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食品調理の部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 1149



例文

中身は生のままで、味付け・焼目付け工程等を経た冷凍保存された食材をこの容器に入れ、電子レンジで加熱しながら容器内に閉じ込められた水蒸気雰囲気下において加熱調理するために、ぱさつくことがなく、ジューシーで、あたかも、焼き立てのような食品として調理することができる。例文帳に追加

Food materials which are refrigerated after being seasoned/grilled with their inside keeping raw are put in the vessel, are locked in the vessel and cooked under a steam atmosphere while being heated by the microwave oven so that the foods are prevented from getting dry and brittle and finished into the juicy foods with freshly-grilled eating quality. - 特許庁

食品を包装して保存する際、あるいは電子レンジ等で加熱調理する際に用いるラッピングフィルムにおいて、耐低温脆化性であり、透明度が高く、熱水においても安定的であり、電子レンジ調理に耐えることができ、良好な容器、フィルム同士の粘着性を有し、良好な繰り出し性、良好なノコ刃カット性を有し、コシのあるラッピングフィルムを提供すること。例文帳に追加

To provide a wrapping film used when food is packed to be preserved or heated and cooked in a microwave oven, having low temp. fragility resistance, high transparency and hot water stability, capable of withstanding microwave oven cooking, having good mutual container and film self-adhesiveness, good in delivery properties and sawtooth cutting properties and having stiffness. - 特許庁

食品を包装して保存する際、電子レンジ等で加熱調理する際に用いられる、耐低温脆化性であり、透明度が高く、熱水においても安定的であり、電子レンジ調理に耐えることができ、良好な容器、フィルム同士の粘着性を有し、繰り出し性、ノコ刃カット性が良好で、コシのあるラッピングフィルムの提供。例文帳に追加

To provide a wrapping film used when food is packed to be preserved or heated and cooked in a microwave oven, having low temp. fragility resistance, high transparency and hot water stability, capable of withstanding microwave oven cooking, having good mutual container and film self-adhesiveness, good in delivery properties and sawtooth cutting properties and having stiffness. - 特許庁

食品の包装・保存の際や電子レンジ等での加熱調理の際に用いられ、耐低温脆化性を有し、熱水に対し安定的で、電子レンジ調理に耐えられ、容器との粘着性・フィルム同士の粘着性、引き出し性及び鋸刃カット性良好で、環境及び人体に対する安全性が高いラッピングフィルムを提供すること。例文帳に追加

To obtain a wrapping film for use in wrapping/preserving foods or in hot cooking using a microwave oven or the like, resistant to brittleness at low temperatures, stable to hot water, standing microwave cooking operation, good in tackiness with a container, film-to-film tackiness, withdrawability and saw teeth cuttability, and high in safety to environment and human health. - 特許庁

例文

アリルメルカプタン産生剤およびそれを配合する洗浄剤、食品組成物、口腔用組成物によれば、簡便な方法で、ニンニク調理後の皮膚および調理器具の不快なにおいの除去や効果的にニンニク摂取後の口腔内やのどから胃にかけての消化管の不快感(モヤモヤしてさっぱりしない感じ)の解消が可能である。例文帳に追加

By an allylmercaptane-producing agent, and the detergent, food composition and oral composition blended with the same, it is possible to remove the unpleasant smell on the skin and cooking utensils after cooking the garlic and effectively dissolve the unpleasant feeling (the misty and not refreshed feeling) in the oral cavity and digestive tract from throat to stomach by a simple method. - 特許庁


例文

旅客機に搭載される機内食加熱用スチームオーブンにおいて、スチームを拡散し、蒸気流を発生させる遠心ファンを加熱調理期間のうち一定時間逆転させることにより、直方体の調理室内において複数段配置された載置台に、それぞれ複数個載置されたキャセロール上の食品を均一に加熱し、加熱むらの発生を確実に防止する。例文帳に追加

To uniformly heat foods on a plurality of casseroles placed on a plurality of steps of placing tables arranged in a rectangular cook chamber for securely preventing generation of heating unevenness, by reversely rotating a centrifugal fan which diffuses steam and generates a steam flow for a certain time in a heating cooking period, in a steam oven for heating in-flight meals mounted on a passenger plane. - 特許庁

調理室3内にマイクロ波を照射する加熱手段11と、前記調理室内に設けられた食品載置するターンテーブル29を載せる回転板27と、回転板27を回転駆動する駆動手段37とからなり、前記回転板27の中央部に略円筒状の導電部39を設ける。例文帳に追加

The microwave oven comprises a heating means 11 for irradiating microwave in a cooking chamber 3, a turn plate 27 that is provided in the cooking chamber for mounting the turning table 29 for putting the food, and a driving means 37 for rotatingly driving the turning plate 27, and a nearly cylindrical conductive part 39 is provided in the central part of the turning plate 27. - 特許庁

