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saltyを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 264



例文

To provide a liquid seasoning feeling salty sense of taste despite being low in salt concentration, and exerting pharmacological activities including hypotensive activity at high levels.例文帳に追加

食塩濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮する液体調味料の提供。 - 特許庁

The salty taste enhancer preferably contains 1-100 mass% of the phosphoric acid and/or the phosphate as solid content.例文帳に追加

該塩味強化剤において、リン酸及び/又はリン酸塩の含有量は、固形分として、好ましく1〜100質量%である。 - 特許庁

The salt-containing granules 10 and the seaweed powder 13 are blended together in the weight ratio of 1:1 to obtain the objective salty seasoning 14.例文帳に追加

そして、含塩粒状体10と海草紛状対13と重量比率で1:1に混合することによって塩味調味料14を得る。 - 特許庁

A crystalline salty seasoning (i.e., natural salt) or a liquid salty seasoning is produced by storing sea water A in an outdoor pool 1, concentrating the sea water in the sun and boiling down the obtained concentrated sea water A'.例文帳に追加

屋外に設置されたプール1に溜め込んだ海水Aを天日により濃縮した後、得られた濃縮海水A′を煮詰めることにより、結晶状の鹹味調味料(換言すれば、自然塩)あるいは液状の鹹味調味料が得られるようにしている。 - 特許庁

例文

To obtain a food additive capable of controlling elasticity and hardness of a protein-containing food without impairing salty taste and obtain a protein- containing food to which the above food additive is added, exhibiting sufficient salty taste and having controlled elasticity and hardness.例文帳に追加

塩味を損ねることなく、蛋白質含有食品の弾力、固さを抑制できる食品添加剤、及び、その食品添加剤が添加されて、十分な塩味を呈し、しかも、弾力、固さの抑制された蛋白質含有食品を提供することを課題とする。 - 特許庁


例文

At present, the taste blending the salty-sweet taste of sauce and the acid taste of mayonnaise is preferred by some consumers and in many shops serving kansaifu-okonomiyaki, mayonnaise is popular. 例文帳に追加

現在、ソースの甘辛さとマヨネーズの酸味の合わさった味が一定層の消費者に好まれていることから、関西風お好み焼きを供する多くの店ではマヨネーズが使用される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There are mainly two kinds of yakitori in terms of seasoning: "shio" (literally, salt) that uses only salt, and "tare" (literally, sauce) that is grilled with a salty-sweet sauce that is adjusted with soy sauce, mirin (sweet cooking rice wine), sake, sugar, and so on. 例文帳に追加

味付けは、主に二種類で、塩のみを使用した塩(しお)と、醤油、みりん、酒、砂糖などから調整された甘辛いタレをつけ焼いたタレがある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The most common way of making Tendon is to top a bowl of rice with a variety of tenpura and pour salty-sweet sauce over it; however, there are other methods, including flavoring the tenpura instead of pouring sauce on it or just sprinkling a bit of salt over the tenpura. 例文帳に追加

最も一般的な調理法は丼飯に数種類の天ぷらを載せて甘辛い丼汁(タレ)をかけた物であるが、タレをかけずに天ぷらを軽く煮付けてのせるものや、塩をかけるものもある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

At Japanese sweet parlors and tea stands, in particular, salty shiokonbu (kelp cooked in brine and soy sauce) or Japanese pickle is often served with shiruko to break the monotony of the sweet taste of shiruko or to enhance the sweetness of shiruko. 例文帳に追加

特に甘味屋や茶店においては、口直しや甘味を際立たせるものとして、塩昆布や漬物など塩味の濃い食品を添えて出す事が多い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Soy-sauce is a general-purpose liquid fermented seasoning with salty taste and strong savoriness, made from soybeans and wheat using Aspergillus oryzae and yeast, and it is mainly used in Japanese cooking. 例文帳に追加

醤油(しょうゆ)は、主に日本料理で使われる、大豆とコムギを原料とし、麹菌や酵母を利用した、塩味とうま味の強い汎用の液体発酵調味料である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

In addition, salt increases sugar absorption and causes one to be more sensitive to sweetness; salt has been empirically used to increase sweetness as shown in the names of cocktails with the word 'salty.' 例文帳に追加

