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旨味を含む例文一覧と使い方

該当件数 : 313



例文

水又は熱水へ加えた時にダマにならずに容易に分散し、茶葉の緑色や風味・旨味を安定して保持する茶葉顆粒を提供する。例文帳に追加

To provide tea leaf granules which can easily be dispersed without forming the lump of the granules, when added to water or hot water, and can stably hold the green color, flavor and delicious taste of the tea leaves. - 特許庁

魚肉等の旨味を逃がすことなく、電気エネルギを浪費せず効率的に不定形な食品を通電加熱することができる装置を提供することである。例文帳に追加

To provide a device capable of efficiently heating a food having infinite form by making electric current to flow without escaping palatability of fish flesh and losing electrical energy. - 特許庁

原料魚肉を凍結あるいは半凍結状態で解体処理を行うことにより、酵素作用を抑制し、核酸系旨味成分(イノシン酸)を残存させる。例文帳に追加

Raw material fish is dissected in a frozen or semi-frozen state to depress an enzymatic action and leave a nucleic acid-based taste ingredient (inosinic acid). - 特許庁

節抽出残渣、醤油麹及びエタノールの3成分を含有する諸味を、分解及び熟成して得られる、醤油香気を有さず、だし汁様の節香気と旨味を豊富に有する調味料。例文帳に追加

This seasoning which is free from a flavor of soy sauce and richly has such the flavor and taste of dried bonito as those of a broth, obtained by degrading and maturing an unrefined soy sauce comprising three components of dried bonito extraction residues, soy sauce malted rice and ethanol. - 特許庁

例文

明太子の熟成後の明太子漬け汁中に含まれている旨味成分を食品添加剤として有効に利用するとともに、漬け汁の廃棄処分上の問題を解決する。例文帳に追加

To effectively utilize the palatability components included in the soaking liquid of a seasoned cod roe after maturing the seasoned cod roe, as a food additive, and solve the problem in the disposal of the soaking liquid. - 特許庁


例文

味噌味のコクが深く、子供から大人までの趣向に合う旨味のみそラーメンとやきとりの付け味噌として落花生、くるみ等を混入したまろやかで独特の風味味噌の使用方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for using mild and unique seasoned Miso (fermented bean paste) in which peanut, nut, etc., are mixed, having deep body of Miso taste and matching with tastes which persons from children to adults like and useable for Miso-seasoned Chinese noodles and skewered grilled chickens. - 特許庁

生ほたて貝柱の乾燥時間を短くし、ロスとなる屑の発生をなくし、かつ旨味を増強したほたて貝柱の機械乾燥製品の提供。例文帳に追加

To obtain a mechanically dried product of a scallop adductor which has a shortened drying time of raw scallop adductor, eliminates occurrence of waste to be a loss and has an enhanced flavor. - 特許庁

しかも、食感に優れ、本来の肉が有する旨味や風味を有するほぐし肉を簡単な操作で、効率良く製造する方法を提供すること。例文帳に追加

This method for producing the softened meat is provided by heat-treating the meat in oils and fats, softening the meat by giving a stroke to the heat-treated meat to soften the meat. - 特許庁

混和蒸留酒に、単式蒸留原酒の製造過程で通常除去される油性成分を添加することにより、香りや旨味が増強された混和蒸留酒を製造することが可能となる。例文帳に追加

An oily ingredient which is usually removed in a process for producing a simply distilled raw liquor is added to a mixed distilled liquor, whereby a mixed distilled liquor having reinforced aroma and taste can be produced. - 特許庁

例文

高精度な異物除去、シラス本来の白色度並びに旨味の保持及び高い菌数制御が可能な冷凍シラス及びその製造方法の提供を目的とする。例文帳に追加

To provide frozen whitebait which enables highly accurate removal of foreign matters, original whiteness of the whitebait, maintenance of a taste, and high control of bacteria, and to provide a method for producing the same. - 特許庁

例文

長期保存可能で、生の海藻が本来有するコシ、旨味を失うことがなく、確実に味付けでき、しかも調理機器、食器、調理場などを必要とせず、いつでもどこでも手軽に食することのできる即席海藻製品を提供する。例文帳に追加