実際の物体のカロリー測定を行なうものにおいてその物体の加熱機能を組込み、物体が食品の場合には、カロリー測定と加熱調理の両方の操作を一つの装置で行なうことができるようにして、調理作業を容易にし、設置スペースの制約を低減して、利用者の利便性を図る。例文帳に追加

To improve convenience for users by making a cooking work simple and reducing the limitation of an installation space, by integrating a heating function for a material in the case of measuring a calorific value of the material, and by making operations for both calorific measurement and cooking possible in one apparatus in the case where the material is a foodstuff. - 特許庁

食品を包装して保存する際、電子レンジ等で加熱調理する際に用いられる、耐低温脆化性であり、透明度が高く、熱水においても安定的であり、電子レンジ調理に耐えることができ、良好な容器、フィルム同士の粘着性を有し、引き出し性、ノコ刃カット性が良好で、コシのあるラッピングフィルムの提供。例文帳に追加

To provide a wrapping film used in the packaging and preservation of food heated and cooked by a microwave oven or the like, having low temp. fragility resistance, high transparency and hot water stability, capable of withstanding microwave oven cooking and having good mutual self-adhesiveness of containers and films, draw-out properties, saw-tooth cutting properties and stiffness. - 特許庁

例文

経時的にまたは操作中に変形しない多層基部を有し、その多層材の層が互いに結合を保ち、かつその耐腐食性が両面とも良好である調理容器であって、その上、容器が容器自体により自動的に制御される温度で食品を料理したり、フライにすることができ、したがって容器が偶発的に過熱される危険性を避けねばならない調理容器を提供する。例文帳に追加

To provide a cooling container including a multi-layer base not deforming with the passage of time or during operation, keeping bonding of the layers of the multi-layer material, having favorable corrosion resistance at both surfaces, and further allowing the container itself to cook or deep-dry food at an automatically controlled temperature to avoid the risk of accidentally overheat the container. - 特許庁

例文

水分量が多い中種組成物に於いても、特別な皮膜強度対策等を講じることなく、油調・焼成等の加熱調理時にパンクの発生がなくコスト的にも有利で安心して調理可能な中種組成物、及び、該中種組成物を被覆して製造されるコロッケ類、パイ類等の食品を提供すること。例文帳に追加

To provide a sponge composition which can be cooked at an advantageous cost without anxiety, without needing a special coating film-reinforcing measure or the like, even when containing a large amount of water, and without puncturing on heating cooking such as oil cooking or baking, and to provide a food, such as croquette or pie, obtained by coating the sponge composition. - 特許庁

食品(野菜、果物、菓子、調理品等その外観、形状等から明らかに食品と認識される物、及び健康増進法第26条の規定に基づき許可を受けた用途を表示する特別用途食品を除く)の広告に医薬品のような効用効能(人または動物の疾病の診断、治療または予防、及び人または動物の身体の構造または機能に影響を及ぼすこと)を標榜し、これにより当該食品が医薬品に該当するとみなされた場合には、その広告は薬事法第68条違反となり、同法第85条により2年以下の懲役または200万円以下の罰金により処罰される。例文帳に追加

If the advertisements of food indicate any medical efficacy such as diagnosis, prevention or curing of human or animal diseases, or effects on the structure and function of human beings or animals, such food may be deemed as an unauthorized drug, in which case such advertisement will constitute a violation of Article 68 of the Pharmaceutical Affairs Law, which provides for imprisonment of up to two (2) years or a fine of up to two million (2,000,000) yen. (As stated, Article 68 does not apply to foods like vegetables, fruits, sweets and prepared foods, etc., which are undoubtedly recognized as food by their appearance or form, etc., or to food for special dietary use containing indications of the specified usage, as authorized under of Article 26 of the Health Promotion Law.)  - 経済産業省

食品を−5℃〜−20℃まで冷凍する冷凍工程と、その後−5℃〜−20℃まで一定時間維持する凍結維持工程と凍結維持工程に続いて95℃〜200℃の温度まで加熱する加熱工程と、その後95℃〜200℃の温度で一定時間維持する沸騰維持工程と、沸騰維持工程後、冷却を行う冷却工程と、冷却工程後に60℃〜80℃の温度で一定時間維持する保温維持工程とを有し、前記冷凍工程と前記凍結維持工程、さらに沸騰維持工程と冷却工程と保温維持工程とを食品の種類によって最適な調理工程時間で制御する。例文帳に追加

The freezing process, the freeze-retention process, the boiling retention process, the cooling process and the warmth retention process are respectively controlled in most suitable periods of cooking process time in accordance with the kind of the food. - 特許庁

これにより残留農薬等に関するいわゆるポジティブリスト制度が導入され、農薬、飼料添加物及び動物用医薬品の成分である物質(その物質が化学的に変化して生成した物質を含み、人の健康を損なうおそれのないことが明らかであるものとして厚生労働大臣が定める物質を除く。)が、人の健康を損なうおそれのない量として厚生労働大臣が薬事・食品衛生審議会の意見を聴いて定める量を超えて残留する食品は、これを販売の用に供するために製造し、輸入し、加工し、使用し、調理し、保存し、又は販売してはならないこととされた。例文帳に追加

