるきのこに紫外線を照射する紫外線照射工程と、紫外線照射されたきのこに、植物等の細胞壁を分解せず且つ植物等の細胞間物質を選択的に分解することが可能な分解酵素及び細胞壁を分解することが可能な分解酵素を添加し、粥状化または液体化する分解工程と、を含む。例文帳に追加

The method for producing the mushroom irradiated with ultraviolet rays comprises an ultraviolet ray-irradiating step for irradiating a mushroom as a raw material with ultraviolet rays and a decomposing step for adding a catabolic enzyme capable of selectively decomposing intercellular substances of plants, etc., without decomposing cell walls of plants, etc. and a catabolic enzyme capable of decomposing the cell walls to a mushroom irradiated with ultraviolet rays and making the mushroom pulpy or liquid. - 特許庁

本発明者らは、脂質分解酵素を含有する洗浄組成物において、鋭意検討した結果、特定のノニオン活性剤と脂質分解酵素を用いる系においてLASのようなアニオン活性剤を用いないで予浸して洗浄する方法と剤を用いた場合に、酵素活性が阻害されず皮脂汚れに効果が高く、漬け置きしても色柄衣料にも安心して使える、予浸洗浄剤を見いだし本発明を完成するに至った。例文帳に追加

This presoaking composition contains (a) 12 to 35 wt.% of a nonionic surfactant having an average alkyl chain length of 12 to 14 carbon atoms and having polyoxyethylene chains and polyoxypropylene chains in amounts of 4 to 10 mol.% and 0 to 5 mol.%, respectively, and (b) 0. 1 to 5 wt.% of a lipase. - 特許庁

本発明の目的は、経時による性能の劣化を起こさないタンパク質分解酵素を含む写真用処理液の提供であり、さらに詳しくは経時による性能の劣化を起こさないタンパク質分解酵素を含有するハロゲン化銀乳剤層を有する銀錯塩拡散転写法を利用した平版印刷版の処理に用いられる処理液を提供することである。例文帳に追加

To provide a photographic treating liquid containing protease which does not cause deterioration in the performance with time, and more particularly, to provide a treating liquid to be used for the treatment of a lithographic printing plate by using a silver complex salt diffusion transfer method and having a silver halide emulsion layer containing protease which does not cause deterioration in the performance with time. - 特許庁

切り身などの通常健常者が食する魚や畜肉の形状のまま、まず食塩水に浸漬し、次にこれを水洗後、魚肉・畜肉中に蛋白分解酵素を添加混合した水溶液を直接注入・分散させ、その後に加熱により上記蛋白分解酵素の活性を不活化させるようにしたことを特徴とする。例文帳に追加

Fish or meat of a shape such as a slice that an able-bodied person usually takes is first soaked in a solution of salt, then it is washed with water, an aqueous solution containing protease added is directly injected/scattered in the fish/meat, and then the protease is deactivated by heating. - 特許庁

総分岐鎖アミノ酸を酵素を用いて測定する試薬において、総分岐鎖アミノ酸分解酵素と非特異発色が低減された色源体を共存させることを特徴とする総分岐鎖アミノ酸測定用液状試薬、または、BCAA分解酵素と色源体を別処方とすることによるBCAA測定用液状試薬である。例文帳に追加

The reagent for the determination of total branched-chain amino acid with an enzyme comprises a liquid reagent for the determination of total branched-chain amino acid containing a total branched-chain amino acid decomposition enzyme in combination with a chromogen having reduced non-specific color development, or a liquid reagent for BCAA determination containing a BCAA decomposition enzyme and a chromogen in separate state. - 特許庁

界面活性剤1〜70重量%、キレート剤0.1〜30重量%、多糖分解酵素0.0001〜1重量%、及びオリゴ糖0.01〜5重量%を含有する液体洗浄剤組成物であって、該オリゴ糖は該多糖分解酵素分解しうる多糖の加水分解物であり、平均重合度が2〜10の範囲にあることを特徴とする液体洗浄剤組成物。例文帳に追加

The liquid detergent composition comprises a 1-70 wt.% surface active agent, a 0.1-30 wt.% chelating agent, a 0.0001-1 wt.% polysaccharide degradation enzyme, and a 0.01-5 wt.% oligosaccharide, wherein, the oligosaccharide is a hydrolyzed product of a polysaccharide degradable by the polysaccharide degradation enzyme and has an average molecular weight within the range of 2-10. - 特許庁

かかる脱蛋白天然ゴムラテックスは、(1)天然ゴムラテックスにカルボキシラト基を有する化合物を配合し、さらに蛋白分解酵素を加えて蛋白分解処理を施すことにより、または(2)天然ゴムラテックスに蛋白分解酵素と界面活性剤とを加えて蛋白分解処理を施した後、カルボキシラト基を有する化合物を配合することにより、調製される。例文帳に追加

The deproteinized natural rubber latex is prepared (1) by compounding natural rubber latex with a compound having a carboxylato group and adding protease to the latex to subject it to a proteolytic treatment or (2) by adding protease and a surfactant to natural rubber latex to subject it to a proteolytic treatment, followed by compounding a compound having a carboxylato group. - 特許庁

試料中のアミノ酸をガスクロマトグラフィーによって分析するためのサンプルの調製方法であって試料をアルギニン分解酵素で処理する工程を含む方法、得られるサンプルを用いるアミノ酸の分析方法、及びこのようなサンプルの調製用のアルギニン分解酵素を含むキット。例文帳に追加

There are provided: a method for preparing the sample for analyzing the amino acid in the sample by gas chromatography, which includes a process to treat the sample with an arginine-degrading enzyme; an analysis method of amino acids using the obtained sample; and a kit including the arginine-degrading enzyme for the preparation of such a sample. - 特許庁

培養された細胞を収容する複数の培養容器に、タンパク質分解酵素を順次供給する酵素供給部と、同一ロット内の最初の培養容器へのタンパク質分解酵素の供給時に時間の計測を開始する計時部64と、該計時部64により計測された時間が所定の時間に達したことを報知する報知部66とを備える培養処理装置30を提供する。例文帳に追加

An apparatus 30 for culture treatment is equipped with an enzyme feeding part for successively feeding the proteolytic enzyme to the plurality of culture vessels housing the cultured cells, a timing part 64 for starting the measurement of time in feeding the proteolytic enzyme to the initial culture vessel in the same lot and an informing part 66 for informing that the time measured with the timing part 64 reaches a prescribed time. - 特許庁

米麹は、ほかにタンパク質の分解酵素も含んでおり、分解によって生じたアミノ酸やペプチドは、酵母の生育や完成した酒の風味に影響する(参照:麹造り)。例文帳に追加

Rice koji also contains degrading enzymes for protein and amino acids and peptides produced by degradation have an affect on the growth of yeast and the flavor of the final sake. (Refer to "Producing koji.")  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

アミノ酸が生成される主な原因はタンパク質分解酵素の酸性プロテアーゼであり、麹造りの仲仕事(なかしごと)から仕舞い仕事(しまいしごと)のあいだに、34℃から38℃の温度帯でほとんどが生成される。例文帳に追加

The main cause of amino acid generation is acid protease that is a protein-cutting enzyme and almost all amino acids are generated between nakashigoto and shimaishigoto in the koji producing process in the temperature range of thirty-four to thirty-eight degrees centigrade.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

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