To provide an instant seaweed food, capable of storing for a long period, surely seasoning without loosing stiffness and delicious taste of fresh seaweed and readily eating everywhere without requiring cooking equipment, dish and kitchen. - 特許庁

使用するエネルギーや原料コストを低く抑えしかも海産物が持つ天然の旨味成分を含有した食塩の製造方法を得ることを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing common salt containing natural delicious ingredients which marine products have through suppressing energy to be used and a raw material cost. - 特許庁

また、蒲焼き1を真空包装することで、80℃〜95℃という高い温度で加熱し続けても、蒲焼きとしての形を崩さず風味や旨味も逃がさないようにする。例文帳に追加

The collapse of the shape of the Kabayaki and the escape of the flavor and delicious taste are prevented even by continuing the heating at a temperature as high as 80-95°C by the vacuum- packaging of the Kabayaki. - 特許庁

卵を使用しなくても安定な乳化状態を維持することができ、食感、風味、コク(旨味)といった食味にも優れ、特には冷凍耐性に優れた乳化型ドレッシングを提供する。例文帳に追加

To provide emulsified-type dressing retaining a stable emulsified condition even if using no egg, excellent in palate feeling, flavor and taste such as body (deliciousness), and especially excellent in freeze tolerance. - 特許庁

本発明は、乳、脱脂乳、ホエイ等を原料として製造される、食品にコク味や旨味などを付与し得る風味、呈味改善剤、及びその製造方法、並びに該風味、呈味改善剤を含有する食品を提供する。例文帳に追加

To obtain a flavor and taste improving agent produced by using milk, defatted milk, whey, or the like, as raw materials and capable of imparting a food with savory and delicious taste, to provide a method for producing the agent, and a food containing the flavor and taste improving agent. - 特許庁

茶類抽出物中の茶類抽出物の渋味及び苦味が抑制され、旨味が強調された茶抽類出液を効率よく安価にすることができる製造方法及び茶類抽出液を提供する。例文帳に追加

To provide a method for efficiently and inexpensively producing an extracted solution of tea having controlled bitterness and astringency of tea extract in the extract of tea and enhanced flavor and to obtain the extracted solution of tea. - 特許庁

また、甘味のキレが遅く後引きがある甘味質を有する糖アルコールである低糖化還元水飴を添加することにより、旨味を増強した飲食物を提供する。例文帳に追加

Furthermore, the food and drink is enhanced in palatability by the addition of low saccharified reduced starch syrup as sugar alcohol having sweet quality which is slow in a speed at which sweetness disappears after sweetness reaches a peak and has aftertaste of sweetness. - 特許庁

各種の飲料製品にそれぞれ好適な柔らかい、舌先でも容易に潰れる粒状を浮遊させて、新規に好適な食味食感を付与し、飲料製品の旨味向上に資する。例文帳に追加

To improve taste of a beverage by giving it a new and suitable taste and palate feeling by suspending therein soft grains easily breakable on the tip of a tongue and suitably selected for individual beverages. - 特許庁

2011年8月には、装置メーカーの協力のもと、鮮度と旨味の保持に優れたCAS(セル・アライブ・システム)冷凍施設と付帯施設を導入し、漁師らと共に、新たな水産加工品の開発に取り組み始めている。例文帳に追加

In August 2011, with cooperation from the equipment manufacturer they introduced CAS (Cell Alive System) refrigeration facilities which preserve superior freshness and flavor, and have begun working together with fishermen at the development of new processed seafood products.  - 経済産業省

本発明は、渋味の多い茶葉原料や乾燥茶葉を用い、この原料中の渋味を調整して甘み成分や旨味成分を増加して、1番茶同様に市場価値を持たせることを目的とし、茶葉原料中の渋味を調整する手段としてタンニン分解、多糖類分解、蛋白質分解を行う分解酵素を添加して、最終的に渋味を少なくして、甘みや旨味を増加せしめることのできる製造方法と、このようにして得られた茶製品を用いた飲料水を提供するものである。例文帳に追加