Under the so-calledPositive List Systemintroduced based on this provision, it shall be prohibited to manufacture, import, process, use, cook, or store for sales or sell food containing ingredients of agricultural chemicals, feed additives, or veterinary drugs (including substances produced through chemical changes of the parent substances; excluding exempted substances) over the amount unlikely to cause damage to human health that the Minister sets after hearing the opinion of the Pharmaceutical Affairs and Food Sanitation Council. - 厚生労働省

一 特定の国若しくは地域において採取され、製造され、加工され、調理され、若しくは貯蔵され、又は特定の者により採取され、製造され、加工され、調理され、若しくは貯蔵される特定の食品又は添加物(以下「特定食品等」という。)について、法第二十六条第一項から第三項まで若しくは法第二十八条第一項の規定による検査又は国若しくは都道府県、地域保健法(昭和二十二年法律第百一号)第五条第一項の規定に基づく政令で定める市(以下「保健所を設置する市」という。)若しくは特別区による行政指導(行政手続法(平成五年法律第八十八号)第二条第六号に規定する行政指導をいう。第十七条第一項第一号において同じ。)に従つて営業者が行う検査の結果、法第八条第一項各号に掲げる食品又は添加物に該当するものの総数が当該検査を行つた食品又は添加物の総数のうちに占める割合がおおむね五パーセント以上であること。例文帳に追加

(i) Regarding specific food or additives which are collected, produced, processed, cooked, or stored in a specific country or region, or which are collected, produced, processed, cooked, or stored by a specific person (hereinafter referred to as "specific foods, etc."), inspections under Article 26, paragraphs (1) to (3) of the Act or Article 28, paragraph (1) of the Act, or inspections conducted by a business person in accordance with administrative guidance (meaning administrative guidance provided in Article 2, item (vi) of the Administrative Procedure Act (Act No. 88 of 1993); the same shall apply in Article 17, paragraph (1), item (i)) provided by the State, prefectures, cities specified by a Cabinet Order under Article 5, paragraph (1) of the Community Health Act (Act No. 101 of 1947) (hereinafter referred to as "cities establishing health centers") or special wards show that the total number of articles falling under food or additives listed in each item of Article 8, paragraph (1) of the Act accounts for approximately 5% or more of the total number of food or additives covered by said inspections;  - 日本法令外国語訳データベースシステム

昼食は、健康を考えて調理された栄養バランスの優れた手作りの弁当、もしくはコンビニエンスストアや弁当屋で販売している弁当や、ファーストフード店で購入した食品(ジャンクフードとみるむきもある)を友人や会社の同僚・取引先と会食するなど、家族以外の人々と摂ることが多い。例文帳に追加

Lunch is generally a well-balanced home-made bento (lunch box) prepared in consideration of health, a bento sold in a convenience store or a bento shop, of food purchased at a fast-food store (some regard it as junk food) taken with friends, co-workers, or business partners rather than family members.  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

魚卵類などの蛋白質含有素材を含む冷凍ソースを電子レンジで解凍・加熱(調理)する際の過加熱を防止でき、該ソースに含まれる蛋白質含有素材が過加熱により変性して、特に、ソースの食感及び外観などが損なわれることのない、電子レンジ耐性を有する冷凍ソース及び該冷凍ソースを含有する冷凍食品を提供すること。例文帳に追加

To provide frozen sauce having microwave oven resistance, prevented from overheat when thawing/heating (cooking) with a microwave oven the frozen sauce including a protein-containing material such as roe, and free from being damaged especially in sauce palate feeling and outer appearance by the denaturation of a protein-containing material included in the sauce by overheat, and to provide frozen food including the frozen sauce. - 特許庁

魚卵類などの蛋白質含有素材を含む冷凍ソースを電子レンジで解凍・加熱(調理)する際の過加熱を防止でき、該ソースに含まれる蛋白質含有素材が過加熱により変性してソースの食感及び外観などが損なわれることのない、電子レンジ耐性を有する冷凍ソース及び該冷凍ソースを含有する冷凍食品を提供すること。例文帳に追加

To provide frozen sauce having microwave oven resistance, prevented from overheat when thawing/heating (cooking) with a microwave oven the frozen sauce including a protein-containing material such as roe, and free from being damaged especially in sauce palate feeling and outer appearance by the denaturation of a protein-containing material included in the sauce by overheat, and to provide frozen food including the frozen sauce. - 特許庁

電子レンジでの加熱によって食材の表面に焼いたような風合いが発生させることのできる調味料、及びこの調味料を食材と共に耐熱性の収容体によって一緒に包装し、電子レンジを用いて食材を加熱・調理するようにした食品において、焦げ付いた調味料によって食材と耐熱性の収容体が貼り付いてしまうことを抑止する。例文帳に追加

