1016万例文収録!

「noodles」に関連した英語例文の一覧と使い方(38ページ目) - Weblio英語例文検索


小窓モード

プレミアム

ログイン
設定

設定


セーフサーチ:オン

不適切な検索結果を除外する

不適切な検索結果を除外しない

セーフサーチについて

noodlesを含む例文一覧と使い方

該当件数 : 1929



例文

To provide a heat insulating paper cover having no problem in a process for subjecting the heat insulating paper cover to draw forming to mount the same on the outer surface of a usual paper cup container for a light quickly prepared Chinese noodles, soups, miso soups or the like eaten by pouring hot water and having a novel wave falling shape and excellent display effect.例文帳に追加

熱湯を注いで喫食する即席のラーメンやスープや味噌汁などの、通常の紙カップ容器2の外面側に装着する、絞り成形して装着する工程に問題がない、波倒れの形状が新規で展示効果などが優れた断熱紙カバーを提供する。 - 特許庁

Solid fat is further added to noodle raw material, in which Durum wheat flour is the main raw material, in the noodle-making process, dough obtained by a customary method is subjected to pressure under decreased pressure to make small clumps or a sheet, followed by cutting into elongated noodles, gelatinizing and then hot-air drying.例文帳に追加

デュラム小麦粉を主原料として、更には固形状の油脂を麺原料に添加し、且つ製麺工程において常法により得たドウを減圧下において圧力を加え小塊または板状にした後、麺線に切り出し、α化後、熱風により乾燥する。 - 特許庁

To obtain a dried egg white composition suitable for flour products such as noodles, doughs of giaoz (dumpling stuffed with minced pork) and breads, needing no work of dissolving dried egg white with water is advance and having an enhanced effect for improving physical properties of a food even in the case where it is used in powder mixing.例文帳に追加

麺類、餃子の皮、パン等の小麦粉加工品用に適しており、乾燥卵白を予め水で溶解する作業を必要とせず、粉体混合して用いても、食品の物性改良効果をより高めた乾燥卵白組成物を提供する。 - 特許庁

In the flat spring roll food, the whole is shaped flat by wrapping with rice paper (2) a flat ingredient (1a) obtained by mixing at least shrimps, gelatin noodles, vegetables and seasonings, and by sticking sheets of meshed rice paper (4, 5) onto both surfaces.例文帳に追加

本発明による偏平型春巻き食品は、少なくともエビ、春雨、野菜及び調味料を混合して得た偏平な具材(1a)をライスペーパー(2)で包み、その両面に網状ライスペーパー(4,5)を貼着することにより、全体形状を偏平とした構成である。 - 特許庁

例文

The rye flour-containing noodles are obtained by using raw material grain flour containing ≥3 mass% of the rye flour having a particle size distribution where a cumulative frequency of the particles each having a particle diameter of10 μm is10 mass% and that of the particles each having a particle diameter of ≤210 μm is90 mass%.例文帳に追加

粒径10μm以下の累積頻度が10質量%以下でかつ粒径210μm以下の累積頻度が90質量%以上である粒度分布を有するライ麦粉を3質量%以上含有する原料穀粉を用いて製麺されたことを特徴とするライ麦粉含有麺類。 - 特許庁


例文

The konjak-containing instant starch noodles are obtained by using raw material comprising 0.01-100 wt.% of konjak powder and 0.01-100 wt.% of a polysaccharide thickener, adding water to the raw material to obtain mixed milk liquid to starch, forming the milk liquid into a sheet, and forming the sheet into noodle ribbons using a cut blade.例文帳に追加

原料が、澱粉に対し、0.01重量%〜100重量%のこんにゃく粉、及び0.01重量%〜100重量%の増粘多糖類を使用して形成され、この原料を加水攪拌して得た混合乳液をシートに成形し、このシートを切り刃で麺線化する。 - 特許庁

This method for producing the noodles is characterized by adding water so that a water amount involving a water content in a konjak paste is 40 to 70 pts.wt. per 100 pts.wt. of a starchy raw material containing starch, when water is added to a raw material comprising the starchy raw material and the konjak paste to prepare a dough.例文帳に追加