The method for manufacturing tea comprises the following process: using tea leaf material or dried tea leaf each with strong astringency, adding a splitting enzyme which acts for decomposing tannin, polysaccharide, or protein as a means of suppressing astringency in the tea leaf material so as to increase sweetness components and deliciousness components to give a market value similar to that of firs pluck tea and finally decrease the astringency. - 特許庁

このシステムがたとえば、かつて「色のついた酒は減点」といった評価基準から、色も旨味も抜けるだけ抜いた酒ばかり造られた日本酒の歴史淡麗辛口ブームの原因であるとして、批判の対象としている酒類評論家も多い。例文帳に追加

Many liquor critics criticize the scoring system, having an evaluation criterion such as 'deducting points when the sake is colored,' for having brought about the "tanrei karakuchi" (light, dry, crisp style) sake boom during which sake products with less and less colors and flavors were produced.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

小麦粉本来の風味や旨味を有しており、しかもソフトであるにもかかわらずしっとりとしたモチモチ感のある食感を有するパン類製造や、その他の小麦粉製品の製造に使用され、常温で保存可能な粉末状の中麺を提供する。例文帳に追加

To provide powdery soaker dough having flavor and deliciousness essential to wheat flour, used for producing breads having a moist and glutinous feeling irrespective of softness, and other wheat flour products, and preservable at normal temperature. - 特許庁

玄米や雑穀等の穀類を原料とした発芽穀類を用いたものであって、アラニンによって甘みや旨味等の食味を向上させると共に、γ−アミノ酪酸を手軽に摂取できるようにした新規な食品素材または食品等を提供する。例文帳に追加

To provide a new food material or food using sprouted grains having as the raw material grains such as brown rice and minor grains, improving taste such as sweetness and deliciousness with alanine, and allowing to easily ingest γ-aminobutyric acid. - 特許庁

茶類原料の抽出時または抽出後にグルタミナーゼ作用させると、カテキン等の阻害物質の存在にもかかわらずテアニンが効率的にグルタミン酸に変換され、旨味やコク味の強い飲用に適した抽出物が得られる。例文帳に追加

This method for producing the tea extract comprises subjecting tea raw material to glutaminase action during extraction or after extraction so that theanine is efficiently converted into glutamic acid regardless of existence of an inhibitor such as catechin to obtain the extract pronounced in delicious taste and body taste and suitable for drink. - 特許庁

魚醤油の含有するタンパク等の旨味成分を損なうことなく、効果的に魚醤油中の重金属類を除去し、調味料として、或いはこれを原料にして有効利用を図ることのできる魚醤油の重金属除去方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method of removing heavy metals from a fish sauce whereby heavy metals in the fish sauce can be effectively removed without damaging taste components such as proteins contained in the fish sauce to thereby enable the effective utilization of the fish sauce as a seasoning or a starting material. - 特許庁

この方法で得られたドレッシングの素を配合したドレッシングは、乳酸菌の発酵過程において産生された乳酸等の物質により、深みのある酸味や旨味等を付与するだけでなく、穀粉等に付着している有害な微生物の増殖を抑制することができる。例文帳に追加

The dressing obtained by formulating the ingredient of the dressing obtained by the method not only imparts the deep acidity, deliciousness or the like by the material such as the lactic acid produced in the fermentation process with the lactic bacterium, but also inhibits the proliferation of harmful microorganisms attached to the grain flour or the like. - 特許庁

蒸大豆の酸化による褐変色を防ぎ、発酵むらのない品質の良い味噌を短期間で製造し、しかも、製造された味噌の塩味がやわらかく、且つまろやかな旨味があり、その上ミネラル分の豊富な味噌の製造方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a method for producing a Miso (fermented soybean paste) free from uneven fermentation defect and having high quality in a short time while preventing the browning caused by the oxidation of steamed soybeans and giving the Miso having moderate saltiness and mild delicious taste and rich in minerals. - 特許庁

動物性原材料を、たんぱく分解酵素であるプロテアーゼなどの酵素を用いて酵素分解し、ついで常圧または加圧下に、加熱して酵素を失活させるとともに、熱水抽出を行い、原材料の含有する旨味成分を抽出して、スープを製造する。例文帳に追加