To provide a seasoning capable of generating feeling as if burnt on the surface of a food material by heating using a microwave oven, and prevent sticking of the food material to a heat resistant housing body caused by burnt seasoning in the food material packed together with the seasoning in the heat resistant housing body and brought to be cooked by using the microwave oven. - 特許庁

適当なサイズにカット処理された牛肉と、適当なサイズにカットされ、かつ、ブランチング処理をした又は生の状態の馬鈴薯、人参を含む野菜とをパウチに詰め、その上から煮込みカレーソースを充填した後、脱気してパウチを密封し、次いで食品を充填したパウチを90〜100℃の熱湯により60〜150分間加熱殺菌調理を施した後、冷却してケトルカレーを得ることを特徴とする。例文帳に追加

The kettle curry is prepared by filling a pouch with beef cut to a proper size and vegetables including blanched or raw potato and carrot cut to a proper size, pouring a boiled curry sauce to the pouch, deaerating and sealing the pouch, thermally sterilizing the resultant food-filled pouch with hot water at 90-100°C for 60-150 min and cooling the sterilized product. - 特許庁

食べたときに炊飯米のような食感(米粒感)の残る、炊飯米がそのまま詰め物として充填されているような品質のパン、中華まん、饅頭等を提供し、そして、このような品質のパン、中華まん、饅頭等を製造する際に、機械で簡単に安定して充填できる詰め物用の加熱調理済み米飯食品を提供する。例文帳に追加

To provide bread, Chinese meat bun, bun with bean jam filling, etc., having quality suggesting presence of cooked rice as a filler as it is to give aftertaste of cooked rice (rice grain feeling) in eating, and to provide a heat-cooked rice food for filling enabling easy and stable filling with a machine in producing the bread, Chinese meat bun and bun with bean jam filling having the quality. - 特許庁

また、前記バッター用高油分乳化油脂組成物80質量%に対し補助剤として澱粉0.5〜2.0質量%および増粘多糖類0.05質量%〜0.3質量%を水に分散させ加えた後加熱した電子レンジ調理用フライ様食品に使用するバッター及びその製造方法である。例文帳に追加

Further, the batter used for the deep-fried food-like foods for the microwave oven cooking is provided by adding 0.5 to 2.0 mass% starch and 0.05 to 0.3 mass% thickening polysaccharides as auxiliary materials to be dispersed in water based on 80 mass% high oil content emulsified oil and fat composition for the batter, and then heating the mixture, and the method for producing the same is also provided. - 特許庁

豊富な栄養分や食物繊維を含んでいるにもかかわらず、食べにくいがために生ゴミとして捨てられていたブロッコリーの茎をリサイクルして、おいしく食べられるように調理し、従来にないおいしいチップ状の食品を提供すると共に、生ゴミを減らして環境問題解決の一助とすることである。例文帳に追加

To provide a chip-like food having a good new taste and simultaneously reduce garbage to partially solve environmental problems by recycling broccoli stems and cooking the broccoli stems so as to be relished, wherein the broccoli stems have been discarded as a garbage due to the difficulty of its eating in spite of plentifully containing nutrients and dietary fibers. - 特許庁

引き出し体2は、調理器本体1に対して、加熱室3の外側で、スライド機構としての左右のスライドレール7,7と駆動機構が設けられる中央のスライドレール17とを介して移動可能であるで、各スライドレールや駆動機構は、故障の原因となる高温やマイクロ波或いは食品のカスの影響を受けることがない。例文帳に追加

As the drawer body 2 is movable to the cooker main body 1 at an outer side of the heating chamber 4 through a slide mechanism composed of left and right slide rails 7, 7 and a central slide rail 17 provided with a driving mechanism, the slide rails and the driving mechanism are not affected by high temperature, the microwave and the residue of food which cause the failure. - 特許庁

そして、当該温度検出において人体または食品に相当する温度が検出された場合(S104でYES判断時、つまり、S107でYES判断時)、加熱室のドアが閉じられると(S106でYES判断時)、加熱調理が開始される前に、加熱室全体の温度検出が開始される(S108)。例文帳に追加

When detecting a temperature corresponding to the human body or food in the temperature detection (when determined as YES in S104, that is, when determined as YES in S107), when closing the door of the heating chamber (when determined as YES in S106), the temperature detection of the whole heating chamber is started before starting heating for cooking (S108). - 特許庁

食品等の内容物を収納した電子レンジ加熱用密封容器であって、電子レンジで加熱調理することにより、高まる内圧により所定の位置を静かに開封させて内圧を逃がすと共に内容物の吹き出しや容器の破裂、変形のない電子レンジ加熱用密封容器を提供することである。例文帳に追加

To provide a sealed container for microwave oven heating for storing a content such as a food in which the container is smoothly unsealed at a predetermined position by the internal pressure increased by cooking the content in a microwave oven, and the internal pressure is released to prevent the content from being blown out or the container from being ruptured or deformed. - 特許庁