澱粉を含む澱粉質原料とコンニャク糊とを含む原料に加水して生地を調製する際に、前記澱粉質原料100質量部に対して、前記コンニャク糊中の水分を含めた加水量が40〜70質量部となるように加水して生地を調製する。 - 特許庁

Previously, trays, noodle bowels, raw noodles, noodle-boiling perforated basket, exclusive boiling tanks, soup for noodle, solid piece foods, spices, drinks and cups are provided in a line in order and an automatic meal ticket vender is set at the top of the line and rails are set to connect the line.例文帳に追加

あらかじめトレイ、ラーメンどんぶり、生麺、茹でザル、専用の沸騰湯槽、スープ、具材、薬味、飲み物およびコップを順次ライン状に配置し食券購入機をラインの先頭に設置し、これらのラインをつなぐレールを設置する。 - 特許庁

This method for producing the unfried instant noodles comprises adding water to a raw material powder consisting essentially of flours, steaming and kneading the added product to provide a dough having80% pregelatinization degree, rapidly rolling the dough to provide a noodle belt, cutting the noodle belt to provide noodle strings, and swelling and drying the resultant noodle strings.例文帳に追加

穀粉類を主体とする原料粉に水を加え、蒸練して蒸練してα化度が80%以上の生地を得、該生地を急圧延して麺帯とし、麺線に切り出した後、膨化乾燥することを特徴とする、ノンフライ即席麺の製造方法。 - 特許庁

例文

This method produces Dorayaki (pancake stuffed with bean-jam), steamed bean-jam bun, Taiyaki (fish styled pancake stuffed with bean-jam) or Kaitenyaki (pancake stuffed with bean-jam) by using a dough for the sweets obtained by kneading flour and water into medium noodles at about 65-70°C, and then kneading flour and submaterials to the medium noodle.例文帳に追加

小麦粉を水分とともに混捏して65〜70℃程度の中麺に練り上げ、練り上げられた中麺に対して小麦粉および副材料を混捏して得られる菓子生地を用いることを特徴とするどら焼、小麦饅頭、たい焼きまたは回転焼きの製造方法。 - 特許庁

例文

To provide a water absorption plate for Tsukemen (dipping noodles), which retains a draining effect by appropriately absorbing water from Tsukemen, prevents the problem that Tsukemen is stuck to the surface of the served plate and difficult to pick it up with chopsticks, have a high usability and reflects an individual design while having practicality.例文帳に追加

つけ麺から適度に吸水して水切り効果を保持しつつ、つけ麺が盛り付け面に付着して箸でつかめない等の問題を防ぎ、使い勝手がよく、しかも実用性を備えつつ個性的なデザインを反映させることのできるつけ麺用吸水皿を提供する。 - 特許庁

An emulsion obtained by emulsifying an oil or fat by using a sodium carboxymethyl cellulose in which the etherification degree is 0.8-2.0 and the viscosity of an aqueous solution in which the concentration expressed in terms of anhydride is 2 wt.% is 5-2,000 mPa s is used as a binding prevention agent for instant noodles.例文帳に追加

エーテル化度が0.8〜2.0であり、無水物に換算した濃度が2重量%である水溶液の粘度が5〜000mPa・sであるカルボキシメチルセルロースナトリウムを用いて油脂を乳化させた乳化液を即席麺用結着防止剤として使用する。 - 特許庁

This dry noodle cooker 1 comprises a heat insulated container 3 with an opening 2 at an upper part, a heat insulated lid body 4 for closing the opening 2 and a separator 5 mounted inside the heat insulated container 3, and the dry noodles are dispersed and supported by the separator 5.例文帳に追加

本発明の乾麺調理器1によれば、上部に開口部2を有する断熱容器3と、その開口部2を閉塞する断熱性の蓋体4と、断熱容器3内に装着されるセパレータ5とを備え、該セパレータ5により乾麺を分散させて支持することを特徴とする。 - 特許庁

