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じぶ煮の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 624



例文

長時間出すことができなかった豚皮を、長時間加熱することを可能にし、豚皮から直接こく味素材を得る方法、得られたこく味素材及びその利用方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for obtaining a body taste material directly from pigskin, making it possible to heat pigskin for a long time though it has been impossible to be decocted for a long time so far, and to obtain the body taste material obtained by the method and a method for utilizing the thus obtained body taste material. - 特許庁

込み調理時に調理物の表面温度が98°Cに達すると、マグネトロンの設定出力が800Wから100Wに下がり、マグネトロンが加熱出力100Wで連続駆動される。例文帳に追加

When the surface temperature of the cooking material reaches 98°C in stewing, the setting output of a magnetron falls from 800 W to 100 W, and the magnetron is continuously driven at a heating output of 100 W. - 特許庁

本発明は、加熱調理やレトルト処理を行っても崩れずに適度な粒状感(つぶつぶ感)を有する食品及びその製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide food having moderate granular feeling (lumpy feeling) without falling apart while boiling even when subjected to cooking or retort treatment, and to provide a method for producing the cooked food. - 特許庁

(i)特定構造を有する増感色素、(ii)アシルホスフィン化合物、および(iii)ラジカルまたは酸の少なくともいずれかによって反応し、その物理的および化学的特性が不可逆的変化する化合物を含有する感光性組成物。例文帳に追加

The photosensitive composition contains: (i) a sensitizing dye having a specified structure; (ii) an acylphosphine compound; and (iii) a compound which reacts with at least either radical or acid and undergoes irreversible changes in its physical and chemical characteristics. - 特許庁

例文

(i)特定構造を有する増感色素、(ii)アシルホスフィン化合物、および(iii)ラジカルおよび酸の少なくともいずれかによって反応し、その物理的および化学的特性が不可逆的変化する化合物を含有する感光性組成物。例文帳に追加

The photosensitive composition contains: (i) a sensitizing dye having a specified structure; (ii) an acylphosphine compound; and (iii) a compound which reacts with at least either radical or acid and undergoes irreversible changes in its physical and chemical characteristics. - 特許庁


例文

単に熟した豆の実と皮とを分離させるよりも、蜜漬けして液相を糖液として増加させ、更に糖液の浸透圧により実の部分を締めることにより、豆の実と皮とが分離しやすくなる。例文帳に追加

The seed and the coat of the bean are easily separated by an increase of a liquid phase as a syrup by syrupping the bean and tightening of the seed by osmotic pressure of the syrup compared with the separation of the seed and the coat of simply boiled bean. - 特許庁

本発明は調理器具用部材に関するもので、調理時の油煙、こぼれ汁分解生成物などに対する防汚性を改善し、さらに耐熱耐久性も改善する。例文帳に追加

To improve an antifouling property against soot and a boiling-over soup decomposed product at cooking, and to improve heat resistant durability in a cooking utensil member. - 特許庁

本発明のパネル(3)は、例えば調理器具内部へのこぼれ侵入防止のために、バーリング加工が施され、同加工によりバーリング穴(13)の外周縁に突状のフランジ部(14)を有するバーリング部(12)が設けられる。例文帳に追加

The panel (3) is processed with burring process, and the burring part (12) having a projecting flange part (14) is provided on the outer peripheral edge of the burring hole (13) to prevent soup boiled over flow from getting into the inside of the cooking utensil. - 特許庁

このものは食酢と果皮を含むレモン果実の裁断物の混合物を大気圧下で沸状態に加熱し、酢酸成分を3%未満に揮発させた後、蜂蜜を添加することにより製造する。例文帳に追加

The table vinegar is produced by heating a mixture of the vinegar and a cut material of lemon fruit containing the fruit pericarp under atmospheric pressure in a state of being boiled, and then adding the honey to the mixture after the acetic acid component is volatilized to be contained in the amount of less than 3%. - 特許庁

例文

このベースとなる調理材に、他の食材、米等の穀類、穀粉、澱粉、魚肉、畜肉、農産物、山菜等、目的に応じ混和する食材を生のまま、又蒸し、つぶす等して配合して食品化する。例文帳に追加

This pasty cooking material is formulated with some other food materials, e.g. grains such as rice, grain flour, starch, fish and shellfish, meat, farm products, and wild vegetables in an uncooked, stewed or mashed condition, according to desired foods to make the resultant mixture required food. - 特許庁