各種の料理のかくし味として手軽に利用することができるとともに、玉葱本来の食感や甘味に加えて、調理時に玉葱の表面を被覆する薄力粉が溶け出して、料理にとろみをつけ加えることができ、しかも、玉葱の内部に浸透させたバターが溶け出して、味わいに深みをつけ加えることができ、料理の味を一段と向上させることができる調味食品を提供すること。例文帳に追加

To obtain a seasoned food easily usable as secret seasoning of each kind of dish, and capable of adding thickness to dish by melting weak flour coating the surface of onion when cooking, in addition to palate feeling and sweetness derived from onion, and adding deepness to taste by melting butter penetrated into the inside of onion to further improve taste of dish. - 特許庁

この場合、重量センサによる重量の情報に基づいて加熱コースを分け、各加熱コースにおいて、赤外線温度センサによる温度情報に基づき細かな制御をすることができるので、食品の量や状態などにかかわらず、極力良好な仕上がり状態に加熱調理することが可能となる。例文帳に追加

In this case, this heating cooker can divide the heating course, based on the information on the weight by the weight sensor, and perform fine control, based on the temperature information by the infrared ray temperature sensor, so this can heat and cook food into favorable finished state to the utmost, regardless of the quantity and state of the food. - 特許庁

グリセリンなどの可塑剤を含む緩衝層が色素層に負荷されるストレス(衝撃)の吸収体になるため、包材に摩擦力などが負荷されたとしても、色素層が包材内面から脱落することが有効に防止され、加熱調理によって色素が食品の表面にスムーズに転写される。例文帳に追加

Since the buffer layer containing the plasticizer such as glycerol absorbs the stress (shock) burdened on the coloring-matter layer, the falling off of the coloring-matter layer from the inside of a wrapping material is effectively prevented even in the case where friction force or the like is burdened on the wrapping material, and the coloring matter is smoothly transferred onto the surface of food by heat cooking. - 特許庁

適度な耐油耐水性を有することは無論、ヒートシール性、通気性及びリサイクル性の何れにおいても優れた、特に特にファーストフードや揚げ物、焼き物などの惣菜等の調理食品の包装に用いるのに適した、ヒートシール性耐油耐水性紙、その製造方法及び加熱用包装袋を提供する。例文帳に追加

To provide a heat-sealable paper resistant to oil and water, having excellent heat-sealability, air permeability and recyclability as well as moderate oil and water resistance and especially suitable for the packaging of a cooked food such as fastfood and fried food, roasted food and other cooked daily dishes, a method for producing the paper and a packaging bag for heating. - 特許庁

本発明の目的は、内部に水分と油分や糖分を多く含む液状物と固形状物からなる食品等を収納して、業務用の高出力の電子レンジにて加熱調理され、部分的にマイクロ波が集中して包装袋が局部的に強く加熱されることがあっても、包装袋に穴があくことのない電子レンジ加熱用包装袋を提供することである。例文帳に追加

To provide a packaging bag for microwave heating, which stores a food consisting of a liquid substance and a solid substance largely containing water content, oil content and sugar content inside, is heat-cooked in a business-use microwave oven with a high output, and has no possibility of making a hole in the packaging bag even if the microwave is partially concentrated to partly strongly heat the packaging bag. - 特許庁

油を貯留する油槽2と、食品材料を油で加熱調理するときに発生する油煙を排気口Qaに送り込む経路を備え、油煙を排気口Qaに送り込む経路に、油煙を冷却する冷却装置Cと、それに続く経路にフィルタ構造のフィルタカートリッジ部Fcとを有する。例文帳に追加

This fryer apparatus is provided with an oil pot 2 storing oil and a passage for sending the greasy fumes generated when cooking the food material with the oil to an exhaust port Qa, and the passage for sending the greasy fumes to the exhaust Qa is provided with a cooling device C cooling the greasy fumes and a filter cartridge part Fc of a filter structure in a passage connecting thereto. - 特許庁

食品を配置する加熱室と、この加熱室に蒸気を供給し、複数の出力が異なるスチーム用ヒータ38,39を有するスチーム発生装置30と、この複数のスチーム用ヒータ38,39を、並列接続または直接接続に切り替える切り替え手段27〜29、53とを有することを特徴とする加熱調理器。例文帳に追加

This heating cooker has: a heating chamber for arranging food; a steam generator 30 having a plurality of output different steam heaters 38 and 39 for supplying steam to this heating chamber; and switching means 27-29 and 53 for switching the plurality of these steam heaters 38 and 39 to the parallel connection or the direct connection. - 特許庁

本発明は、イモ類と調味液とを含む食品調理する場合において、皮を剥いたイモ類、及び/又は、皮を剥いて所定の大きさに切ったイモ類を、調味液と合わせる前に、当該皮を剥いたイモ類、及び/又は、当該皮を剥いて所定の大きさに切ったイモ類に澱粉又は上新粉を付着させてから、この澱粉又は上新粉が付着したイモ類を、油で揚げることを特徴としている。例文帳に追加