The frozen noodles are obtained by filling pasty sauce 2 which is obtained by mixing at least two kinds of normal temperature solid oil and fat, and powdery sauce, on a noodle ribbon aggregate 1 of steamed noodle ribbon or boiled noodle ribbon, obtained by a usual method, and freezing the product in a condition of mixing a part of the pasty sauce in between the noodle ribbons.例文帳に追加

少なくとも常温固形油脂と粉末ソースの2種を混合して得たペースト状ソース2を、常法により得た蒸煮麺線又は茹麺線の麺線集合体1上に充填し、当該ペースト状ソースの一部が当該麺線間に混入した状態で冷凍することを特徴とする。 - 特許庁

This apparatus for producing noodles is obtained by forming each tapered part 142 having a circular opening shape on the side of a cylinder body and a rectangular form of the opening shape on the side opposite thereto, gradually deforming the opening shape from the side of the cylinder body and gradually reducing the opening area in each through-hole 98 formed in a bottom plate 92 of a cylinder 90.例文帳に追加

シリンダ90の底板92に形成した透孔98には、シリンダ本体側での開口形状が円形で、これとは反対側での開口形状が長方形とされ、且つ、シリンダ本体側から漸次変形すると共に開口面積が漸次減少するテーパ部142が形成されている。 - 特許庁

This noodle dehydrating device is such that a basket placing part 31 which has a basket placing opening 32 to be closed when placing a noodle basket 52 storing noodles 51 is installed, and the upper surface of a first tank 101 for storing liquid, for instance, water W of a properly set temperature, is closed by the basket placing part 31.例文帳に追加

麺類51を収めた麺籠52を載せると塞がれる籠置き開口32を有する籠置き部31を設け、液体、例えば適宜温度設定された水Wを収容可能な第1の槽101の上面を籠置き部31で閉じる。 - 特許庁

To provide a paper heat insulation cup storing instant noodles, soups and the like to be taken by pouring hot water over them, eliminating the fear of the permeation of spilled hot water, soup and the like from an end face of the bottom of a paper outward winding shell and provided with superior heat insulation properties, shape retention properties and the like of the bottom of the cup.例文帳に追加

熱湯を注いで喫食する即席のラーメン、スープ類などを収容する、紙製の外巻きシェル30の底部の端面31などから、こぼれた熱湯やスープなどがしみ込む恐れがない、底部の断熱性や保形性などが優れた紙製の断熱カップを提供する。 - 特許庁

The frozen and unsalted Japanese wheat noodles are obtained by the following process: kneading wheat flour with water cooled down at 0-12°C at the time of kneading under reduced pressure to form raw material for noodle strips; rolling out the noodle strips into noodle ribbons; cutting the rolled noodle strips into noodle ribbons; boiling up the noodle ribbons; and rapidly freezing the boiled noodle ribbons.例文帳に追加

本発明の冷凍無塩うどんは、練り合わせ時に0℃〜12℃に冷却した水を小麦粉と減圧下で練り合わせて麺帯のもとを形成し、これを圧延して麺帯とし、圧延した麺帯を切断して麺線とし、麺線を茹であげてから素早く冷凍して製造する。 - 特許庁

To provide a method for preparing noodles by rolling and blade cutting from dough containing 60-75% water, over 50% weight ratio which is higher than the limit of a conventional method using the rolling and blade cutting, without relying on an extrusion noodle production.例文帳に追加

圧延と切り刃による製麺のこれまでの限界を超えた、重量比50%を超え60%から75%に及ぶ高率の加水をしたドウを、押し出し製麺によらず、圧延と切り刃によって製麺することを可能にして、製麺に関わる諸問題を解決し、発展させる。 - 特許庁

To provide a method for using an instant foodstuff such as instant noodles to be cooked with hot water in a highly heat-insulating and warming container which can withstand repeated uses wherein a waste quantity of disposable instant noodle containers can be reduced by using a reusable container.例文帳に追加