This soup is produced by enzymatically hydrolyzing the animal raw material with an enzyme such as protease which is a proteolytic enzyme, then deactivating the enzyme with heating under a normal pressure or a pressurized state and carrying out hot water extraction to extract the palatable ingredients included in the raw material. - 特許庁

酒粕に含まれる酵素を活用し、パン生地醗酵時に分解生成されるアルコール、アミノ酸、有機酸、糖類により旨味成分が向上し、酵素により分解された糖類が酵母菌の増殖を活発にしてアルコール、炭酸ガスを増量してパンAの脹らみを大きくする。例文帳に追加

Enzymes in the sake lees are utilized, delicious component is increased by alcohols, amino acids, organic acids and sugars produced by decomposition in fermentation of the bread dough, and rise of the bread A is increased by activation of yeast proliferation with sugars produced by enzymatic decomposition to increase alcohols and carbon dioxide gas. - 特許庁

0.2μg/ml以上のグリセロ糖脂質を含有し、飲料全体に対するカテキン類の濃度が380ppm以下である容器詰茶飲料によって、渋味が抑えられ、旨味・コク味が強化された容器詰緑茶飲料が得られる。例文帳に追加

The container-packed green tea beverage having reduced stringency, and enhanced deliciousness and rich taste contains glycoglycerolipid of ≥0.2 μg/ml, and is regulated so that the concentration of catechins based on the whole beverage may be ≤380 ppm. - 特許庁

牛肉又は牛肉加工食品の製造方法において、製造工程を煩雑にすることなく、さらに牛肉の旨味に影響を及ぼすことなく、グラス臭や獣臭等の不快な畜臭がマスキングされ、なおかつ食感も良好な牛肉又は牛肉加工食品の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method of producing a beef or beef processed food which can mask unpleasant livestock odor such as glass odor and animal odor and having an excellent texture without complicating the production process and without affecting the taste of the beef. - 特許庁

穀物のタンパク分解物を用い、麦芽および大麦を全く使用しない発酵飲料の製造方法において、製造される発酵飲料中の残存窒素源の量を1〜10(mg/100ml)の間にコントロールすることにより、旨味を高め、且つ発酵酒の保存安定性を高める。例文帳に追加

The method for producing the fermented beverage with enhanced deliciousness and preservation stability in producing the beverage using a degradation product of cereal proteins as the raw material, free from malt and barley includes controlling of the amount of the remaining nitrogen source in the fermented beverage to be produced within the range of 1-10 (mg/100 mL). - 特許庁

うなぎ特有の旨味を損なうことなくうなぎ骨に含まれる様々な有用成分を活かすことができると共に、うなぎ骨独特の生臭さを解消して、処理コストが低く経済性に優れたうなぎ骨の処理方法及び処理したうなぎ骨を提供する。例文帳に追加

To provide a method of treating an eel bone, that is low in treatment cost and excellent in economic efficiency by eliminating an unique fishy smell of the eel bone, while utilizing various useful components contained in the eel bone without reducing umami taste which is unique to an eel, and to provide the treated eel bone. - 特許庁

燻煙食肉製品の製造工程に負荷がかかることがなく、製品内部に発生する液溜りを防止することにより、外観上良好で、かつ、歩留り低下及び旨味成分の流出を防止することができる燻煙食肉製品の製造方法を提供する。例文帳に追加

To provide a method for producing a smoked meat product by which liquid accumulation caused inside a product is prevented without putting burden on the process for producing a smoked meat product, so as to make the appearance of the product favorable and prevent a reduction in yield and outflow of taste components. - 特許庁

カツオのタタキの製造過程で、カツオの普通肉と血合肉に含まれる栄養素と旨味を残しながら、カツオ特有の魚臭を軽減し、鮮紅色の肉食を保ち、解凍後の水分流出防止の改善を図った、カツオのタタキの製造方法及び装置を提供する。例文帳に追加

To provide a method and device for producing of chopped raw bonito reducing fish smell peculiar to bonito, maintaining the fleshy substance of scarlet color, improving of moisture defluxion preventing after thawing, while leaving nutrient and taste of bonito which are usually included in the meat and dark-colored meat in the process of producing of chopped raw bonito. - 特許庁