例文

こぼれ受皿(1)に円錐筒形立上部(2)を設け、円錐筒形立上部の下部に空気供給孔(3)を数箇所設けたことを特徴とする。例文帳に追加

A conical stand part 2 is placed on the boiling-over receiving bowl 1, and a plurality of air supply holes 3 are formed on the lower part of the conical standing part. - 特許庁

または、キノコを油に浸すかまたはキノコに油を注いだ後にキノコを直接加熱するか、熱水でるかまたは蒸気で蒸すことによりブランチングした後容器に充填密封し、加圧加熱殺菌する。例文帳に追加

Alternatively, the method comprises the following process: soaking mushrooms in oil or applying oil to mushrooms, directly subjecting the mushrooms to heating, boiling or steaming to blanch them, charging the blanched mushrooms into a packaging case, sealing the package, and heating the package under pressurization to sterilize the package. - 特許庁

米、麦、雑穀などの穀類、その加工品などを単体または2種以上混合して容器に充填して炊きし、炊きする際に発生する容器中での穀類粒子の結着や潰れを防止して、均一な品質を有するふっくらとした穀類加工品を得ることができる穀類加工品の製造方法の提供。例文帳に追加

To provide a method for producing a grain processed product comprising admixing grain such as rice, wheat or miscellaneous cereals, the processed product thereof and/or the like alone or in the form of the mixture of at least two of them, charging the resultant mixture into a container, and boiling the mixture while preventing grain particles from binding or crushing in the container caused when boiling, so as to obtain a fluffy grain processed product having uniform quality. - 特許庁

その製造方法として、電気分解によって作り出された活性水素を有する電解還元水に柑橘類の果皮を入れて水蒸気を発散させる状態で詰めることによって得た出し液を冷却した後に濾過し、この濾過によって得た抽出エキスにさらに電解還元水を加えたことを特徴とする。例文帳に追加

The method for producing the same is characterized by putting the pericarp of the citruses into the electrolytically reduced water produced by the electrolysis and having active hydrogen, boiling down in a state of generating steam, cooling the obtained boiled down liquid and filtering, and adding further the electrolytically reduced water to the extract obtained by the filtration. - 特許庁

例えば、海水を濃縮して塩をとる場合、まず蒸発手段Aの一次予熱流路9、蒸手段Bの二次予熱流路15、16で余熱、加熱管部3aで加熱して、一次蒸発シュート1で蒸発する。例文帳に追加

For example, when seawater is conc. to obtain salt, at first, seawater is preheated in the primary preheating flow passage 9 of the evaporation means A and the secondary preheating flow passages 15, 16 of the digestion means B and heated in a heating pipe part 3a to be evaporated in a primary evaporation chute 1. - 特許庁

海水を詰めることによって析出される不純物を容易に除去することができるとともに、この析出された不純物が白色であるような製塩装置及び製塩方法を提供する。例文帳に追加

To provide an apparatus and a method for producing salt by which impurities deposited by boiling down seawater can be easily removed and which is characterized in that the deposited impurities have a white color. - 特許庁

具材をレトルトクリームソースに加えて加熱調理することによりクリーム料理を得る際に、その加熱を電子レンジ加熱で行っても、ふきこぼれが生じず、油脂分の分離もしないレトルトクリームソースを提供する。例文帳に追加

To provide a retort cream sauce causing no boiloff and free from separation of oil and fat even if cooked with a microwave oven when preparing a cream-stew by adding ingredients to the retort cream sauce and cooking the mixture. - 特許庁

ちなみにチャージング原液には米糠大豆醸造抽出発酵成分を高温沸処理した成分を適量添加して、水素イオン濃度をPH9.5程度に保持したものを使用する。例文帳に追加

A suitable quantity of component obtained by boiling rice bran soybean brewing extracting fermenting component at high temperature is added to keep hydrogen ion concentration about pH 9.5 and used as a charging undiluted solution. - 特許庁

角形お玉杓子の底の穴と落し蓋の穴を設けて、スライドさせ穴を合わせながら物のアクの上にのせて、入ったアクを落し蓋、をスライドさせ穴を閉じてすてる。例文帳に追加

Holes are provided in a bottom of the square-shape ladle and in a drop-lid, the lid is slid so that the holes overlap with each other, the ladle is placed on top of the scum of a boiled food, and the drop-lid is slid to close the holes for discarding the entered scum. - 特許庁

予め竹炭粉末を填圧、硬詰した濾材袋体を準備しておく工程1の次に飲料水を加熱した沸騰水の工程2を経て、濾材袋体を浸漬し、さらに次にこの浸漬状態で沸を行なう工程3を経る。例文帳に追加