The method for preprocessing potatoes includes applying starch or rice powder to peeled potatoes and/or potatoes which are peeled and each cut into a prescribed size, before they are mixed with the seasoning liquid, and then frying the starch- or rice powder-attached potatoes in oil. - 特許庁

熱湯を注いで食する即席麺などのインスタント食品調理時間を判断する方法として、水蒸気でアルカリ含浸紙あるいは酸含浸紙3から塩基イオンあるいは酸イオンが解離して色素含浸紙2に含浸し、拡散効果により所定時間で色素含浸紙2が変色されることを利用する。例文帳に追加

As a method for judging cooking time of instant food such as instant noodle for having after pouring hot water, color change of pigment including paper 2, which includes base ion or acid ion dissociated from alkali including paper or acid including paper 3 owing to steam, in a specific time by diffusion effect is used. - 特許庁

本発明は、お湯を加えて食する即席スープや即席シチュー、即席容器入りラーメン、即席味噌汁などの即席食品に使用する乾燥野菜であって、ボイル調理後と同等の野菜類が本来有する特有の色彩及び風味を有し、お湯に浮いて浮きみ具材として使用できる乾燥野菜を製造することを目的とする。例文帳に追加

To produce dry vegetable used for instant food such as instant soup, instant stew, packaged instant rahmen (Chinese noodles), and instant Miso soup to which hot water is added to eat, having the same colors and flavors inherent in vegetables as those of boiled ones, and set afloat on hot water to be usable as floating ingredients. - 特許庁

フライ後冷凍または冷蔵保存され、電子レンジで加熱調理したとき、具材の水分が浸み出して衣が湿ることなく、衣がサクサクとして、さらに具材に柔らかでジューシーな食感を付与できる冷蔵あるいは冷凍食肉フライ食品を提供し、また、本発明は、畜肉類特有の臭みを緩和された食肉及び食肉惣菜を提供する。例文帳に追加

To provide refrigerated or frozen fried meat food stored in a refrigerated or frozen state and, when cooked by a microwave oven, imparting juicy palatability with having crispy coating and soft ingredients and without wetting the coating due to oozing of water in the ingredients and provide the meat and prepared meat food reduced in smell peculiar to the meat. - 特許庁

分別回収が困難な塑性変形性を有するアルミニウム箔等の金属箔を構成素材として用いずに、熱湯を注ぐ際の注ぎ口を確実に確保できると共に、注ぎ口を確保する際、あるいは、熱湯を注いで後に所要時間調理する際にも、簡便で迅速な操作性を得ることができる即席食品用容器の蓋材を提供することにある。例文帳に追加

To provide a lid material of a container for instant food by which simple and quick operability can be obtained while being capable of securing a spout certainly when cooking for a required time after pouring out boiling water, when securing the spout, or also when pouring out the boiling water without using metal foil such as aluminum foil having a plastic deformation property which is difficult of separated collection, as a configuration element. - 特許庁

本発明は、レトルト処理などの加熱処理を施したときに生じる肉原料の煮崩れを防止し、かかる肉原料の保形性を維持し、歩留りを高めるとこができ、さらには肉原料または肉原料を含む食品を電子レンジで加熱調理した後に肉原料が砕かれた状態になることを防止することができる新たな肉処理方法を提供することを目的とする。例文帳に追加

To provide a new method of processing raw meat, capable of preventing the raw meat from getting out of shape when subjecting it to heat treatment such as retorting treatment, capable of keeping shape or form retention thereof, improving yield thereof, and also preventing the raw meat from being broken into pieces after the raw meat or a food containing such raw meat is cooked with a microwave oven. - 特許庁

加熱殺菌して密封する調理食品や米飯類やデザート類などを収容する、縦の凸筋部4、4、4、4を設けて、トレー容器の座屈強度や落下強度などを強化した、また丸みがある縦の隅部のバリアー性を強化した、角を丸めた直方体トレー状のインモールドトレー容器を提供する。例文帳に追加

To provide an in-molded tray container of a rectangular parallelopiped tray shape with rounded corners in which heat-sterilized and sealed cooked food, rice, dessert, or the like are stored, the buckling strength and falling strength of the tray container are increased, and the barrier property of vertical rounded corner parts is increased by providing vertical projecting bar parts 4, 4, 4 and 4. - 特許庁

水、植物または動物パルプ、脂肪およびα化および/または膨潤澱粉の混合物を非常に高い剪断機械処理して得たクリーム性を保持する食品、一層明確には約1〜25%脂肪、約2.5〜14%澱粉および約55%までの植物または動物パルプを含む調理製品である。例文帳に追加