多回数の使用に耐える断熱性保温性の高い容器と湯により調理する即席麺等の即席食品の利用方法を提供し、再利用できるカップ麺用容器のを使用する事により使い捨てカップ麺用容器ゴミの排出量を削減する方法である。 - 特許庁

To provide a heat-insulating cover and a heat-insulating cup for a paper cup for receiving boiling contents such as instant noodles, soup and miso soup wherein excellent heat insulation and heat retaining property may be attained and the cover and cup are safe and easy to hold in a hand.例文帳に追加

インスタントラーメン類やスープ・味噌汁類などの、沸騰した内容物を収容する紙カップ30用の、断熱性や保温性などが優れた、安全に手で持ち易い紙カップ用の断熱カバー及び断熱カップを提供する。 - 特許庁

The noodle press board and the guide body are slightly moved by inclining the upper edge of a knife after cutting noodles in a condition of bringing the blade edge of the knife into contact with the chopping board, and accordingly the blade edge contacts the edge of the stopper and the movement is stopped.例文帳に追加

そして麺裁断後に、包丁の刃先先端を俎板に接触状態で、その包丁の上縁を傾けることで、麺押さえ板およびガイド体を僅かに移動させ、それに伴い刃先がストッパの先端に当接して、その移動が停止する。 - 特許庁

Thus the machine 10 can produce noodles by only two operations basically composed of an operation accepting the noodle dough in the cylinder 90 and an operation pushing the driving switch 42 of the motor 34, and can improve working efficiency.例文帳に追加

このように、本製麺機10は、基本的にシリンダ90内に製麺用生地を収容する作業とモータ34の起動スイッチ42を押圧する作業の2つの作業を行うだけで麺体の製造を行うことができ、作業効率を向上させることができる。 - 特許庁

The square pot includes a body part 1 and a handle 2 attached thereto, wherein the body part 1 has a square shape whose inner lengthwise/breadthwise size is a little larger than the lengthwise/breadthwise size of general square instant noodles, and the handle 2 is attached to either one of the corner parts 3.例文帳に追加

容体部1とこれに取り付けられる取っ手2とから成り、前記容体部1はその内法縦横サイズが一般的角型インスタントラーメンの縦横サイズよりも少し大きめの角型であって、そのいずれかの角部3に前記取っ手2を取り付けたことを特徴とする。 - 特許庁

The powdered oil and fat for the non-fried instant noodles is powdered oil and fat obtained by drying and pulverizing edible oil and fat, a coating agent and O/W type emulsion containing an emulsifier.例文帳に追加

本発明は麺生地中に練り込むことにより、湯戻りが良好で麺線同士の癒着がなく、湯戻り後の麺の食感が滑らかで弾力性を有し、麺線表面からのデンプンの溶出によるスープの濁りを生じることのない即席麺を得ることのできるノンフライ即席麺用粉末油脂を提供する。 - 特許庁

To provide a packaging material housing protruding type content represented by solid precooked chinese noodles, generating no environmental problem related to waste, excellent in gas barrier properties and shading properties and high in the thrust strength against thrust caused by content having projections or corner parts.例文帳に追加

固形の即席ラーメンなどで代表される突起状内容物を収納する包装材料において、廃棄物に係わる環境問題がなく、ガスバリア性および遮光性に優れ、かつ突起または角部を有する内容物による突き刺し強度に強い包装材料を提供することにある。 - 特許庁

This machine for producing the noodles includes: a hollow cylindrical body part including an input port into which dough is put; a screw rotatably inserted into the body part; and an extrusion die extruding the dough pressurized by the rotation of the screw in a noodle state.例文帳に追加

生地を投入する投入口を備えた中空筒状の本体部と、当該本体部内に回転自在に挿入されたスクリューと、当該スクリューの回転で加圧された生地を麺状に押し出す押出ダイスとを備えた麺製造機である。 - 特許庁

The instant noodles are produced by preparing the noodle strings from a mixture obtained by kneading a noodle raw material, containing a main raw material and at least an oil-and-fat and/or an emulsifier having a particle diameter of ≥0.15 mm, with water; steaming the noodle strings; and swelling and drying the steamed noodle strings with hot air.例文帳に追加

