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Weblio 辞書 > 英和辞典・和英辞典 > the dishesに関連した英語例文

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the dishesの部分一致の例文一覧と使い方

該当件数 : 1541



例文

At that time, there were no refrigerators, and so local dishes were mostly tsukemono (pickles), himono (dried fishes), or kunsei (smoked products), which could be preserved for a long time (e.g. boiled abalone in the present Yamanashi Prefecture). 例文帳に追加

冷蔵庫の無い時代であり、漬物や干物、燻製など、長期保存に適した調理方法による郷土料理が多い(例、山梨県の鮑の煮貝)。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

However local residents are often ignorant that those foods are unique to their own communities as 'local dishes,' assuming the foods are common ones nationwide. 例文帳に追加

そうした場合、しばしば地元の住人はその食品が自らの地域特有の「郷土料理」であることを認識しておらず、全国区的な食品と思い込んでいることも珍しくない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Some of them, such as Edomae-zushi (hand-rolled sushi), okonomiyaki (savory pancake with various ingredients) and karashi-mentaiko (spicy salted cod roe), became so popular around the country that they are no longer recognized as local dishes. 例文帳に追加

その中で、江戸前寿司、お好み焼き、辛子明太子のように他の地域にも広く伝播することで、実質的に郷土料理として認識されなくなるものもある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

However other dishes, though common nationwide and called by the same or similar name, have different ingredients, cooking methods and seasonings in each local community, and are sometimes referred to as 'food dialects.' 例文帳に追加

しかし、全国に広がっている料理で、同じまたは似た呼び方であっても、食材、製法、味付けが地方毎に異なる場合もあり、「食の方言」と呼ばれることがある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Some confections and pickles are called local specialties, and these products are sold as gifts, but in reality, most of these products are produced or processed in another area or country, with labels placed on the product identifying them as local dishes. 例文帳に追加

土地の名物と称し、土産物として売られる菓子や漬け物には、実際には他の地域や外国で生産、加工されているものや、ラベルだけを地方のものに換えたものも少なくない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス


例文

In modern chaji, an extra dish called 'azukebachi' or 'susumebachi' such as takiawase (food cooked separately but served together in one dish) is usually served in addition to the meal with one soup and three side dishes. 例文帳に追加

現代の茶事では、一汁三菜に加え「預け鉢」あるいは「進め鉢」と称して、もう一品、炊き合わせなどの料理が出されることが普通である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Restaurants in the country side often serve "tanin-don" under tha name of "oyako-don" in which pork used in stir-fried dishes is used instead of chicken to save preparing time and effort. 例文帳に追加

地方の食堂では鶏肉を用意する手間の関係で「親子丼」と称して、実際には炒め物に使う豚肉などを利用して「他人丼」が供されることがしばしばある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Among the Cantonese dim sum dishes common in Hong Kong and Guangzhou City, sin jyut gyun (tofu skin rolls), sin jyut zaat (tofu skin rolls) and fu pei gyun (tofu skin rolls) are popular. 例文帳に追加

香港や広州市でよく見られる広東料理の点心として、「鮮竹捲」(シンチョッキュン)、「鮮竹紮」(シンチョッザーッ)、「腐皮捲」(フーペイキュン)がよく食べられている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It may be no exaggeration to say that dishes created in Edo such as Sushi, Soba (Japanese wheat noodles), Kabayaki (grilled dish with sweetened soy-sauce), Tenpura (deep-fried vegetables and fish with seasoned coating) would not exist without the invention of koikuchi soy-sauce. 例文帳に追加

寿司、蕎麦、蒲焼、天ぷらといった江戸で生まれた料理は濃口醤油の誕生なくしては存在していなかったと言っても過言ではない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Some big liquor shops manage restaurants (mainly high grade izakaya bars, dining bars of Japanese dishes and so on) with their own capital and provide local famous sake which used to be unfamiliar for common consumers for a cheap price in the sense of tasting. 例文帳に追加

大手の酒類販売店が自己資本で飲食店(主に高級居酒屋・和ダイニングバーなど)を経営し、一般消費者層になじみの薄かった地方の銘酒などを試飲感覚で安価で提供している。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