This creaminess-retaining food is obtained by subjecting a mixture of water, plant or animal pulp, fat and pregelatinized and/or swollen starch to an very high-level shearing mechanical treatment; more specifically, this food is a cooked product comprising about 1 to 25 wt.% of fat, about 2.5 to 14 wt.% of starch, and about ≤55 wt.% of plant or animal pulp. - 特許庁

脂肪酸組成の工夫、融点を調整した油脂を選択する、澱粉系原料、野菜及び 果実のペ−ストに炒め玉ねぎをコミトロ−ルで処理したものを粘性材として含む、 といった手段で粘性を調整することで加熱調理せずに低温域での喫食に適した新 規なレトルト食品を提供した。例文帳に追加

The new retort food suitable to be eaten in a low-temperature area is obtained by adjusting viscosity without being cooked, including specially adapting fatty acid composition, selecting oil or fat whose melting point is adjusted, and using a sticky material of paste of a starch-based material, vegetables, and fruits, and fried onion treated with a Comitrol(R) Processor. - 特許庁

生鮮魚貝及び畜肉に衣を施してなる食材、衣を施してない食材を一旦−30℃に凍結し、粘度3ボアズの42℃のバター及びマーガリンとの溶液をハンガ形状溶液パイプに噴射ノズル1−3を伴う噴射圧を介し数秒間噴き付け塗布し凝固を施し調理の際の熱源にオーブントースタ、電子レンジを用い調理する冷凍加工食品の製造方法とその製造装置をもって解決する。例文帳に追加

Food material comprising coated fresh fish or shellfish or cattle meat or an uncoated food material is temporarily frozen at -30°C, spray-coated with a solution of butter and margarine heated to 42°C and having a viscosity of 3 poise through ejection nozzles 1-3 under pressure for several seconds, solidified and cooked by using an oven toaster or a microwave oven as a heat source. - 特許庁

特にレトルト食品のハンバーグに関しては、調理が簡単である(一度焼いたハンバーグをそのまま、又はソースと共に封入する事で、湯煎するだけで食卓に出す事ができる)事と、少々の材料面における味の不備も漬け込むソース(調味料)でフォローできる事、衛生的な生産工場(セントラルキッチン)による大量生産によって非常に安価に製造できる事により、ファミリーレストランにおいては、主力メニューであると同時に、収益率の高い商品となっていることが多い。例文帳に追加

In particular, retort hamburger patties often become a breadwinning menu as well as a highly profitable goods in family restaurants due to some merits; quick and easy cooking (hamburger patties can be served on the table just by 'yusen' (warming the containing vessels in hot water) a retort hamburger patty which is once broiled, and enclosed or with a sauce together in a pouch), sauces (seasonings) masking the bland taste of low quality ground meat, and extremely low cost results from mass production in clean factories (central kitchens).  - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

自動真空機能付き調理容器によれば、加熱後の冷却過程で蓋体がパッキンを介して外部空気の流入を完璧に遮断することから、容器本体の内部が自動的に真空状態に切り替わることにより、食品が長期間腐敗されないように保管することができると共に、胴体と、前記胴体の外周縁に形成された第1及び第2密着片及び傾斜面からなるパッキンの構造により一層完璧な封止が可能になることから、真空状態を一層長く維持することができるというメリットがある。例文帳に追加

Also, since perfect sealing is made possible by the structure of the packing composed of a body and first and second adhesion pieces and an inclined surface formed at the outer peripheral edge of the body, the vacuum state is maintained longer. - 特許庁

本発明の冷蔵庫用リモコンとその冷蔵庫で得られる電子データーは食感性工学手法による解析を適用することにより、生活者、高齢者世帯の食品の利用のされ方、好まれ方、選択のされ方などについて統計学的なデーターマイニングから生活者、高齢者世帯の求めるおいしい料理とその好みについてそれを日常的に実現することに役立つ料理及び調理法一の最適値を求めることにより生活品質を向上させることが可能になる。例文帳に追加

Electronic data acquired by the refrigerator remote control and refrigerator is analyzed by a food sensitivity engineering technique in which statistical data mining on how an elderly residents or others, prefer and select food, determines the optimum values of dishes and recipes useful in satisfying the elderly residents or others with daily desire for delicious dishes and preferences to improve its life quality. - 特許庁

タイ焼きや人形焼きと同様に焼き型2の上面と下面を重なり合わせて焼き上げ、上・下面を非対象な形状で焼き上げることが可能構造とすることにより、焼成食品を蛸やイカ等のイメージに近い形で焼き上げられ、さらに反転式で焼き上げ装置を自由に交換でき、焼き具合も上下を自由に反転式できることにより簡単に調理することが可能で、色々な形状と実物に近いイメージで成形できることにより、消費者のニーズに答えられる商品を提供できものである。例文帳に追加

This broiling apparatus of inversion type can be freely converted, the food can be simply cooked in a freely adjustable broiling degree by the inversion type, the food can be formed in an image close to various shapes and a real thing so that a commodity capable of responding to the needs of consumers can be provided. - 特許庁