A process 1 for preparing a filter medium bag body compactly filled with the bamboo charcoal powder under pressure, a process 2 for heating drinking water to obtain boiling water and a process 3 for immersing the filter medium bag body in boiling water to boil the same are successively performed. - 特許庁

容器1を透明な素材で作る等灰汁や脂肪分の状況を把握することが出来る構造としてこぼれ出る量を加減すると、灰汁及び脂肪分を残し純粋な汁のみを鍋の中に戻すことが出来る。例文帳に追加

When adjusting a spilling-out quantity by forming the vessel 1 into a structure capable of grasping a state of the scum and the fat content made of a transparent raw material, only the pure soup can be returned in the pan by leaving the scum and the fat content. - 特許庁

松科の樹木から採取した樹液であるバルサムを特定の範囲にまで詰めて得られる樹脂固形分を溶剤に溶解させてなることを特徴とする擦弦楽器用塗料組成物。例文帳に追加

The coating composition for bowed string instruments is produced by collecting tree sap from a tree of the family Pinaceae, boiling down the obtained balsam to a concentration falling within a prescribed range and dissolving the obtained solid resin component in a solvent. - 特許庁

この方法は、組織細胞の切片をCCA溶液に浸し、電気ポット、オートクレーブ、電子レンジ、沸又は恒温槽で加圧及び/又は加熱を行い賦活化するために十分な時間の間組み合わせる。例文帳に追加

In the method, the slice of the tissue cells is immersed in CCA solution, and combination is continued as long as a sufficient time in order to activate by pressurizing and/or heating by an electric pot, an autoclave, a microwave over, boiling, or a thermostat. - 特許庁

本発明の光沢度を向上させた葛繊維の製法は、葛の茎から靭皮組織を得る工程、得られた靭皮組織へ沸する工程、沸した靭皮組織を雑菌による自然発酵法により靭皮層と靭皮繊維とに分離する工程、及び、得られた靭皮繊維を、少なくともセルラーゼを加えた溶液に浸漬し、繊維の表面の平滑性を高める工程により製造するものである。例文帳に追加

The arrowroot fiber is obtained by the following process, which comprises the step of obtaining bast tissue from arrowroot stems, the step of boiling the bast tissue, the step of separating the boiled bast tissue into bast layer and bast fiber by spontaneous fermentation by sundry germs, and the step of immersing the resultant bast fiber in a solution incorporated with at least cellulase to improve the surface smoothness of the bast fiber. - 特許庁

計量、選別、洗浄、水浸しの過程を経て蒸された原料大豆と、水洗いされ、蒸された脱穀済みの大麦からなり、前記原料大豆と前記大麦とを、略々9:1の比率により混合し、かつ、その混合物に納豆菌を接種して発酵させ納豆を得るようにしたことを特徴とする納豆の製法。例文帳に追加

The method for producing fermented soybeans comprises mixing raw material soybeans cooked through processes of weighing, separation, cleaning and soaking in water with barley comprising threshed barley washed with water and cooked in the ratio of the raw material soybeans to the barley of approximately 9:1, inoculating the mixture with Bacillus natto and fermenting the inoculated mixture. - 特許庁

また、高熱効率化を図るために狭い燃焼ガス通路34を形成したために、汁詰りを生じやすい構成となった本実施例のようなテーブルコンロ1においては、特に好適である。例文帳に追加

The narrow combustion gas passage 34 is formed for increasing high heat efficiency, for being particularly suitable for the table cooking stove 1 having a constitution of easily causing clogging of soup. - 特許庁

茶の葉の熱処理装置100は、摘採された茶の葉を蒸気で蒸す蒸熱部103と、蒸熱部103にて蒸された茶の葉を熱水で茹でる沸部104とを備えている。例文帳に追加

This heat treatment apparatus 100 for tea leaves has a steaming part 103 which steams picked tea leaves with steam, and a boiling part 104 which boils in hot water the tea leaves steamed in the steaming part 103. - 特許庁

物を鍋内からすくう、金網から焼き魚を持ち上げる、油内から揚げ物をすくう、あるいは食事用として食物をすくって口に運ぶ、すくい具を提供する。例文帳に追加

To provide a scooping tool to scoop a boiled food from a pan, to lift up a grilled fish from a wire gauze, to scoop a fry from an oil, and to scoop and carry the food for a meal to the mouth. - 特許庁

ビール製造用沸釜等に使用する液体加熱装置において、蒸気と、伝熱管等の本体内部部品との衝突を防止し、これらの部品への損傷を抑える。例文帳に追加

To prevent the collision of steam with inside parts of a body such as a heat exchanger tube and to suppress damage to these parts in a liquid heating device used for a boiling furnace for beer manufacturing, or the like. - 特許庁