例文

Therefore, you may happen to fall into disfavor with the host if you, being unaccustomed to using chopsticks, request a spoon and fork at a table of Japanese cuisine, especially at such prestigious dinners as that of kaiseki-ryori (tea ceremony dishes), where many sets of lacquered tableware are prepared. 例文帳に追加

このため、箸に不慣れだからと和食(特に懐石料理のような格式を重んじるものでは漆器が多用される)の席でスプーンやフォークを要求しても嫌われることがある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Generally speaking, although having undergone modernization, nihon-ryori dishes still maintain the reminiscence of eating before modern times when people collected food by themselves and prepared their own tableware. 例文帳に追加

総じていえば、日本料理は近代化の洗礼を受けながら、自分で食材を採集し、食器を整えた前近代の食事事情の名残を今なお残しているといえよう。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This feature is apparent when compared with French or Chinese dishes whereby food is cooked in a complicated procedure, using strong seasonings to the extent that their original texture and taste are lost. 例文帳に追加

これは濃厚な調味料を使い、素材の外見や生の風味が失われるぐらいに複雑に調理したフランス料理や中華料理と比較すると明白である。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Worcester sauce: When the term of sauce (seasoning) is used generally, it mostly indicates Worcester sauce, and this sauce has become a seasoning essential to Japanese dishes as soy sauce. 例文帳に追加

ウースターソース-たんにソース(調味料)と呼ばれるとこれを指すことが多く、醤油と同じように日本の欠かせない調味料のひとつになっている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Teriyaki: Usually, this term does not indicate a type of roasting methods, but 'the dishes in which foodstuffs are immersed in teriyaki sauce, based on soy sauce, and then are grilled.' 例文帳に追加

照り焼き-多くの場合、焼き方の一種のことではなく、醤油味を基本とした「テリヤキソースを使った付け焼きグリル料理」のことをテリヤキと称する - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In addition, various sushi dishes with visual names, such as spider roll, dynamite roll, and rainbow roll, each specific to the sushi chef, have appeared. 例文帳に追加

この他にも調理人独自の料理として、スパイダーロールやダイナマイトロール、レインボーロールといった素材ではなく視覚的な名称を伴った様々な巻き寿司が出来ている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

This trend influenced and established the use of Worcester sauce on fried dishes, which led to a dish named issen yoshoku, which used Worcester sauce and was later developed into okonomiyaki (savory pancake with various ingredients). 例文帳に追加

揚げ物にウスターソースをかけるスタイルは、この中で生み出されており、その影響でウスターソースを用いるだけで一銭洋食なる名称の食べ物も生み出され、これは後にお好み焼きへと派生していく。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Donburi-mono (rice bowl dish) that are known either as "sake ikura don" or "sake oyako don" are served simply by placing salmon and salmon roe on top of white rice; whereas harakomeshi differs from other such dishes in that the rice is flavored as well. 例文帳に追加

「鮭親子丼」、あるいは、「鮭いくら丼」と知られている丼物の場合は、白米の上にサケやイクラを並べただけだが、はらこ飯の場合はご飯にも味付けがなされるところが異なる。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

With its deep-fried flavor, rich taste of the cooking oil, and special crispy texture, tenkasu is used as foodstuff for trimmings or garnishes of various dishes. 例文帳に追加

天かすには揚げたことによる風味と油のコク、サクサクとした独特の食感があるため、他の料理の添え物やアクセントになる食材として利用される。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Meshi dishes cooked together with ingredients such as seafood, meat or vegetables and seasoned with soy sauce is called 'takikomi gohan,' 'kayaku gohan' or 'gomoku meshi (gomoku gohan)' (the ingredients are matsutake mushrooms, bream, peas and so on). 例文帳に追加

魚介類や肉、野菜などの具と一緒に醤油などで味付けて炊き込んだ飯を「炊き込みご飯」「加薬飯(加薬ご飯)」「五目飯(五目御飯)」(具は松茸、鯛、豆等がある)と言う。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

"MIYOSHI Chikuzen-no-kami Yoshinaga-tei e Onari-no-ki" includes the description that, in 1561, Yoshinaga MIYOSHI entertained Yoshiteru ASHIKAGA with whale meat-based dishes in his residence. 例文帳に追加