3 農薬(農薬取締法(昭和二十三年法律第八十二号)第一条の二第一項に規定する農薬をいう。次条において同じ。)、飼料の安全性の確保及び品質の改善に関する法律(昭和二十八年法律第三十五号)第二条第三項の規定に基づく農林水産省令で定める用途に供することを目的として飼料(同条第二項に規定する飼料をいう。)に添加、混和、浸潤その他の方法によつて用いられる物及び薬事法第二条第一項に規定する医薬品であつて動物のために使用されることが目的とされているものの成分である物質(その物質が化学的に変化して生成した物質を含み、人の健康を損なうおそれのないことが明らかであるものとして厚生労働大臣が定める物質を除く。)が、人の健康を損なうおそれのない量として厚生労働大臣が薬事・食品衛生審議会の意見を聴いて定める量を超えて残留する食品は、これを販売の用に供するために製造し、輸入し、加工し、使用し、調理し、保存し、又は販売してはならない。ただし、当該物質の当該食品に残留する量の限度について第一項の食品の成分に係る規格が定められている場合については、この限りでない。例文帳に追加

(3) Food in which substances that are the ingredients of agricultural chemicals (meaning agricultural chemicals prescribed in Article 1-2, paragraph (1) of the Agricultural Chemicals Control Act (Act No. 82 of 1948), hereinafter the same shall apply in the following Article), substances that are used by being added, mixed or infiltrated into feed (meaning feed prescribed in Article 2, paragraph (2) of the Act on Safety Assurance and Quality Improvement of Feed (Act No. 35 of 1953)) or are used by other methods for feed for the purpose of providing it for usage specified by an Ordinance of the Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries based on Article 2, paragraph (3) of the same Act, and pharmaceutical products that are prescribed in Article 2, paragraph (1) of the Pharmaceutical Affairs Act and are to be used for animals (including substances chemically generated from such substances and excluding substances that the Minister of Health, Labour and Welfare specifies as clearly having no risk to human health) remain in a quantity exceeding the quantity that the Minister of Health, Labour and Welfare specifies as having no risk to human health by hearing the opinions of the Pharmaceutical Affairs and Food Sanitation Council shall not be produced, imported, processed, used, cooked, preserved, or sold for the purpose of marketing; provided, however, that this shall not apply to cases where standards concerning the ingredients of food under paragraph (1) have been established with regard to the residual limit of said substances in said food.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

例文

第九条 第一号若しくは第三号に掲げる疾病にかかり、若しくはその疑いがあり、第一号若しくは第三号に掲げる異常があり、又はへい死した獣畜(と畜場法(昭和二十八年法律第百十四号)第三条第一項に規定する獣畜及び厚生労働省令で定めるその他の物をいう。以下同じ。)の肉、骨、乳、臓器及び血液又は第二号若しくは第三号に掲げる疾病にかかり、若しくはその疑いがあり、第二号若しくは第三号に掲げる異常があり、又はへい死した家きん(食鳥処理の事業の規制及び食鳥検査に関する法律(平成二年法律第七十号)第二条第一号に規定する食鳥及び厚生労働省令で定めるその他の物をいう。以下同じ。)の肉、骨及び臓器は、厚生労働省令で定める場合を除き、これを食品として販売し、又は食品として販売の用に供するために、採取し、加工し、使用し、調理し、貯蔵し、若しくは陳列してはならない。ただし、へい死した獣畜又は家きんの肉、骨及び臓器であつて、当該職員が、人の健康を損なうおそれがなく飲食に適すると認めたものは、この限りでない。例文帳に追加

Article 9 (1) The meat, bones, milk, organs, and blood of livestock (meaning livestock prescribed in Article 3, paragraph (1) of the Slaughterhouse Act (Act No. 114 of 1953) and others specified by an Ordinance of the Ministry of Health, Labour and Welfare; the same shall apply hereinafter) which have or are suspected to have any of the diseases listed in item (i) or item (iii), have any of the disorders listed in item (i) or item (iii), or have died, or the meat, bones, and organs of poultry (meaning poultry prescribed in Article 2, item (i) of the Poultry Slaughtering Business Control and Poultry Meat Inspection Act (Act No. 70 of 1990) and others specified by an Ordinance of the Ministry of Health, Labour and Welfare; the same shall apply hereinafter) which have or are suspected to have any of the diseases listed in item (ii) or item (iii), have any of the disorders listed in item (ii) or item (iii), or have died shall not be sold as food, or be collected, processed, used, cooked, stored, or displayed as food for the purpose of marketing, except for cases specified by an Ordinance of the Ministry of Health, Labour and Welfare; provided, however, that this shall not apply to the meat, bones, and organs of dead livestock or poultry which the ministry officials find as involving no risk to human health and as being edible.  - 日本法令外国語訳データベースシステム

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※この記事は「日本法令外国語訳データベースシステム」の2010年9月現在の情報を転載しております。
  
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