洗米量に応じた自動的な洗米制御が可能で洗米後の米に残っている糠量を制御でき、糠臭さを取り除きつつも米が持つ栄養分の流出を抑えることができ、米の旨味を引き出すための洗米運転が可能な炊飯器を提供する。例文帳に追加

To provide a rice cooker capable of automatically controlling the rice washing according to the amount of rice washed, controlling the amount of rice bran remaining in the rice after the washing, suppressing the outflow of nutrients provided in the rice while removing the smell of the rice bran, and performing rice-washing operation for bringing out the full flavor of the rice. - 特許庁

それ自体単独で食することもできるが、加熱調理する料理の具材や、加熱調理した料理への載せ置き材、振り掛け材として使用した場合でもチーズが溶融せず、しかも、チーズ本来の旨味や風味、香りが損なわれることもない削り節状チーズ食品の製造方法を提案する。例文帳に追加

To provide a method of producing a dried bonito flake-like cheese food capable of being eaten alone, and capable of being used as a foodstuff for a cooked dish, as a material to be placed on the cooked dish, or as a seasoned material for sprinkling without melting cheese or without impairing the original taste, flavor or smell of cheese. - 特許庁

釜炒り茶の製造方法において、製造した荒茶を更に温度100〜140℃、処理時間150〜5分の焙じ工程により処理することにより香気及び旨味の増大と苦味を抑制した高香味釜炒り緑茶を製造する。例文帳に追加

The highly flavoring pot-roasted green tea having the enhanced flavor and deliciousness and the reduced bitterness is produced by treating a produced unrefined tea by a roasting step at 100-140°C for 150-5 min of a treating time by the method for producing the pot-roasted tea. - 特許庁

天然・養殖、エビの種類を問わず、鮮度を維持したままで加工工程上に容易に導入できうる呈味を増強した生鮮エビを作る処理法、および旨味が増強された生鮮品・冷凍品・加熱品のエビ加工品全般の提供。例文帳に追加

To provide a processing method for preparing fresh shrimps having improved taste which can be easily introduced during a processing procedure while keeping freshness independent of natural or cultured articles and kinds of shrimps, and to provide general processed articles including fresh, frozen and heated shrimps having improved taste. - 特許庁

洗米量に応じた自動的な洗米制御が可能で洗米後の米に残っている糠量を制御でき、糠臭さを取り除きつつも米が持つ栄養分の流出を抑えることができ、割れ米を防止でき、米の旨味を引き出すための洗米運転が可能な炊飯器を提供する。例文帳に追加

To provide a rice cooker capable of automatically controlling the rice washing according to the amount of rice washed, controlling the amount of rice bran remaining in the rice after the washing, suppressing the outflow of nutrients provided in the rice while removing the smell of the rice bran, preventing the cracking of rice, and performing a rice-washing operation for bringing out the full flavor of the rice. - 特許庁

粕酢の長所である豊富な旨味や特有の重厚な香りと色調を保持しつつ、軽快感とさわやかさの付与された食酢を提供することを目的とするものであって、万人向けするバランスのとれた品質の食酢(粕酢)を提供することを目的とするものである。例文帳に追加

To provide vinegar having a refreshing feeling and freshness imparted thereto while retaining rich Umami (delicious taste) and a unique profound aroma and color tone which are advantages of Kasuzu (vinegar made from Sake (rice wine) lees as a raw material), and the vinegar (the Kasuzu) of well-balanced quality suited to all tastes. - 特許庁

このように、容器内に麺とスープとをいれ容器全体をシェイクして麺とスープとを撹拌した後に喫食すると、極めて歯触り、舌触り、喉越し、香り、旨味に優れ、かつ見た目も良い即席麺を喫食することができる。例文帳に追加

Through such a way of eating as to put noodles and soup into the package container body and shaking the whole package container to mix the noodles and soup together, the objective instant noodles highly excellent in touch feeling to the teeth and tongue, smoothness to the throat, aroma and flavor, and good in appearance as well, can be eaten. - 特許庁