1561年(永禄4年)には「三好筑前守義長朝臣亭江御成之記」のなかで三好義長が自邸宅において鯨料理で足利義輝をもてなしたという記述が残されている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

For example, at the end of Edo Period, Philipp Franz von Siebold visited Nagasaki Prefecture, where a whaling base existed and recorded that he was often served whale-based dishes, in particular a unique menu of "whalebone salad." 例文帳に追加

例えば幕末に捕鯨地の長崎県を訪れたフィリップ・フランツ・フォン・シーボルトも、しばしば鯨料理が供されたことについての記録を残しており、中には「鯨ひげのサラダ」などの特異な献立も記されている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

In Japan, although it is common that people raise eating utensils to their lips to enjoy the smell of meal, in some regions, they don't have a food culture that 'holding dishes such as plates and bowls in their hands,' or Japanese eating manners are considered to be rather lack of manners (in South Korea and North Korea). 例文帳に追加

日本では、食器を口元に上げ香りを楽しむことが一般的ではあるが、「皿や椀といった食器を手に持つ」という食文化のない・あるいはかえって無作法となる地域(韓国、北朝鮮)もある。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

However, it was hard for students to hold and bring anodized bowl filled with hot soup dishes to their mouths, because its heat was spread directly to their hands, and this sometimes induced Inugui, and the bud of later Inugui issue arose at this point. 例文帳に追加

ただ、熱い汁物を満たしたアルマイトの椀は、熱が直接手に伝わるため手に持って口に運ぶのが困難となることがしばしばあって犬食いを誘発することがあり、その後の犬食い問題の萌芽はこの時点で生じていた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

There is also a manner that they only put their mouths to special eating utensils (such as spoon and fork) used for lifting food to the mouth, and in both cases, they don't hold dishes except eating utensils such as individual plates regarded as special status. 例文帳に追加

ただ口元に料理を運ぶための専用の食器(スプーンやフォークなど)以外には口を付けない様式もあり、そのどちらでも取り皿のような特別な位置付けのもの以外は手に持たない。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Being known as a heavy drinker, he is considered to have had almost no rice (even when he occasionally had rice, he ate only a grain or two) but had meals only with sake (rice wine) and side dishes for 50 years or the latter half of his life. 例文帳に追加

大変な酒好きとして知られ、人生後半の50年は飯をほとんど口にせず(たまに食べる時も一粒二粒と数えるほど)、酒と肴だけで済ませていたという。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

These regions have scenic places such as Sanin-Kaigan National Park, Kinosaki Hot Spring, and Amonohashidate--one of the Three Great Views of Japan, which attract many tourists who enjoy seaside resorts in summer and crab dishes in winter. 例文帳に追加

これらの地域には、山陰海岸国立公園や城崎温泉、日本三景の一つ天橋立などの名勝を抱えており、夏には海水浴を、冬にはカニ料理を目的とした観光客が多く訪れている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Unlike other Shinto shrines, at Inari-jinja Shrines, sake, red rice (sticky rice cocked with red beans for auspicious occasions), and fried tofu are offered; fried tofu are believed to be foxes' favorite, causing dishes cooked with the fried tofu to be called "Inari." 例文帳に追加

他の祭神とは違い稲荷神には神酒・赤飯の他に狐の好物とされる油揚げが供えられ、ここから油揚げを使った料理を稲荷と称するようになった。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

October: Refreshments, miscellaneous taxes in temples, names of soi and sokan (ranks and positions of Buddhist priest), offerings, food served as refreshments such as sweets, tea utensils, soups and side dishes for the occasion of taisai (grand festival) events. 例文帳に追加

10月(大斎の行事にちなんで、点心、寺家の諸役、僧位僧官の名称、布施物、点心用の食品・菓子・茶具・汁・菜などの食品食物)、 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

No street stalls of soba (noodles made from buckwheat) used a trailer towed by bicycle till the Edo period, and street venders made a round carrying a pole with boxes at both ends equipped with andon (a paper-covered lamp stand) as lighting and a space for dishes and foodstuffs.. 例文帳に追加

古く屋台の蕎麦も江戸時代頃まではリヤカーもなく、天秤棒の両端が箱になったものに照明としての行灯が組み込まれ、食器などや食材を収めるスペースが組み込まれたものが巡回していた。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