主原料と、粒子径0.15mm以上の油脂又は/および乳化剤とを少なくとも含む麺原料と、水を混捏して得た混合物から麺線を作成し;該麺線を蒸煮し;次いで、熱風により膨化乾燥して即席麺を得る。 - 特許庁

The noodle- loosening agent includes soybean polysaccharide or pullulan in an amount of 0.2-1 wt.% based on the weight of the noodles and the seasoned soup includes salts in an amount of 0.1-2 wt.% and/or saccharides in an amount of 1-20 wt.% based on the seasoned soup.例文帳に追加

麺ほぐし剤が大豆多糖類又はプルランで使用量が麺重量に対して0.2〜1%であり、だしは塩類及び/又は糖類を含有する物で使用量は塩類がだし重量に対して0.1〜2%、糖類がだし重量に対して1〜20%である。 - 特許庁

The inorganic particle dispersion for noodles comprises a water suspension containing at least one kind of inorganic particle(s) made of a material selected from a calcium compound and magnesium compound where the solubility to water at 20°C is ≤0.1 (g/100 g-water), and has a specific average particle diameter and a specific dispersing coefficient.例文帳に追加

20℃の水に対する溶解度が0.1(g/100g−水)以下のカルシウム化合物及びマグネシウム化合物より選ばれた少なくとも1種の無機粒子を含む水懸濁液からなり、特定の平均粒子径及び特定の分散係数を具備してなる麺類用無機分散体。 - 特許庁

The invention employs a method of re-cooking by washing the instant food container, unsealing only the content instant noodles, putting it in the container and pouring hot water while the container is recycled and reused, thereby allowing wastes of the cup containers to be largely reduced.例文帳に追加

本方法によれば即席食品用容器を洗浄し、リサイクル、再利用し中身の即席麺だけ開封再充填し湯を注入することにより再調理する方法を取り入れることにより、カップ容器ゴミの大幅な減量が可能になる。 - 特許庁

This method for producing raw noodles is characterized by mixing and kneading 100 pts.wt. wheat flour or wheat semolina, 1-7 pts.wt. active gluten powder and/or 0.3-3 pt(s).wt. egg white in terms of solid and water together and extruding the resultant mixture at reduced pressure.例文帳に追加

100重量部の小麦粉又は小麦セモリナと、1〜7重量部の活性グルテン粉末及び/又は固形分換算で0.3〜3重量部の卵白と、水とを混合して混練した後、減圧押出しすることを特徴とする生麺類の製造方法。 - 特許庁

Such a heat insulating material is received in a heat insulating vessel comprising a resin foamed material, etc., and its inside is kept at a specific temperature range to deliver and preserve a food mainly composed of starch such as a lunch, a sandwich or noodles without inducing lowering of the taste or propagation of various germs.例文帳に追加

また、このような保温材を樹脂発泡体等からなる保温容器に収納し、内部を特定の温度範囲に保持することにより、弁当、サンドイッチ、うどん等、デンプンを主成分とする食品を、その食味の低下、或いは雑菌等の繁殖などをともなうことなく配送し、保管することができる。 - 特許庁

To provide a noodle disaggregation improver intended for preventing mutual noodle surfaces from being stuck without impairing the appearance, taste, and palate feeling of noodles, with its emulsified phase causing neither segregation nor precipitation, and high in fluidity, and to provide a method for ameliorating noodle disaggregation using the same.例文帳に追加

麺類の外観、食味および食感を損なうことなく、麺類の表面どうしの付着を防止するための、乳化相が分離や沈殿を起こさず、流動性の高い、麺類のほぐれ改良剤およびそれを用いた麺類のほぐれ改良方法を提供することを課題とする。 - 特許庁

To give a consumer a feel at ease by leaving no room for generating a situation where such endocrine disturbing substances as styrene monomer are dissolved into hot water even when the hot water is poured in a container for food such as a container for instant noodles using a polystyrene foam as a material.例文帳に追加