そして、こぼれカバー8の側壁部81,82,83に五徳10の基部の平板部111,121,131が各々当接するようにして五徳10をトッププレート2上に載置する。例文帳に追加

The Trivet 10 is placed on the top plate 2 in such a state that flat plate parts 111, 121, 131 of a base part of the trivet 10 are respectively kept into contact with sidewall parts 81, 82, 83 of the boil-over cover 8. - 特許庁

大豆を柔らかくる、又は蒸し、これを摺りつぶし食用油を少量ずつ添加し高速攪拌して乳化し、ペースト状の調理材を得る。例文帳に追加

This food is produced through the following process: boiling or steaming soybeans so as to be softened, pasting the thus softened soybeans, adding edible oil to the pasted soybeans little by little, speedily stirring the mixture to obtain a pasty cooking material. - 特許庁

液状感染性廃棄物、それを入れるための熱水溶解性処理袋あるいは当該処理袋と同種の袋の熱水による沸消毒処理方法およびその装置例文帳に追加

METHOD AND APPARATUS OF BOILING STERILIZATION TREATMENT BY HOT-WATER FOR LIQUID INFECTIOUS WASTE, HOT-WATER SOLUBLE TREATMENT BAG TO PUT THE SAME IN, OR THE SAME TYPE OF BAG AS THE TREATMENT BAG - 特許庁

本発明に係る健康食品は、て軟らかくした後に擂り潰したカボチャ2の内部に、擂り潰したタマネギ3を挿入し、固形状としたことを特徴とする。例文帳に追加

The health food is made a solid form by inserting mashed onion 3 to the inside of pumpkin 2 made soft by boiling and then mashed. - 特許庁

滑り止めに「ギリ粉(ぎりこ:松脂を詰めて乾燥、粉末状に砕いたもの)」を中指〜人指し指、或は薬指〜人指し指と親指先にまぶし、馴染ませて使用する。例文帳に追加

As an anti-slip technique, they dust the middle finger to the forefinger, or from an annular finger to a forefinger and a thumb tip with 'giriko rosin powder' (pine resin is boiled down, dried and broken into powdered state) and make it fit in.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

東南アジア各地には、た穀物を口で唾液と共に噛みつぶし、空気中から野生酵母を取り込んで発酵させて酒を造る、いわゆる日本酒口噛み酒という原始的な醸造法が広く存在した。例文帳に追加

In various regions of Southeast Asia, there was a widespread primitive alcohol brewing method called "kuchikami no sake" (which literally means "chewed alcohol"), in which people made alcohol by chewing boiled grains with saliva in their mouths in order to take in wild yeast from the air to ferment the grains and make alcohol.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

またカツ丼のように玉ねぎとカキフライを割り下でて、鶏卵でとじ、飯の上に乗せたカキフライ丼という料理もある。例文帳に追加

There is also a dish called kaki-furai don (kaki furai on rice), which is prepared by boiling onions and kaki furai in warishita (stock mixed with soy sauce, mirin and sugar), covering it with egg, and putting it on rice, just like the dish of katsu don (pork cutlet on rice).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

[2]前記加工水産物は、魚節、荒節、食用魚粉および干しからなる群より選ばれる少なくとも一つであることを特徴とする、上記[1]に記載のアレルギー症状緩和用難消化性タンパク質。例文帳に追加

[2] The processed fishery product(s) is(are) characterized by being at least one selected from the group consisting of dried fish, dried rough fish, edible fish meal and dried small sardines. - 特許庁

常態接着強度、耐沸接着強度に優れ、また、多価イソシアネート化合物配合後の経時的な接着物性低下が少ない接着剤、とくに木工用接着剤を提供すること。例文帳に追加

To provide an adhesive excellent in dry adhesive strength and boiling-resistant adhesive strength and hardly suffering from deterioration in adhesive properties with time after compounding of a polyvalent isocyanate compound, particularly a woodworking adhesive. - 特許庁

現在廃棄されている大豆汁から有効成分を分離回収し、食品への添加材料等として活用することで、食品リサイクルと同時に環境負荷の軽減を図る。例文帳に追加

To provide an effective using method of soybean broth components intended for food recycling and at the same time reducing environmental loading through separating and collecting active components from soybean broth which is wasted at present, and utilizing as an additive material to food. - 特許庁