It is noted from several records that shuki (vermilion-lacquered dishes and drinking vessels) for grand banquets were stored in four nagabitsu (long wooden box with a lid) and there were 27 daiban (low and rectangular table on which food was served, used by nobles in the Heian period) to place shuki, including five large daiban. 例文帳に追加

諸記録によれば、大饗の際に用いた朱器(朱塗りの食器・酒器)が長櫃4台に納められ、また朱器を置くための台盤が大きな物が5つありそれを含めて27個存在したとされている。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Ushio TACHIHARA, born in Kamakura in 1948 in Kamakura as the eldest son of Masaaki TACHIHARA, learned cooking under Yoshitsugu NAKAHIGASHI at Miyamaso, and opened 'Tachihara' for kaiseki cuisine (originally dishes for tea-ceremony) in Ebisu in 1991 (now moved to Ginza). 例文帳に追加

立原正秋の長男立原潮(たちはらうしお1948年鎌倉生まれ)は、「美山荘」で中東吉次の料理を学び、1991年、恵比寿(現在は銀座に移転)に懐石「立原」を開く。 - Wikipedia日英京都関連文書対訳コーパス

Common processed food and drink including refreshing beverages, supplements, seasonings, sweet stuffs and side dishes that contain flavonoid may be produced using the dietary fiber and its food additive.例文帳に追加

該食物繊維やその食品添加物を使用して、フラボノイドを含有した清涼飲料水やサプリメント、調味料、菓子、惣菜等を含む一般に飲食される加工食品分野の飲食物とすることができる。 - 特許庁

To improve usability by automatically associating and opening a plurality of door bodies and eliminating a trouble in a use in dishwasher washing dishes and the like by jetting of wash water.例文帳に追加

洗浄水の噴射により食器等の洗浄を行う食器洗い機において、複数個の扉体を自動的に連動して開放することで、使用時の煩わしさを解消し、使い勝手を向上する。 - 特許庁

To provide a dishwasher capable of a decreasing exhaust of high-temperature air and preventing dew condensation outside a machine without lowering the drying performance of dishes.例文帳に追加

食器類の乾燥性能を低下させることなく、高温の空気の排出の軽減や機外への結露を防止することができる食器洗い機を提供する。 - 特許庁

To provide foam-containing processed liquid albumen enabling obtaining puffy appearance and smooth palate feeling through using dishes such as souffle even after packaging for preservation, and to provide food using the foam-containing processed liquid albumen.例文帳に追加

容器詰め等して保存した後においても、スフレ等の料理に用いてふっくらとした外観と口当たりのよい食感が得られる気泡入り加工液卵白及びこれを用いた食品を提供する。 - 特許庁

To improve installability by adjusting a product height in two or more stages with an inexpensive component in a dishwasher for washing dishes or the like by jetting of washing water.例文帳に追加

洗浄水の噴射により食器等の洗浄を行う食器洗い機において、安価な部品で複数段階に製品高さを調整できるようにし、設置性を向上する。 - 特許庁

To provide a dishwasher for improving the washable property of dishes by utilizing downward ejected water from an upper rotary nozzle and upward ejected water from a lower rotary nozzle.例文帳に追加

上回転ノズルから下方への噴射水と、下回転ノズルから上方への噴射水を利用して食器の洗浄性を向上する食器洗い機を提供することを目的とする。 - 特許庁

To provide an antiparasitic and antimicrobial agent which does not pollute fish-living environments, does not generate resistant microbes, and does not leave in the fishes to affect human bodies, when fish dishes are eaten.例文帳に追加

魚類の生息する環境を汚染することなく、また、耐性菌が出現することもなく、更に、魚肉料理を食べても、魚肉に残留して人体に影響を与えない抗寄生虫抗微生物剤を提供する。 - 特許庁

The herb flakes contain nutriments such as amino acid, nucleic acid, mineral and vitamin, have excellent flavor, taste and medicinal effect, can be used for meat, fish and shellfish, vegetables and other many dishes, and enable obtaining health maintenance and enjoyment of eating.例文帳に追加