材料にポリスチレン発泡体を用いた即席麺容器などの食品容器において、熱湯を注いでもスチレンモノマーなどの内分泌攪乱物質がその熱湯に溶出するような事態の生じる余地をなくして消費者に安心感を与える。 - 特許庁

The flavor comprises, for example, coffee flavor, green tea flavor, black tea flavor, oolong tea flavor, cola flavor, flavor of Korean pickles, mint flavor, peppermint flavor, flavor of soup of fermented soybean paste, sauce flavor, mayonnaise flavor, cheese flavor, whisky flavor, flavor of Japanese rice liquor, rum flavor, sherry flavor, flavor of soup of Chinese noodles, and hot chili flavor.例文帳に追加

フレーバーは、例えば、コーヒー味や緑茶味、紅茶味、ウーロン茶味、コーラ味、キムチ味、ハッカ味、ペパーミント味、味噌汁味、ソース味、マヨネーズ味、チーズ味、ウイスキー味、日本酒味、ラム酒味、シェリー酒味、ラーメン汁、ホットチリ味等からなる。 - 特許庁

The method for long term preservation of noodles includes sprinkling powder over noodle boiled after noodle making, or ready-made boiled noodle taken out of a hermetically sealed package to make the powder adhere to the noodle so that the water content of the boiled noodle is absorbed into the powder to reduce the water content and thereby inhibiting the growth of putrefying bacteria.例文帳に追加

製麺後茹でられた茹で麺又は密封包装から取り出した既製の茹で麺に粉体をまぶして付着させるため、茹で麺の水分が粉体に吸水されて、水分が減少するので、腐敗菌の増殖が抑制される。 - 特許庁

As described above, some stores feature the so-called 'Chinese noodles' and use general chicken bone broth as served in a Chinese restaurant or the like on their menu, in which case, unlike in other areas, the ramen is placed on a separate menu; very few stores feature the so-called 'Chinese noodle.' 例文帳に追加

また、上記のように、中華料理店などで出される汎用鶏ガラスープを使った、いわゆる「中華そば」をメニューに取り入れている店もあるが、その場合、他地域とは違い、別にラーメンというものが存在し、そちらが中心に添えられていることがほとんどであり、いわゆる「中華そば」を売りにしているラーメン専門店は、ほとんど存在しない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In most of the shops the customers grill it by themselves at the table furnished with an iron plate (as for modanyaki, it is troublesome to mix the dough with noodles and so the staff grills it in the kitchen and serves the finished one), but mostly, until grilled up, a set of the spatulas, chopsticks and small dishes are served to the customer by the shop and the spatulas are used only for turning it over and cutting it up and the chopsticks are used by many when eating. 例文帳に追加

大抵の店舗は鉄板を備え付けたテーブル席にて客自身が焼く場合が多いのだが(モダン焼きは麺と合わす手間があるので厨房で焼いて完成品を出してくれる)、焼きあがるまでに店がヘラと割り箸と小皿をセットで客に出すことがほとんどなので、ヘラは返しと完成後の分割作業のみに用い、割り箸で食す者が圧倒的に多い。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Although there is no thorough art like in soba (buckwheat noodles), it is a food on which an Edo native has a distinct opinion about, such as 'it is unsophisticated to rush in an eel restaurant' (it takes time because the eels are slit open individually and grilled to order) and 'drinking sake (rice wine) with shinko (pickled radishes) until the kabayaki is brought out' (it is wrong to order things like shiroyaki - eel broiled without the sauce in order to bide time, therefore, it was considered that eel restaurants paid special attention to shinko pickles). 例文帳に追加