調理時の油煙、こぼれ汁分解生成物などに対する防汚性を改善し、さらに耐熱耐久性も改善した調理器用トッププレートの提供。例文帳に追加

To provide a top plate which is improved in an antifouling property with respect to soot on cooking and decomposed material of spilled soup, or the like, and further, is improved in heat-resistant durability. - 特許庁

込み調理を行う際に調理物である食材の量によらず、十分に食材を攪拌するとともに、過剰に攪拌して無駄に電力を消費しないようにする誘導加熱調理器を提供する。例文帳に追加

To provide an induction heating cooker in which, when boiled and cooked, food material is sufficiently stirred regardless of the amount of the food material which is cooked food, and which prevents electric power from being uselessly consumed by excessive stirring. - 特許庁

チップを含浸容器101で含浸させ且つ含浸後に循環液と共に移送管路103を通して蒸すべき蒸解器102上の頂部分離器105に供給する。例文帳に追加

Chips are impregnated in the impregnation vessel 101 and are fed after impregnation together with circulation fluid through a transfer line 103 to a top separator 105 on the digester 102 in order to be cooked. - 特許庁

点火部分に汁がかかりにくく、点火不良が起きにくく、リフト系のガスであっても確実に点火できると共に良好に火移りさせることがきる。例文帳に追加

To constitute a burner for gas cooking stove in such a way that broth hardly drops onto its igniting section and the burner hardly causes defective ignition, but can surely ignite a gas by making the gas easily catch fire, even when the gas is a gas from lift system. - 特許庁

初期接着強度、常態接着強度、耐沸接着強度に優れ、また、多価イソシアネート化合物配合後の経時的な接着物性低下が少ない接着剤、とくに木工用接着剤を提供すること。例文帳に追加

To obtain an adhesive, especially an adhesive for woodworking, which has excellent initial adhesive strength, ordinary point strength and boiling- resistant adhesive strength, and scarcely deteriorates the adhesive physical properties with the passage of time, after mixed with a polybasic isocyanate compound. - 特許庁

生ウニを少なくともアルコールを添加して蒸して得られる生ウニの固形分及びその汁と、増量材として水に溶解したこんにゃく精粉とを主成分として、生ウニを含むペースト状の食材を得る。例文帳に追加

This pasty food containing raw sea urchin contains, as main components, the solid content of the raw sea urchin and its soup which are obtained by adding at least alcohol to the raw sea urchin and then steaming the mixture, and refined konjak flour dissolved in water as a filler. - 特許庁

皮付きにんにく(自然に剥がれる皮は除去)を、ゆでる、る等の操作によって加熱し、無臭にしてから、裏ごし機、ミキサー等ですりつぶし、菓子、ソバ、ジュース類等の他の食品に添加、利用しやすくする。例文帳に追加

The garlic with the skin (except the skin naturally flaking off) is heated by such operation as boiling or simmering so as to be made odorless, mashed with a strainer or a mixer and added to confectioneries, buckwheats and other food such as juices so as to be made easily ingestible. - 特許庁

卵とじカツ丼の具は、玉ねぎとトンカツを割り下(出汁と砂糖と醤油で作る日本料理の基本的な調味料)でて、溶き卵でとじたものである。例文帳に追加

The ingredients are onions and a pork cutlet, which are cooked with the warishita stock (the basic seasoning in Japanese cuisine prepared with soup stock, sugar, and soy sauce) and finished with beaten eggs poured over it.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

茶葉を出して得た茶抽出水のような植物抽出液を、弱塩基性陰イオン交換樹脂と接触させ、弱塩基性陰イオン交換樹脂に茶カテキン類などのポリフェノール類を選択的に吸着させる。例文帳に追加

A plant extract liquid such as extracted tea obtained by decocting tea leaves is brought into contact with a weakly basic anion exchange resin to selectively adsorb the polyphenols such as tea catechin to the weakly basic anion exchange resin. - 特許庁

そして、当該汁を、加熱された円筒状シリンダ(3)内に投入して、ブレード(11)が高速回転する状況下で前記シリンダ(3)の内壁面に薄膜状に展延させつつ流下させる。例文帳に追加

Then, the soybean broth is charged into the heated cylinder (3) and allowed to flow down as the blades (11) are rotated at a high speed so as to be thinly flattened. - 特許庁

例文

醤油の塩分から食塩に換算後、他の調味料は通常通り配合する事で通常の佃との違和感をさほど感じず食せる例文帳に追加

Tsukudani is produced by adding salt in terms of the salt content of soy sauce and the rest of seasonings as usual, and is brought to be eaten without almost feeling foreign taste compared with that of ordinary Tsukudani. - 特許庁

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