また塩は糖の吸収を促進し甘味を感じ易くする効果があるため、カクテルにある「ソルティ~」の様に経験的に甘味を引き出すために用いられてきたモノもある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is made of sweet or salty-sweet boiled aburaage, which is opened into the shape of a bag and stuffed with sushi rice (vinegared rice) or sushi rice mixed with ingredients like carrots and mushrooms. 例文帳に追加

甘くあるいは甘辛く煮付けた油揚げを袋状に開き、寿司飯(酢飯)をそのまま、あるいはニンジンやシイタケなどの具材を混ぜ込んで詰める。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Seasoning is based on soup stock, and fermented soybean seasonings, such as soy sauce and miso (bean paste) that includes a lot of umami (giving good taste) ingredients, in addition to salt for salty flavor. 例文帳に追加

調味は出汁を基本とし、塩味をつけるのには塩のほか、うま味を豊富に含んだ醤油、味噌などの大豆発酵調味料が基本的な調味料として用いられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Raw or roasted kushi-dango with sweet-and-salty sauce clinging to it, made from soybean sauce, sugar, and starch powder, is called mitarashi-dango (Mitarai's skewered dumplings) and raw or roasted kushi-dango is also eaten with sweet bean paste with bean skins or with filtered sweet bean paste, made from red beans or green soybeans, clinging to it. 例文帳に追加

生のまま又は焼いたものに醤油・砂糖・片栗粉で作った甘辛いタレを搦めたみたらし団子(御手洗串団子)や小豆・枝豆などのつぶ餡や漉し餡を付けて食べる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

First, broil a conger: split open the fish along the back, take away its backbones, head, tail and fins, pierce the fish with metal skewer, grill it and grill it again with sauce made with sugar, soy sauce, mirin (sweet cooking rice wine) and sake which tastes salty-sweet till glazed. 例文帳に追加

まず、アナゴを蒲焼きにするのだが、背開きにして、中骨、頭、尾、ひれを取り、金串に刺して白焼きにした後、砂糖、醤油、みりん、日本酒を煮詰めた甘辛いたれを塗り、照りが出るまで焼く。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

By adding a very small amount of whey mineral to potassium chloride and sodium gluconate, it is possible to drastically mask the harsh taste and bitter taste of potassium chloride and to enhance a salty taste, too.例文帳に追加

塩化カリウムとグルコン酸ナトリウムに乳清ミネラルをごく少量加えることで、劇的に塩化カリウムのえぐみ、苦味がマスキングされ、塩味も増強される。 - 特許庁

The salty taste enhancing agent contains a mixture of respective spice extracts of pepper, ginger, clove and cinnamon, or a mixture of respective spice extracts of pepper, ginger, clove, cinnamon and red pepper.例文帳に追加

コショウ、ショウガ、クローブ及びシナモンの各香辛料抽出物の混合物、又はコショウ、ショウガ、クローブ、シナモン及びトウガラシの各香辛料抽出物の混合物を含有することを特徴とする塩味増強剤である。 - 特許庁

The salt composition contains 0.0001-1.5 pts.mass of the salty taste enhancer based on 100 pts.mass of the sodium chloride at a mass ratio.例文帳に追加

該食塩組成物において、塩化ナトリウムと該塩味強化剤との質量比率は、塩化ナトリウム100質量部に対し、好ましくは0.0001〜1.5質量部である。 - 特許庁

This salty seasoning material is characterized by covering the surface of potassium chloride which is a core particle, with a covering layer of sodium chloride, and having 10 to 100 μm individual number-average diameter of sodium chloride crystals on the surface of the covering layer.例文帳に追加

核粒子である塩化カリウムの表面が塩化ナトリウムの被覆層で覆われ、該被覆層の表面における塩化ナトリウム結晶の個数平均径が10〜100μmであることを特徴とする塩味料。 - 特許庁

To provide a low-sodium processed salt suppressed in unfavorable taste of potassium chloride while reducing intake of sodium so as to enable an eater to enjoy salty taste further, and to provide food using the salt.例文帳に追加

ナトリウムの摂取量を減らしつつ、塩化カリウムの不快な味を抑えて塩味をより味わうことのできる低ナトリウム加工塩及びそれを用いた食品の提供。 - 特許庁

This method for enhancing salty taste of the food and drink comprises adding GABA, organic acid and/or its salt to the food and drink containing salt, or alternatively adding seasoning containing GABA, organic acid and/or its salt to the food and drink.例文帳に追加

塩分を含有する飲食品に、GABAと、有機酸及び/又はその塩とを添加する、あるいは飲食品に、GABAと、有機酸及び/又はその塩とを含有する調味料を添加する。 - 特許庁