蕎麦ほど徹底した美学はないものの、「鰻屋でせかすのは野暮」(注文があってから一つひとつ裂いて焼くために時間がかかる)、「蒲焼が出てくるまでは新香で酒を飲む」(白焼きなどを取って間をつなぐのは邪道。したがって鰻屋は新香に気をつかうものとされた)など、江戸っ子にとっては一家言ある食べものである。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This is because the Kinki region satisfied ideal conditions for producing delicious Udon noodles as follows: (1) lots of areas in this region such as Harima and Kawachi have produced high quality wheat since the period earlier than the modern age, (2) in contrast to the Kanto region where hard water was mainly supplied because of volcanic ash soil peculiar to the loamy layer of the Kanto district, the ground water pumped up in the Kinki region was soft water enjoying good compatibility with Konbu. 例文帳に追加

これは近世以前より近辺には播磨や河内など良質のコムギ産地が多かったこと、関東ローム層による火山灰土の影響で硬水が主となる関東地方とは異なり、近畿地方から採れる地下水は軟水であったためコンブとの相性が良かったことなど、美味しいうどんを作るのに最適な条件であったことが挙げられる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Goto Udon is produced by using the hand-stretching technique like Somen and Inaniwa Udon as following process: (1) A piece of long and thick string-shaped dough is cut out spirally from the dough stretched thick and round with a sickle (due to this process, Goto Udon is also called "Kamakiri Udon" [Udon noodles cut by a sickle]), (2) the cut out string-shaped dough is hung by crossing on two sticks placed in parallel and a little apart adding strength slightly, (3) the dough is stretched by widening the space between the sticks gradually, (4) the stretched dough is removed from the sticks, and then similarly hung on two sticks by crossing them, adding strength. 例文帳に追加

厚めに丸く伸ばした生地を鎌で渦巻き状に切り出した後(この工程から『鎌切りうどん』とも言われる)、少し力を加えながら横に並べた二本の棒に8の字にかけてから、棒の間隔を少しずつ引き伸ばした後、一旦、生地を外してからまた力をかけながら生地を棒に8の字にかけていく、というそうめんや稲庭うどんのような手延べ製法で作られる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

However, because another article says 'the name can be changed so as not to be misidentified by common consumers' thereby allowing the use of the name 'somen,' "Fair Competition Codes concerning labeling on fresh noodles" do not set standards for the thickness by specific values or specific regulations on the shape except for a few indigenous products. 例文帳に追加

しかし別項にて「一般消費者に誤認されない名称に替えることができる」となっている為、それにより「素麺」の名を使用することも認められており、『生めん類の表示に関する公正競争規約』では一部特産品を除き太さに関する具体的な数値による基準や形状に関する具体的な規定を設けていない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In an article of July 7, 1343 (old calendar) in 'Gion Shigyonikki' which is a record of Gion-sha Shrine during the period of the Northern and Southern Courts (Japan), there are three words indicative of noodles including 'sakubei,' 'sakumen,' and 'somen,' and it is believed to be the first appearance of the word 'somen' in writings (there is another theory that the first appearance of 'somen' was 'Iseiteikinourai' during the period of the Northern and Southern Courts). 例文帳に追加

祇園社の南北朝時代(日本)の記録である『祇園執行日記』の康永2年(1343年)7月7日(旧暦)の条に、麺類を指す言葉として索餅(さくべい)、索麺・素麺(そうめん)と三つの表記があり、これが「そうめん」という言葉の文献上の初出とされている(南北朝時代の「異制定訓往来」が「素麺」の初出という説もある)。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Therefore, since students were able to follow the standard eating style of Japanese food such as 'bringing eating utensils closer to their mouths and getting food down with their throats directly from them,' the scene of their school lunch was not so displeasing, despite they still had some problems such as 'the soup dishes spill over' or 'noodles are difficult to eat.' 例文帳に追加

そのため、和食では標準的な食事方法である「料理の入った食器を口元に持っていって、直接口の中に流し込む」という食べ方が可能であったため、先割れスプーンは「汁物がこぼれる」や「麺類は食べ難い」などの問題点もありながらも、さほど食事風景としては見苦しいものではなかった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

The method of producing the non-fried noodles includes steps of: flavoring the noodle ribbons 1 by applying a flavoring liquid; heating the flavored noodle ribbons 1 by heated steam to prevent the noodle ribbons 1 from puffing while moisture in the applied flavoring liquid evaporates; and drying the heated noodle ribbons 1.例文帳に追加