従来のサーモンを塩漬して乾燥して得られる干物や、燻製して得られるスモークサーモンとは異なり、魚臭が少なく、食感がソフトで、風味に優れ、旨味を有するカットサーモン肉等からなるソフトサーモンの製造方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing soft salmon which is different from conventional dried salmon obtained by preserving salmon with salt and drying the salmon and smoked salmon obtained by smoking salmon and is composed of cut salmon meat, etc., having a reduced fishy odor, soft texture, excellent taste and flavor. - 特許庁

大豆の平均水分含量を風味増強領域内において貯留することにより、大豆中での遊離アミノ酸の生成反応を進めることができるため、大豆の旨みが増し、旨味と甘味のバランスが良くなるように風味を増強することができる。例文帳に追加

Since production reaction of a free amino acid in soybean can be advanced by storing average water content of soybean in the flavor-enhancing region, delicious taste of soybean is increased and flavor can be enhanced so that balance of the delicious taste and the sweetness is improved. - 特許庁

収穫後制限された条件下に熟成させて製造する後熟ホップの製造方法において、特定の指標を設けて、ホップの熟成度を調整し、苦味と旨味が調和した穏やかな苦味を付与する後熟ホップを安定して製造する方法を提供すること。例文帳に追加

To provide a method for producing matured hop capable of imparting mild bitterness obtained by harmonizing the bitterness and palatability, by maturing under limited conditions, after the harvest and adjusting the matured degree of the hop by setting a specific index. - 特許庁

本発明者等は上記目的を達成するよう鋭意研究を重ねた結果、塩漬け梅の短所を解消する一方、この短所の解消による長所の減少分を補うことにより、単独でも食することができ、旨味や栄養分も併せ持つことを見いだし、本発明の完成に至ったのである。例文帳に追加

The Ume pickles are obtained by pickling Ume pickled in salt in ripened Sake (rice wine) lees. - 特許庁

水を除く原料中の麦の使用比率が25%未満である発酵飲料の製造方法において、製造される発酵飲料中の残存窒素源の量を、1〜10(mg/100ml)の間にコントロールすることにより、旨味を高め、且つ発酵酒の保存安定性を高める。例文帳に追加

The method for producing the fermented beverage containing <25% proportion of wheat used in the raw material except water involves controlling the amount of the remaining nitrogen source in the fermented beverage to be produced within the range of 1-10 (mg/100 mL) to increase the deliciousness and to improve the preservation stability of the fermented liquor. - 特許庁

これによって、炊飯設定手段14により、炊き上がりのご飯の甘味、旨味、硬さ(弾力)、粘りなどを調整した複数の炊飯コースから一つのコースを任意に選択して、きめ細かな炊き分けを実現することができ、消費者の嗜好に十分に応えるものである。例文帳に追加

The rice cooking setting means 14 thus optionally selects one course out of the plurality of rice cooking courses wherein the sweetness, flavor, hardness (elasticity) and glutinousness of the steaming boiled rice are adjusted, so that this rice cooker can finely distinctively cook the rice and sufficiently respond to the preference of the consumer. - 特許庁

活魚の表面に損傷を与えることなく冬眠状態に冷却することができ、溶解時に冬眠状態の活魚に適量の酸素を供給することで旨味を損なうことなく大量の活魚を効率的に運搬することができ、流量による正確な使用量の計測を可能にする。例文帳に追加

To cool live fish into a hibernation state without causing any damage on its surface and to supply a proper amount of oxygen to the live fish in the hibernation state in thawing for efficiently conveying a great amount of live fish without deterioration of the taste and for allowing measurement of an accurate usage amount by a flow rate. - 特許庁

例文

しょうゆの各種の用途(さしみ、豆腐、、麺つゆ、野菜・魚介類の煮込み、料理の味付けなど)に適した新調味料を醸造法により製造することにより、従来型のしょうゆを越えた旨味と健康指向性を持った食品の提供。例文帳に追加

To provide a health directive food product having a palatability exceeding conventional soy sauces by producing a new seasoning suitable for various uses of the soy sauce (for sliced raw fish, bean curd, soup for noodles, boiled vegetables/fishes, seasoning for cooking, and the like) by a fermentation method. - 特許庁

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