The agent has extremely strong salty taste-enhancing effect only by adding an extremely small amount thereof to sodium chloride, and almost no bitter taste and astringent taste.例文帳に追加

乳酸ナトリウム、及び/又は乳酸カリウムを有効成分として含有する塩味強化剤は、塩化ナトリウムに極少量添加しただけであっても極めて強い塩味増強する効果があり、かつ、苦みや渋みがほとんどない。 - 特許庁

This salty cake of rice is applied to the surface (skin) of a desired organism and given a slightly raised shape while it is new and soft or made soft (with starch in alpha condition) by reheating and humidification.例文帳に追加

目的生体の体表面(皮膚)に、この塩餅の、新規に作ったか、再加熱加湿したかにより、ふかふかの状態の物(澱粉がアルファ状態の物)を塗り付けて、やや山盛りに盛る。 - 特許庁

To provide seasoning substitute for salt, usable in a similar manner of salt, and decreasing an amount of sodium chloride to be ingested, in spite of giving salty taste of the same degree as salt.例文帳に追加

食塩と同じように使用でき、食塩と同じ程度の塩味がするにもかかわらず、摂取する塩化ナトリウム量を低減することができる食塩代替調味料を提供する。 - 特許庁

To provide a wind-noise preventing insulator having salty snow resistance, capable of obtaining suppression effect of wind-noise generated during strong wind, accompanying snowfall and which is capable of obtaining preventive effect of snow accretion during snowfall.例文帳に追加

降雪を伴う強風時に発生する風音の抑止効果と降雪時における着雪の防止効果が得られる耐塩雪用風音防止碍子を提供する。 - 特許庁

Phthalides are added to the food or beverages in an amount small enough that the phthalides are not perceived as an aroma, thereby improving unpleasant saltiness in various salty food and beverages, and increasing or imparting pleasant saltiness.例文帳に追加

フタライド類を、飲食品に、香気としては感じない程度の微量添加することにより、様々な塩味含有飲食品の好ましくない塩味は改善し、好ましい塩味が増強または付与される。 - 特許庁

To provide a method for recovering and purifying pyrroloquinolinequinones, having a high recovering rate of the pyrroloquinolinequinones and capable of reducing the amount of salty waste water having ≥1% concentration, on which an activated sludge treatment can not be performed.例文帳に追加

ピロロキノリンキノン類の回収率が高く、活性汚泥処理できない1%以上の濃度の塩廃水量を減少させることができる、ピロロキノリンキノン類の回収・精製方法を提供する。 - 特許庁

To provide a soy sauce like seasoning material made as containing a low salt content, capable of giving a sufficient salty taste and thickness with punching effect although it has the low salt content, also sufficiently suppressing a different taste and having balanced tastes.例文帳に追加

減塩でありながら、十分な塩味とパンチの効いた濃厚さが感じられ、かつ異味が十分に抑制されて味のバランスもとれた、低塩化した醤油様調味料を提供すること。 - 特許庁

To provide a quickly reconstitutable noodle having improved reconstitutability while suppressing the salt content of the noodle to prevent the increase of salty taste in eating and provide a method for producing the noodle.例文帳に追加

本発明は、喫食時の塩味が強くなるのを防止するために、麺線の食塩含量を低く抑えつつ、復元性を向上させた早戻り麺類及びその製造方法を提供することを目的とする。 - 特許庁

To provide a dentifrice composition superior in a storage stability of β-glycyrrhetinic acid, having a high antiinflammatory effect, causing less foreign taste and irritation after use, having a modestly salty taste, and enabling a user to feel nice brushing.例文帳に追加

β−グリチルレチン酸の保存安定性に優れ、高い抗炎症効果を奏し、かつ使用後の異味や刺激が少なく、塩味が適度で、刷掃実感に優れた歯磨剤組成物を提供する。 - 特許庁

To provide a method for improving the corrosion resistance of stainless steel, according to a shot blasting method, against pitting, full corrosion, or the like under a salty environment.例文帳に追加

この発明は、ステンレス鋼の塩分環境下における孔食、全面腐食等への耐食性をショットブラスト法により改善する方法を提供する。 - 特許庁

To provide a salty seasoning easy to use, storable relatively for a long period and capable of taking virtually all of the nutrients contained in seaweeds.例文帳に追加