ノンフライ麺の製造方法において、調味液を付着させて麺線1を着味する着味工程と、着味された前記麺線1を、付着した前記調味液中の水分が蒸発するとともに前記麺線1が膨化しないように、過熱蒸気により加熱する加熱工程と、加熱された前記麺線1を乾燥させる乾燥工程とを備えた。 - 特許庁

To provide a method for producing noodles, applying noodle ribbons, in spite of mechanical noodle making, a further inhomogeneous/indeterminate uneven form, and irregular/abnormal uneven pattern deformation even in the longitudinal direction, and consequently, easily/surely producing noodle ribbons having further natural hand rolling feeling/hand rolling texture.例文帳に追加

機械的製麺でありながら、麺線においてより不均一的・不定形な凹凸形状であって長手方向においても不規則的・変則的な凹凸状紋様の変形が付与される製麺方法であって、もってより自然的な手揉み感・手揉み風合いを有する麺線を簡便・確実に製造する方法を提供する。 - 特許庁

In the method and the apparatus for producing raw pasta, at least a single unit of durum wheat semolina or durum wheat semolina and wheat flour except the durum wheat semolina are blended (step S1), the blended raw material for noodles is mixed to form noodle dough under a condition for expressing thickening and sticking properties (step S2), and for cutting out the noodle dough to be noodle lines (step S3).例文帳に追加

この生パスタの製造方法及び製造装置では、少なくともデュラム小麦のセモリナ単体、或いは、デュラム小麦のセモリナと該デュラム小麦のセモリナ以外の小麦粉とを配合し(ステップS1)、この配合した麺の原料を、つなぎ性がでるような条件下でミキシングして麺生地とし(ステップS2)、この麺生地を切り出しによって麺線とする(ステップS3)、ように構成されている。 - 特許庁

The agent for improving the untangling of the noodles comprises an aqueous solution of 0.5-4.5 wt.%, 0.5-4.0 wt.% and 0.5-2.5 wt.% of gum arabic, gum ghatti and one or more kinds of emulsifying agent components respectively, and the remainder of water, and has 1-35 mPa s of the viscosity at 5-20°C of the temperature.例文帳に追加

アラビアガム、ガティガムおよび1種以上の乳化剤成分をそれぞれ0.5〜4.5重量%、0.5〜4.0重量%および0.5〜2.5重量%含有し、残部が水である水性溶液からなり、かつ温度5〜20℃における粘度が1〜35mPa・sであることを特徴とする麺類のほぐれ改良剤により、上記の課題を解決する。 - 特許庁

例文

To obtain a food simply utilizable by powdering several kinds of foods containing a pharmaceutically effective ingredient so as to promote the health, prevent life style-related diseases and senility and favorably turn symptoms for a patient and sprinkling the resultant powder on a Miso soup or noodles or wrapping the powder in a rice ball or sprinkling and sandwiching the powder on and in bread for eating.例文帳に追加

健康を増進し生活習慣病やボケを予防し、発病者に対しては、症状を好転するように薬効成分を含む数種の食品を粉末にして、味噌汁とかメン類に振り掛けるとか、おにぎりに包みこむとか、パンに振り掛けて挟んで食べるとか簡単に利用できる便利な食品を提供する。 - 特許庁

索引トップ用語の索引



  
Copyright © Japan Patent office. All Rights Reserved.
  
本サービスで使用している「Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス」はWikipediaの日本語文を独立行政法人情報通信研究機構が英訳したものを、Creative Comons Attribution-Share-Alike License 3.0による利用許諾のもと使用しております。詳細はhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ および http://alaginrc.nict.go.jp/WikiCorpus/ をご覧下さい。
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する
英→日 日→英
こんにちは ゲスト さん

ログイン

Weblio会員(無料)になると

会員登録のメリット検索履歴を保存できる!

会員登録のメリット語彙力診断の実施回数増加!

無料会員に登録する

©2024 GRAS Group, Inc.RSS