該ふりかけはアミノ酸、核酸、ミネラル、ビタミン等の栄養分を含み、香味、風味、薬効に優れており、肉類、魚介類、野菜類、その他多くの料理に活用することができ、健康の維持、食の楽しみを得ることができる。 - 特許庁

To provide a bottle mixed tea beverage having moderate astringency, thickness feeling, and texture, suitable for various age groups, matching for japanese dishes, and suitable for ingestion for the purpose of cessation of coughing.例文帳に追加

適度な渋味や濃度感・コクを有して様々な年齢層にも適し、和食に合いながらも、止渇目的の摂取にも適した容器詰混合茶飲料を提供する。 - 特許庁

To provide culturing dishes of plural suites, which culture dish has extremely simple structure, can prevent to cover with the cap part thereof a container body of another suite and has excellent handleability.例文帳に追加

複数組の培養ディッシュにおいて、極めて簡単な構成で、蓋部を他の組の容器本体に被着するのを防止することができ、取り扱い性にも優れた培養ディッシュを提供する。 - 特許庁

To detect water leakage from a water supply means in a power-off state by making a standby power consumption almost zero in a dishwasher supplying water inside a washing tub and washing the dishes.例文帳に追加

洗浄槽内に給水して食器を洗浄する食器洗浄装置において、待機時消費電力量をほとんど零にし、電源オフ状態で、給水手段からの水漏れを検出できるようにする。 - 特許庁

To provide a fractionally collecting and dispensing device, capable of surely preventing an infection by a sterilization or disinfection treatment, and also capable of deciding the positions of tips and laboratory dishes.例文帳に追加

殺菌又は滅菌処理し、感染を確実に防止できる分取分注装置ならびにチップ及びシャーレ位置を決定することのできる分取分注装置を提供する。 - 特許庁

In this dish washing and drying device, a washing operation, a rinsing operation and a drying operation are sequentially performed predetermined number of times to automatically wash and dry dishes and the like.例文帳に追加

本発明の食器洗浄乾燥装置は、洗浄運転、すすぎ運転、乾燥運転を所定回数、順次実行することにより、食器等の自動洗浄および自動乾燥を行なう。 - 特許庁

To provide a tableware count system and a laser type bar code scanner for achieving reduction in measurement cost, and for easily and accurately counting the number of tableware such as dishes and rice bowls arranged and stacked vertically or horizontally.例文帳に追加

計測コストの低減を実現したうえで、縦又は横に重ねて並べられた皿や茶碗等の食器の数を簡単且つ確実にカウントすることが可能である食器カウントシステム及びレーザ式バーコードスキャナを提供する。 - 特許庁

In the dishwasher 1, tableware baskets 4, 5 and 6 for housing dishes, etc. are disposed on a lower stage and an upper stage inside a box-shaped washing tub 2 with a front opening 3.例文帳に追加

食器洗い機1は、正面開口部3を有する箱形の洗浄槽2内の下段部分および上段部分に、食器類などを積載するための食器カゴ4および食器カゴ5,6が配置されている。 - 特許庁

Thus, the insect pest capturing device is a highly safe device capable of capturing objective insect pests such as cockroach without damaging human bodies, animals, dishes, foods and plants.例文帳に追加

このように、本発明の害虫捕獲装置は、人体・動物・食器・食物・植物に害を与えることなく対象物となるゴキブリ等の害虫を捕獲することができるという、安全度の高い装置を提供できる。 - 特許庁

In addition to a number of dishes cooked using a basket steamer, steamers of the second and third stages are removed, and a pot lid is put on a steaming tray to cope with a small amount of cooking and eliminate useless space.例文帳に追加

せいろを使用しての多数の調理物だけでなく、2段目3段目のせいろを外し蒸しトレーに鍋蓋を載せることで、少量の調理物にも対応し無駄なスペースを無くすことができる。 - 特許庁

例文

To provide a heating showcase improved so as to heat and control cooked rice and side dishes arranged in a container to proper temperatures respectively according to the kinds of box lunches and packaging aspects.例文帳に追加

弁当の種類,パッケージ形態に合わせて容器に盛りつけた「ご飯」,「おかず」をそれぞれ適正な品温に加温調整できるように改良した温蔵ショーケースを提供する。 - 特許庁

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