使い方が簡単で、比較的長期保存が可能であり、海草類に含まれる栄養分の殆ど全てを摂取することができる塩味調味料を提供する。 - 特許庁

To provide a soup rich in the flavor of flavor raw materials, having mellow taste with no roughness of salty taste, and also causing no lees or no change in color at the peripheral part on the surface of the liquid in a packaging container into dark brown.例文帳に追加

風味原料類の風味に富み、塩カドがなくまろやかな味で、しかも、オリの発生や包装容器の液上面周辺部が黒褐色化しないつゆ類の提供。 - 特許庁

To provide a salty taste enhancer which is inorganic substance, with even an extremely small amount of which sufficient effect can be obtained without changing the taste of food and drink, and the sustainability of salt-reinforcing effect of which is excellent.例文帳に追加

無機物質であって、飲食品の味質を変えることなく、極少量の使用であっても十分な効果を得ることのでき、塩味増強効果の持続性が高い塩味強化剤を提供すること。 - 特許庁

The oil and fat composition has flavor improving action such as reinforcement/retention of taste such as salty taste, sweet taste, deliciousness, acid taste and hot taste, reinforcement/retention of flavor and decrease of oiliness.例文帳に追加

本発明に係る油脂組成物は、塩味・甘味・旨味・酸味・辛味などの食味の増強・保持、香りの増強・保持、油っぽさの低減など、風味改善作用を有する。 - 特許庁

The technique using an oil and fat in which the content of oleic acid contained in the whole fatty acid composition is70 wt.%, as a salty taste-enhancing component in a food and drink is provided.例文帳に追加

全脂肪酸組成中に含まれるオレイン酸含量が70重量%以上である油脂を、飲食品における塩味増強成分として使用する技術を提案する。 - 特許庁

To provide a water-in-oil emulsified composition rich in flavor, not blurring but clearly sensing taste, especially salty taste, of various materials added to water phase, and to provide a production method thereof.例文帳に追加

水相に添加される各種素材の風味、特に塩味がぼやけることなく、明瞭に感じられる、風味豊かな油中水型乳化組成物及びその製造方法を提供する。 - 特許庁

To provide blue-veined natural cheese which has not so strong salty feeling because the salt content in raw material cheese is suppressed, the cheese organization of which is not brittle, and inherent stimulus smell of which is reduced to suit to the preference of Japanese people.例文帳に追加

原料チーズ中の食塩含量を抑えて、塩味を強く感じることなく、チーズ組織が脆くなく、特有の刺激臭を日本人の嗜好に合わせた青カビ系ナチュラルチーズを提供すること。 - 特許庁

Taste presenting substances (sweet, salty, sour, better, etc., in taste) are previously applied on the tip part 2 of the disposable depressor 1 for simple screening examination of dysgeusia.例文帳に追加

味覚障害を簡易にスクリーニング検査するために、使い捨て舌圧子1の先端部2に呈味物質(甘味、塩味、酸味、苦味など)をあらかじめつける。 - 特許庁

To provide liquid seasoning making an eater sufficiently feel salty in spite of its low content of salt, and exerting pharmacological action such as antihypertensive action at a high level.例文帳に追加

食塩濃度が低いにもかかわらず十分に塩味を感じ、血圧降下作用等の薬理作用を高いレベルで発揮する液体調味料の提供。 - 特許庁

By using such substitute salt instead of edible salt in a raw material for a processed food, it is possible to reduce sodium intake while keeping the salty taste of the processed food.例文帳に追加

また、このような代替塩を加工食品原料の食塩の代わりに用いることで、加工食品の塩味を維持したままでナトリウム分の摂取量を低減できる。 - 特許庁

Dishes containing root crops, potatoes, konjac, konbu kelp, abura-age (deep-fried bean curd) among other ingredients, and simmered to taste salty-sweet are often called nishime; the ingredients of nishime, however, differ by region and the season in which nishime is cooked, and meats or fish sausages (so-called "nerimono") such as chikuwa and kamaboko or in some regions, fish, also appear as ingredients. 例文帳に追加

根菜類や芋類、こんにゃく、コンブ、油揚げなどを甘辛く煮たものをこう呼ぶことが多いが、煮しめにされる具材はその地方や季節でさまざまであり、肉類、ちくわやかまぼこなどの水産練り製品(いわゆる練り物)、地域によっては魚も用いられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Since Masayuki HOSHINA, the founding lord of the Aizu-Matsudaira family, was reportedly a big soba lover and since the Aizu clan had a very close relationship with the Takato clan of Shinano Province for more than twenty years, soba was eaten with the miso-seasoned 'karatsuyu' (salty sauce) (made from miso, grated daikon radish and green onions) in this area. 例文帳に追加

会津松平家の初代藩主保科正之は大変なそば好きだったと伝えられており、また二十数年信濃国高遠藩との密接な関わりがあり、この地域では味噌味(みそ+大根おろし+ネギ)のそばつゆ「からつゆ」にて蕎麦が食されていた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

When female servants once complained that pickles of their dishes were salty, he inquired the complaint of the cook, and getting the following answer, he left the matter intact: "Even now, the female servants ask for another helping many times, and it is unconceivable how many more times they will become to ask for another helping when more delicious pickles are served." 例文帳に追加

また、侍女から料理の漬物がしょっぱいという苦情が出たので料理人に問いただしたところ、今でも侍女たちはたくさんおかわりしているのに、おいしい漬物を出したら何杯おかわりするかわからないと答えられ、笑ってそのままにした。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

To provide a collection system and its method for carbon dioxide in waste gas capable of effectively utilizing hydrogen gas generated by electrolysis of salty water and of effectively consuming the generated chlorine gas.例文帳に追加

塩水の電気分解によって生成された水素ガスを水素ガスとして有効利用が可能であり、生成された塩素ガスを有効に消費可能である排ガス中の二酸化炭素の回収システムおよび回収方法を提供すること目的とする。 - 特許庁

To provide package soy sauce-containing liquid seasoning, in spite of containing low salt content, potassium and isoleucine, presenting moderate salty taste without giving the offensive taste of the ingredients, excellent in flavor retainability even when diluting, and having excellent flavor balance.例文帳に追加

低食塩含量でカリウムやイソロイシンを含んでいるにもかかわらず、これらの異味が感じられずに適度な塩味を呈し、希釈時においても、風味の持続性に優れ、風味バランス良好な容器詰しょうゆ含有液体調味料を提供する。 - 特許庁

The boiled rice or noodle seasoning enhanced in salty taste includes 0.5-20.0 wt.% of the mixture of an animal protein enzymatic decomposition product and a vegetable protein enzymatic decomposition product, 1.0-20.0 wt.% of potassium chloride, and 0.1-10.0 wt.% of a basic amino acid.例文帳に追加

動物蛋白質の酵素分解物と植物蛋白質の酵素分解物の混合物0.5〜20.0重量%、塩化カリウム1.0〜20.0重量%及び塩基性アミノ酸0.1〜10.0、重量%を含有することを特徴とする塩味が増強された米飯類又は麺類用調味料である。 - 特許庁

There is provided an oil and fats recovery device in the treatment system of the hydrated organic garbage from kitchen which prevents a grease trap from staining and carries out the desalting/lessening salty content of the solid organic garbage by cleaning the solid organic garbage with flowing water.例文帳に追加

厨房内の含水有機性廃棄物処理システムにおいて油脂分回収手段を持ち、グリーストラップの汚染を防ぐと共に、流水が固形有機性廃棄物を洗浄することにより、該固形有機性廃棄物に含まれる塩分の脱塩・低塩化を行う。 - 特許庁

To provide a method for producing a chewy bean daily dish producible in a short time without spoiling its flavor and nutrients while freely making it sweet or salty through adjusting a seasoning therefor, and helpful to many uses for such as meals for bedridden aged persons and sick persons and baby food for infants through devising and using cases and tubes therefor.例文帳に追加

歯応えがあり、風味や栄養を損なわず、調味の調節によって甘辛自在に短時間で製造でき、容器やチュウブを工夫利用することによって寝たきりの老人や病人の給食用や乳幼児の離乳食等、多用途に役立つ豆類惣菜の製造方法を提供する。 - 特許庁

例文

To provide a hot-dip plated ferritic stainless steel sheet for a fuel tank, which can be pressed to a fuel tank of a complicated shape such as a fuel tank for automobiles, and which is superior in corrosion resistance in a salty environment and a corrosion resistance to fuel for a long time.例文帳に追加

自動車用のような複雑形状の燃料タンクにプレス成形可能であり、さらに塩害環境での耐食性や燃料による耐食性が長期間にわたり優れる燃料タンク用溶融めっきフェライト系ステンレス鋼板およびその製造方法を提供する。 - 特許庁

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